Τοποθέτηση στου περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Νίκου Μανουσάκη
Tο Σχέδιο Δράσης της περιφέρειας Κρήτης, έτους 2024, ψηφίστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο στις 18 Απρίλη.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε αναδεικνύοντας την πολιτική ουσία του θέματος. Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Νίκος Μανουσάκης, είπε στην τοποθέτησή του:
«Η πολιτική που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης, πολιτική που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις και τις κυβερνητικές αποφάσεις, την αστική στρατηγική, αποτυπώνεται και στα ετήσια σχέδια δράσης, στα επιχειρησιακά προγράμματα, τους προϋπολογισμούς, κτλ.
Όλα καταρτίζονται, με βάση τις κατευθύνσεις της εκάστοτε αντιλαϊκής κυβέρνησης και της Ε.Ε, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα της κυβέρνησης της Ν.Δ, όπως και πριν του ΣΥΡΙΖΑ, και είναι μακριά από τις ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.
Ο σχεδιασμός της περιφερειακής αρχής δεν εξασφαλίζει αναγκαία έργα και υποδομές που αφορούν τις ανάγκες του λαού της Κρήτης. Για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, την αντισεισμική θωράκιση, συνολικά την πολιτική προστασία. Στην εποχή που υπάρχουν όλες οι επιστημονικές, τεχνολογικές δυνατότητες για να προστατευτεί η ζωή και το βιος του λαού, αυτές οι ανάγκες θεωρούνται κόστος από ΕΕ- κυβερνήσεις- τοπική διοίκηση, γιατί δεν εξυπηρετούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά και αποκαλυπτικά: Οι ζημιές από τις πλημμύρες στην Κρήτη δεν έχουν αποκατασταθεί. Μιλάμε ακόμη και σήμερα για μελέτες αποκαταστάσεων ή μελέτες για τα ρέματα. Στο Αρκαλοχώρι, οι οικογένειες εξακολουθούν να μένουν στα κοντέινερ και να αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν. Τα πρόσφατα περιστατικά με τις κατολισθήσεις στο Ρέθυμνο, αλλά και στα Χανιά, αναδεικνύουν ότι δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα, ουσιαστικά, ολοκληρωμένα έργα με την αναγκαία χρηματοδότηση για πλήρη προστασία από φυσικές καταστροφές. Το ζήτημα της σχολικής στέγης σε όλη την Κρήτη έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του, όμως η περιφερειακή αρχή δεν ιεραρχεί τη σχολική στέγη στις προτεραιότητές της, στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Ταυτόχρονα, φιγουράρουν στο Σχέδιο Δράσης οι προγραμματικές συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με τις οποίες εκχωρεί η διοίκηση της Περιφέρειας αρμοδιότητες των διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών της στη «Δαίδαλος ΑΕ», σε βάρος των εργαζόμενων, σε βάρος του δικαιώματος για μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα. Φιγουράρει, επίσης, και το γαλαντόμο πρόγραμμα τουριστικής προβολής για να εξασφαλίσουν οι όμιλοι του τουρισμού έτοιμη πελατεία και κέρδη, απαλλάσσοντάς τους από έξοδα προβολής και διαφήμισης, κλπ., σε αντίθεση με τα ψίχουλα για κοινωνικές δράσεις.
Για τα προβλήματα που βιώνει ο λαός της Κρήτης υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι. Και σίγουρα η περιφέρεια δεν είναι μέρος της λύσης, αλλά ως βραχίονας του κεντρικού κράτους είναι μέρος του προβλήματος.
Η Λαϊκή Συσπείρωση –όπως υποσχέθηκε στον λαό – στέκεται συμπαραστάτης στους αγώνες για την απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ- κυβέρνησης και της περιφέρειας. Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κριτήριο της όποιας ανάπτυξης είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και με αυτό το κριτήριο κρίνει και το Σχέδιο Δράσης της διοίκησης της Περιφέρειας και το καταψηφίζει και καλεί τον λαό να μην πάψει ούτε στιγμή να διεκδικεί μέτρα για την ουσιαστική προστασία του εισοδήματος, της ζωής και της περιουσίας του, δυναμώνοντας την πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.-»