Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Ηρακλείου: Το εργαλείο για το Ηράκλειο της νέας εποχής (video)
Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια – Αλέξης Καλοκαιρινός: «Είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο θα έρθουν να καθίσουν όλες οι επιμέρους μελέτες και θα περιλαμβάνει τις γενικές προβλέψεις για μια σειρά ζητημάτων απολύτως νευραλγικών»
Σε ειδική ανοιχτή εκδήλωση στην αίθουσα «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η οποία μεταδόθηκε και διαδικτυακά, παρουσιάστηκαν από τους μελετητές τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Ηρακλείου, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, της Αντιδημάρχου Πολεοδομίας Στέλας Αρχοντάκη Καλογεράκη, στελεχών της Δημοτικής Αρχής και της Πολεοδομίας Ηρακλείου, εκπροσώπων επιστημονικών και κλαδικών φορέων, καθώς και πολιτών.
Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου καλωσόρισε τους πολίτες και τους εκπροσώπους Φορέων ευχαριστώντας τους για την συμμετοχή και αναφερόμενος στο ΤΠΣ επεσήμανε ότι «Είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο θα έρθουν να καθίσουν όλες οι επιμέρους μελέτες και θα περιλαμβάνει τις γενικές προβλέψεις για μια σειρά ζητημάτων απολύτως νευραλγικών που είναι τα ζητήματα δόμησης, τα οικιστικά ζητήματα, τα κυκλοφοριακά και τα περιβαλλοντικά ζητήματα ξεκινώντας από τον προσδιορισμό των χρήσεων γης και των όρων δόμησης.».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε σε δημογραφικά στοιχεία, στην χαρακτηριστική πολεοδομική υστέρηση του Ηρακλείου, καθώς και στο πλήθος μελετών που αυτή τη στιγμή τρέχουν, είναι σε στάση, ή δεν έχουν τις προϋποθέσεις να προχωρήσουν, γεγονός που όπως τόνισε σχετίζεται και με την πολύπλοκη νομοθεσία. Μίλησε επίσης για τις ειδικές, ιδιαίτερες ρυθμίσεις, όπως είναι το ειδικό καθεστώς στην ΒιΠε, στο λιμάνι του Ηρακλείου, αύριο στον ΒΟΑΚ, ίσως και στην έκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου, επισημαίνοντας: «Επιχειρείται ένας γενικός σχεδιασμός, αλλά μέσα σε μια περιοχή όπου ζωτικά της σημεία είναι διάστικτα από εξαιρέσεις. Και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο το επισημαίνουμε, το οποίο μας απασχολεί, είναι ένα άκρως πολιτικό ζήτημα που σχετίζεται με την οργάνωση της ζωής της κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας. Όλα αυτά τα λαμβάνουμε υπόψη προχωρώντας το ΤΠΣ. Το βλέπουμε σαν εργαλείο που θα εκφράσει την τοπική κοινωνία απέναντι σε απαιτήσεις ή αξιώσεις οι οποίες δεν είναι απαραίτητα εναρμονισμένες με το κοινό συμφέρον. Εμείς εδώ, το κοινό συμφέρον υπηρετούμε.».
Τόνισε τα 12 βασικά σημεία του ΤΠΣ, που είναι:
- Ρεαλιστικός προσδιορισμός των χρήσεων γης
- Ρεαλιστικός προσδιορισμός των συντελεστών δόμησης
- Ένταξη στο Σχέδιο Πόλης των δομημένων περιοχών
- Επεκτάσεις των Σχεδίων Πόλης
- Κυκλοφορία – Προσβασιμότητα
- Πολιτική προστασία
- Κλιματική ουδετερότητα – πράσινη & γαλάζια ενέργεια
- Πράσινη πόλη
- Κυκλική πόλη
- Χωροθέτηση κεντρικών διοικητικών λειτουργιών
- Οργανωμένη χρήση του δημόσιου κτιριακού αποθέματος
- Οργανωμένη χρήση του οικιστικού αποθέματος – ανάπλαση των οικισμών
Καθώς και για τα Mega Projects του Δήμου Ηρακλείου:
- Αξιοποίηση έκτασης αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης
- ΒΟΑΚ, βιώσιμος για το Ηράκλειο
- Ενιαιοποίηση παραλιακού μετώπου
- Ανθρωποκίνηση στην πόλη
- Δημιουργία συστήματος υπόγειων & υπέργειων χώρων στάθμευσης
- Κοινωνική κατοικία
- Σχολική στέγη
- Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
- Αρχαιολογικό πάρκο Κνωσού
- Απόδοση των Ενετικών Τειχών και των Νεωρίων στην πόλη
- Mega μαρίνα
- Εναλλακτική διαδρομή προς το αεροδρόμιο Καστελλίου & μέσο σταθερής τροχιάς
Όπου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανθρωποκίνηση στην πόλη λέγοντας: «Οι άνθρωποι για να κινηθούν από το σημείο Α στο σημείο Β πρέπει να κατέβουν στο κατάστρωμα του δρόμου. Αυτό πρέπει να αρθεί και αν αυτό δεν το άρει σε σημαντικό βαθμό αυτή η Δημοτική Αρχή που το συνειδητοποιεί, σας λέω ότι θα έχει αποτύχει. Είναι σημαντικότατο ζήτημα. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την δημιουργία διαδρόμων από τις γειτονιές προς το κέντρο και από το κέντρο στις γειτονιές και στη συνέχεια να διασυνδέσουμε τις γειτονιές μεταξύ τους και τις γειτονιές εσωτερικά. Είναι μεγάλο σχέδιο.».