Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαιστού για τον προϋπολογισμό του 2020 του Δήμου Φαιστού

Δημοσιεύτηκε στις 24/03/2020 21:10

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαιστού για τον προϋπολογισμό του 2020 του Δήμου Φαιστού

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαιστού τοποθετήθηκε σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2020 του Δήμου Φαιστού.

Αναλυτικά ανέφερε:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαιστού ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ τον προϋπολογισμό για το έτος 2020 του Δήμου Φαιστού, που αποτελεί συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιλαϊκών προϋπολογισμών. Ο προϋπολογισμός δεν καταρτίστηκε με βάση τις ανάγκες ουσιαστικής ανακούφισης των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και επαγγελματιών, ούτε για την κάλυψη των αναγκών σε έργα υποδομής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας, του περιβάλλοντος στον Δήμο μας. Αντίθετα, καταρτίστηκε με βάση τις υποδείξεις της κυβέρνησης και της ΕΕ, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, τις κατευθύνσεις του επίσης αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2022.

Αποτυπώνει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εξειδικεύεται τοπικά από τη δημοτική αρχή.  Είναι βαθιά ταξικός προϋπολογισμός, αφού υπακούει στην πολιτική να κόβονται κονδύλια από τις λαϊκές ανάγκες για να στηριχτούν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι, πολιτική που, με την περικοπή των πόρων των δήμων, εξασφαλίζει-μεταφέρει κονδύλια για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της Κυβέρνησης και της ΕΕ, που θέλουν Δήμους φορομπηχτικούς μηχανισμούς, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, επιχειρηματική δραστηριότητα και αύξηση της ανταποδοτικότητας για παροχή υπηρεσιών που ήδη έχει πληρώσει ο λαός στο κεντρικό κράτος.

Και σα να μη φτάνουν αυτά, πλέον το κράτος και η κυβέρνηση δεν αφήνουν όποιον διαφωνεί να κάνει έστω μία πρόταση, αφού θα πρέπει να υποβάλλει αιτιολογική έκθεση και αυτή να έχει εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή. Δηλαδή, όποιος θέλει να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς ή να μειωθούν οι δημοτικοί φόροι κατά 20-30% θα πρέπει να πείσει ότι αυτό δεν πλήττει… τα δημοσιονομικά της χώρας και του Δήμου(!). Αυτό καμία παράταξη του Δήμου δεν το αποδοκιμάζει.

Είναι εξοργιστικό ότι ο προϋπολογισμός έρχεται καθυστερημένα μήνα Μάρτη –όχι από την άποψη μη συμμόρφωσης σε νόμιμες-τυπικές προθεσμίες– αλλά από την άποψη ότι η δημοτική αρχή, προηγούμενη και σημερινή, υποτιμά την υποχρέωση να σχεδιάζει και να λογοδοτεί δημόσια, μπροστά στον λαό.

Ειδικότερα:

  1. Ο προϋπολογισμός βγάζει λάδι την Κυβέρνηση και την ΕΕ, αφού αποδέχεται την περικοπή των ΚΑΠ πάνω από 60%, άρα δε συγκρούεται με την υποχρηματοδότηση, την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου, αναγκαίου προσωπικού για να λειτουργήσει ο Δήμος.
  2. Η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και η εισπραξιμότητα από τον λαό του Δήμου, που το 2019 είχε κατά πολύ ξεπεράσει το 100%, διατηρείται στα ύψη και για το 2020.

    Συγκεκριμένα, 2,1 εκ. ευρώ είναι τα βεβαιωμένα έσοδα του Δήμου από φόρους, χαράτσια, τέλη, πρόστιμα κλπ. από τον λαό του Δήμου Φαιστού. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για δραστική μείωση των δημοτικών τελών, δεδομένο που ουσιαστικά ισοδυναμεί με αύξηση, σε συνδυασμό με το πραγματικό εισόδημα του λαού, όπως έχει αυτό διαμορφωθεί στα χρόνια της κρίσης.

