Tο Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο

Δημοσιεύτηκε στις 16/11/2020 13:56

Tο Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ συμμετέχει και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, στις εκδηλώσεις για την εξέγερση στις 17 Νοέμβρη του ’73.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι εδώ και 47 χρόνια ημέρα μνήμης και αγωνιστικών εκδηλώσεων τιμής της πάλης ενάντια στη δικτατορία. Δυνατά θα ακουστούν και φέτος, αν και κάτω από τις μάσκες, τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

Με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση έχει εντείνει την τελευταία βδομάδα την προσπάθεια αποτροπής των εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα την αυταρχική απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για «απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων» 4 ή περισσοτέρων ατόμων σε όλη τη χώρα για 4 μέρες και για επιβολή προστίμου σε όσους την παραβιάσουν. Πρόκειται για απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αυτό που φοβίζει την κυβέρνηση δεν είναι ο κίνδυνος διασποράς του ιού, αλλά ο οργανωμένος εργατικός και λαϊκός αγώνας που κλονίζει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που υπηρετεί. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης αποτελεί προσπάθεια φίμωσης των φωνών που διεκδικούν και ενοχοποίησης όσων αντιστέκονται εν μέσω πανδημίας. Στοχεύει στην καταστολή των αντιδράσεων απέναντι στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο πρόσφατος νόμος για τις διαδηλώσεις, που δίνει τη δυνατότητα απαγόρευσης ή περιορισμού τους σε περίπτωση που απειλείται «διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής» της περιοχής, π.χ. της κυκλοφορίας οχημάτων, ενώ δίνεται η δυνατότητα διάλυσης της διαδήλωσης και υποχρεώνεται σε καταβολή αποζημίωσης ο οργανωτής σε περίπτωση «φθορών δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας».

Είναι υποκριτικό να κατηγορεί η κυβέρνηση όσους θέλουν να τιμήσουν τον αντιδικτατορικό αγώνα ότι ρισκάρουν να κάνουν «πορεία πόνου προς τις μονάδες εντατικής».

Είναι υποκριτικό να επικαλείται τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τις συγκεντρώσεις, ενώ δεν έχει λάβει μέτρα για αποφυγή του συνωστισμού στα ΜΜΜ και στους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα να γίνονται εστίες διασποράς του ιού.

Το μόνο που τους νοιάζει είναι να σπιλώσουν, να μειώσουν και αν μπορέσουν να καταπνίξουν το αντιϊμπεριαλιστικό-αντικαπιταλιστικό νόημα της μέρας. Να είναι σίγουροι, δεν θα τους περάσει! 

Εξάλλου, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει και με την συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ότι μπορούν να οργανώνουν κινητοποιήσεις τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο ενοχλούν, γιατί το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενό τους, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από τότε. Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο κλιμακώνεται, με αποτέλεσμα κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας. Το αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει «αμφισβητούμενα ύδατα» την περιοχή, ενώ σε πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο στις περιοχές αυτές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των (τουρκικών) παραβιάσεων», μια τοποθέτηση που «γκριζάρει» τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ανοίγει θέμα συνόρων.

Η κυβέρνηση ανησυχεί, γιατί ξέρει ότι οι εκδηλώσεις που οργανώνονται έχουν ένα συμβολισμό, αποτελούν ένα αγωνιστικό βήμα με διεκδικητικό περιεχόμενο. Γιατί η 17η Νοέμβρη κάθε χρόνο αποτελεί σταθμό του εργατικού – λαϊκού κινήματος, ειδικά φέτος, σε μια περίοδο «κρίσης» της δημόσιας υγείας και κρίσης οικονομικής, το σύνθημα για «ψωμί», δηλαδή αξιοπρεπές εισόδημα για όσους απολύθηκαν,  εργάζονται εκ περιτροπής με μισθούς-ψίχουλα ή είναι άνεργοι, «παιδεία», δηλαδή σχολεία ασφαλή με 15 μαθητές ανά τάξη και επάρκεια σε μόνιμους εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες, εξοπλισμό για τηλεκπαίδευση, «ελευθερία», δηλαδή απελευθέρωση από το «ζυγό» της εργασιακής εκμετάλλευσης, αλλά και για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που να καλύπτει πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης.

Η πάλη του λαού και των εργαζομένων ενάντια στη Χούντα, αποτελεί πηγή έμπνευσης για την οργάνωση του δικού μας αγώνα, ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή μας και θέλουν να ζούμε με ψίχουλα

Τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου θα ενισχύσουμε την οργάνωσή μας, παλεύοντας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, ενάντια στην κρατική καταστολή και περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και διεκδικώντας ζωή και δουλειά με δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν μόρφωση και υγεία, ενημέρωση σε όφελος των εργαζομένων. Διεκδικούμε την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας!

Δίνουμε το «παρών» στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τηρώντας βέβαια όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Το Πολυτεχνείο ζει και εμπνέει τους αγώνες μας”.