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε και στις προκλήσεις αλλά και τη σπουδαιότητα του ΤΠΣ ως εργαλείου το οποίο θα θέσει όρους και ευκαιρίες και τόνισε τη βαρύτητα που ο Δήμος δίνει και ως προς τις εξελίξεις στην προγραμματική σύμβαση για τα Ενετικά Τείχη, η οποία όπως είπε, ελπίζει ότι πριν το τέλος του 2024 θα έχει υπογραφεί, υπενθύμισε το απλό σκεπτικό το οποίο έχει τεθεί υπόψιν των μελετητών και το οποίο οδηγεί σε καθολική προσβασιμότητα, ανεμπόδιστη πρόσβαση, βατότητα και διαπερατότητα και ευχαρίστησε για την συνεργασία την παρούσα Διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Βάσω Συθιακάκη.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη καθώς και τα στελέχη της Πολεοδομίας Ηρακλείου, τα μέλη της τριμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης Ελίνα Μαμουλάκη (ΤΕΕ), Κωνσταντινιά Αγκρά (Υπουργείο Περιβάλλοντος) και Ειρήνη Μανουσάκη (Δήμος Ηρακλείου), τους επικεφαλής των μελετητικών ομάδων Σωτήρη Λιάρο και Γιώργο Αλεξάκη, καθώς και όλες και όλους τους μελετητές για την εξαιρετική συνεργασία, αλλά και όλες και όλους τους εκπροσώπους φορέων που παρακολούθησαν την παρουσίαση και θα συμμετέχουν στη διαβούλευση.
Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των μελετητών, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο Ηρακλείου για την συμβολή του στον σχεδιασμό, όπως και τα στελέχη του Δήμου για την συνεργασία, η παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων από τον Συντονιστή της Ομάδας Μελέτης Γιώργο Αλεξάκη και η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους προς τους μελετητές.
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν επίσης στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Δημήτρης Δουλουφάκης, ο Πρόεδρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Ιωακείμ Γρυσπολάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου Κωνσταντίνος Χρηστάκος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικιστών Μιχάλης Βλαχάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Φοινικιάς – Μαλάδων Σάββας Καθέρης, ο Πρόεδρος του Ηράκλειο ΟΑΑΗ Μιχάλης Δελάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης Παύλος Ποτουρίδης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγους Σεισμοπλήκτων Στέλιος Κανάκης, καθώς και Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Ηρακλείου.
Τι είναι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί το πρώτο επίπεδο Χωροταξικού και Πολεοδομικού σχεδιασμού με το οποίο θα καθορίζονται:
- Τα πρότυπα χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης
- Τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών,
- Οι χρήσεις γης,
- Ο καθορισμός περιοχών, παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, Τουρισμού, αναψυχής και τεχνολογικών πάρκων, προστασίας περιοχών natura, περιοχών υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας κ.λ.π
- Οι όροι και περιορισμοί δόμησης,
- Οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις,
- Τα τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και οι υποδομές τους
- Η ιεράρχηση του οδικού δικτύου,
- Ο σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών και κινδύνων,
- Η προσωρινή οριοθέτηση υδατορεμάτων εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών,
- Η γεωλογική καταλληλότητα στο σύνολο του Δήμου
Ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, επιπλέον θα καθορίζει:
- Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ),
- Ζώνες Ειδικών Πολεοδομικών Κινήτρων,
- Περιοχές και ζώνες ήπιας κυκλοφορίας και οχημάτων χαμηλών εκπομπών ρύπων,
- Μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Ανοικτό κάλεσμα για ενεργή συμμετοχή σε Δημότες και Φορείς
Η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται, να έχουν λόγο και συμμετοχή στην υπό εκπόνηση μελέτη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, οι ρυθμίσεις που θα προβλέπονται στο ΤΠΣ θα αφορούν το μέλλον του Δήμου και των Δημοτών, απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε Δημότες και Φορείς για τη συμμετοχή τους και μέσω διαδικτύου, στην παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων την Παρασκευή 26 Ιουλίου, καθώς και στην κατάθεση σχολίων και απόψεων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους στην ψηφιακή «Πλατφόρμα Συμμετοχής» ΠΛαΣ, http://polsxedia.ypen.gov.gr/ του Προγράμματος Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αμέσως μετά την παρουσίαση και για πέντε (5) ημέρες.
Η πλατφόρμα θα βρίσκεται σε λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια εκπόνησης της μελέτης μέχρι την ολοκλήρωσή της. Εδώ ο σύνδεσμός για την ψηφιακή πλατφόρμα «Πλατφόρμα Συμμετοχής» ΠΛαΣ: http://polsxedia.ypen.gov.gr/