  3. Δεν έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό έργα θεμελιώδους σημασίας για τον λαό της περιοχής, όπως για αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση, η ουσιαστική βελτίωση των υποδομών και η συντήρηση σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε ανεπιφύλακτα να είναι ασφαλείς χώροι για τα παιδιά μας, έργα αναψυχής, πράσινου και βελτίωσης – επέκτασης των αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών, ανάπτυξης υποδομών, εξειδικευμένες δομές για ΑμΕΑ κλπ.
  4. Πιο συγκεκριμένα για την κρατική χρηματοδότηση: Α΄) Από τους ΚΑΠ όχι μόνο δε διεκδίκησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά ούτε δείχνει πρόθεση να διεκδικήσει και η σημερινή τους θεσμοθετημένους κρατικούς πόρους (θα ήταν κοντά 10 εκ. ευρώ), αλλά ούτε και τους προβλεπόμενους από το Μεσοπρόθεσμο 2019-2023, που ψηφίστηκε πέρυσι τον Απρίλη και ανέρχονταν στα 4,132.854 ευρώ. Μάλιστα, για το 2020 ζητά λιγότερα, δηλαδή, 4.039.050 ευρώ! (βλ. κωδικούς εσόδων 06, 1211,1214, 1311,1312, 1313). Β΄) Εκεί που γίνεται η ΚΟΡΟΪΔΙΑ είναι το ΠΔΕ, που βέβαια χρηματοδοτεί έργα αρμοδιότητας του κεντρικού κράτους (κωδικοί εξόδων υπηρεσιών 60,61,62,63,64,69). Για το 2019 είχαν εγγράψει – εξασφαλίσει (;) πιστώσεις για έργα αξίας 9,8 εκ. ευρώ και πλήρωσαν μόνο 170 χιλιάδες ευρώ! Γιατί τα είχαν εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2019; Τα είχαν εξασφαλίσει; Τους τα είχε υποσχεθεί το Περιφερειακό Ταμείο και το Υπουργείο και τους κορόιδεψαν; Δεν τους τα είχαν υποσχεθεί και τα έγραψαν αυθαίρετα; Γιατί βάζουν για το 2020 αντίστοιχο μεγάλο ποσό, δηλαδή, 9,4 εκ. ευρώ; Γιατί τα κρύβουν και καλύπτουν την αθέτηση των κυβερνητικών υποσχέσεων;
  5. Με αυτή την εικόνα, είναι χωρίς αξία η οποιαδήποτε συζήτηση για προτεραιότητες σε σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, αφού ό,τι σχεδιάζεται έχει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει. Πχ., ανάμεσα στα προτεινόμενα έργα στο ΠΔΕ για το 2020, σωστά μπαίνουν αρκετά έργα βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας, που εμείς θα τα ψηφίζαμε ένα – ένα χωριστά. Όμως, καμιά εγγύηση ότι θα γίνουν δε δίνει η εγγραφή τους στον προϋπολογισμό –το αντίθετο: είναι εγγυημένη κοροϊδία για να καλλιεργηθεί στάση αναμονής. Μοναδική εγγύηση είναι να μπουν δραστήρια και να οργανώσουν τη διεκδίκησή τους οι ίδιοι οι μικροί αγρότες της περιοχής μας, οι σύλλογοί τους και οι άλλοι φορείς.
  6. Ερωτηματικά (με βάση το παραπάνω) προκαλεί ο διαφημιζόμενος, από κυβέρνηση και δημοτική αρχή, «ισοσκελισμός» του προϋπολογισμού. Οι λαϊκές ανάγκες της περιοχής που –με το σκεπτικό της δημοτικής αρχής– υπολογίζονται σε 23 εκ. ευρώ, σχεδιάζεται να καλυφθούν με την εικονική χρηματοδότηση του ΠΔΕ, με τις αμφίβολες χρηματοδοτήσεις του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ και με δάνειο (!) 1,3 εκ. ευρώ. Αυτός ο λογιστικός ψεύτικος «ισοσκελισμός», το μόνο πραγματικό έσοδο που προβλέπει στην πράξη είναι φόροι, τέλη, πρόστιμα, ακριβές ανταποδοτικές υπηρεσίες!

