Τοποθέτηση του Χάρη Μαμουλάκη στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το περιβάλλον
«Για να ενισχύσει τις «πράσινες» επενδύσεις, θυσιάζει το πράσινο, για να ενισχύσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καταπατάει το περιβάλλον, για να ενισχύσει τις επενδύσεις στην ανακύκλωση θυσιάζει την κυκλική οικονομία, για να ενισχύσει τις επενδύσεις στον «οικοτουρισμό» καταστρέφει τις περιοχές Natura», είπε στην Ολομέλεια ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, αναφερόμενος στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκη και στο καταστροφικό νομοσχέδιο για το Περιβάλλον που ψηφίζεται σήμερα.
Συγκεκριμένα, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στα εξής σημεία:
– Ως προς το σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης της χώρας, «ο νόμος ιδιωτικοποιεί το σύστημα περιβαλλοντικών ελέγχων παραχωρώντας την σχετική δημόσια λειτουργία στα ίδια μελετητικά γραφεία που τις συντάσσουν» ενώ επισήμανε το γεγονός ότι «οι αλλαγές στο σύνολο τους προσκρούουν στο «ενωσιακό δίκαιο».
– Ως προς το ζήτημα των βιοαποβλήτων, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση να εφαρμόσει το εν εξελίξει εθνικό σχέδιο χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, μεταφέρει την υποχρέωση έναρξης του τον Δεκέμβρη του 2022. Στην πραγματικότητα αποτρέπει τους ΟΤΑ από την επιλογή της «διαλογής στην πηγή» προωθώντας την ιδιωτικοποίηση στα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και την καύση».
Ο Βουλευτής επέκρινε και την τροπολογία τελευταίας στιγμής που έφερε ο κύριος Υπουργός για την συγχώνευση της ΕΔΕΥ με την ΔΕΠΑ Διεθνών, με την οποία απαξιώνουν την προοπτική μεγάλων διεθνών έργων φυσικού αερίου, όπως ο East Med, δημιουργώντας «σκιές» στον τρόπο με τον οποίο το δημόσιο θα εξαγοράζει το μερίδιο του ιδιώτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η μετοχική συμμετοχή της χώρας στον East Med, μεταφέρεται στην Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων. Και τα ΕΛΠΕ θα γίνουν συνέταιροι με το procuring agency από το οποίο διεκδικούν τα οικόπεδα υδρογονανθράκων της χώρας. Η ΕΔΕΥ υπάρχει έτσι ώστε ο φορέας των προκηρύξεων στα οικόπεδα υδρογονανθράκων να έχει την απαιτούμενη ανεξαρτησία και ευελιξία από το κεντρικό κράτος, την πολιτική επιρροή και τα οικονομικά συμφέροντα των υποψήφιων ανάδοχων. Εσείς σήμερα τι λέτε: Η ΕΔΕΥ θα συμμετέχει σε μια εταιρεία που θα δημιουργεί έργα υποδομών που θα αλλάζουν την αξία των υπό δημοπράτηση από την ίδια περιουσιακών στοιχείων… Μεγαλύτερη σύγκρουση συμφερόντων από αυτή δεν υπάρχει».
Τέλος, ο Χάρης Μαμουλάκης συνόψισε το νομοσχέδιο ως εξής: «Απορρύθμιση των ελεγκτικών λειτουργιών του δημοσίου αναφορικά με το περιβάλλον, διάλυση θεσμών με παρουσία και έργο στην επίλυση οικολογικών προβλημάτων στη χώρα μας, συγκεντροποίηση των όποιων «περιβαλλοντικών» αρμοδιοτήτων στο κεντρικό κράτος ώστε να οργανωθεί η «άλωση» του περιβάλλοντος από τους φίλιους επιχειρηματίες σας, «από τα πάνω».