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως πρόκειται για προϋπολογισμό που στην ουσία του είναι αντιλαϊκός και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Εντάσσει τα πάντα στη λογική του κόστους – οφέλους, αντιμετωπίζει τον δημότη ως πελάτη.

Λειτουργεί με τη λογική «κόφτη» σε αναγκαία έργα, υποδομές, προσωπικό, λειτουργικά και αναλώσιμα, ώστε να βγει ισοσκελισμένος και να μη χαλάσει το χατίρι της κυβέρνησης. Συνεπώς, τα λαϊκά στρώματα του Δήμου Φαιστού καλούνται και φέτος να αρκεστούν σε συντηρήσεις, επιδιορθώσεις, και επαναπρογραμματισμούς έργων και μελετών.

Για τη νέα δημοτική αρχή, από τις «πρωτοβουλίες» της, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι σε συνέχεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών έχει ανοίξει πανιά και αρμενίζει μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων. Είδαμε το προηγούμενο διάστημα να ψάχνει επενδυτές για περιοχές του δήμου, όπως ο Αφραθιάς και η περιοχή της Κόκκινης Άμμου. Διαβάσαμε για την πρόθεση της ΔΕΥΑΦΑΙ για διακοπές υδροδότησης και τους προειδοποιούμε να μην το τολμήσουν για καμία λαϊκή οικογένεια.

Από την άλλη, δεν πήραν καμία πρωτοβουλία για να αναδείξουν το πρόβλημα με την καταστροφή των μικρών και μεσαίων ελαιοπαραγωγών. Μάλιστα, στο σχετικό ψήφισμα που θέσαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση, ο δήμαρχος είπε ότι τα αιτήματα που παλεύει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι «κοροϊδία στον καπιταλισμό». Κουβέντα δεν ακούστηκε για τις αγωνίες των εργαζόμενων να μη γίνουν κρέας, αυτοί και τα παιδιά τους στα κανόνια και στους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων των κρατών που ανταγωνίζονται για τους ενεργειακούς πόρους, για τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας. Ακόμη και τώρα που το πρόβλημα με τον κορονοϊό δείχνει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τη γύμνια του συστήματος της Δημόσιας Υγείας, δε λένε κουβέντα για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, στο Πολυδύναμο Τυμπακίου και τα υπολειτουργούντα αγροτικά ιατρεία κ.ά. Κουβέντα για να πιέσουν την κυβέρνηση στο να παρθούν μέτρα προστασίας των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – που είναι η πλειοψηφία στον Δήμο μας– προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται από την πανδημία.

Αυτή την πολιτική όλες οι παρατάξεις, εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης, τη νομιμοποιούν είτε με την ενεργό στήριξή τους ή την ανοχή τους και συνολικά έχουν ευθύνη για την εφαρμογή της. Αυτό δείχνει και τη δήθεν «ανεξαρτησία» τους από τα αστικά κόμματα, τη στιγμή που επί της ουσίας υλοποιούν το κυβερνητικό πρόγραμμα σε τοπικό επίπεδο.

Μια δημοτική αρχή για να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι στη «δικαιοδοσία» της είναι υποχρεωμένη και πρέπει να μπαίνει μπροστά, να αναδεικνύει, να κινητοποιεί και γενικά να παίρνει πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα που απασχολεί και κάνει μαύρη τη ζωή των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, όχι μόνο διεκδικεί έργα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις, αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο καλεί τον λαό να τα επιβάλλει με την οργανωμένη πάλη του. Τον καλεί επίσης να βγάλει συμπεράσματα για το γεγονός ότι το καπιταλιστικό σύστημα βάζει κόφτη στη ζωή με δικαιώματα και να παλέψει για έναν τελείως διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας και της εξουσίας.