Το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω στο επίκεντρο νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Χάρη Μαμουλάκη

Δημοσιεύτηκε στις 01/04/2025 17:56

Το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω στο επίκεντρο νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Χάρη Μαμουλάκη
Αναφορά προς την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης του υπομνήματος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

Τις αδυναμίες του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 ετών+ αναδεικνύει ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης καταθέτοντας ως Αναφορά προς την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικό υπόμνημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Με το υπόμνημα γίνεται αναφορά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερόμενων φορέων στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας άνω των 55 ετών και τονίζεται ότι απαιτούνται:

· Επανασχεδιασμός του προγράμματος.

· Αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.

· Πρόβλεψη για διάθεση τουλάχιστον 10.000 θέσεων προς του Δήμους.

· Διαρκής και ισότιμη συνεργασία και ενημέρωση της Αυτοδιοίκησης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τους εποπτευόμενους φορείς του, όταν αυτοί σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές και προγράμματα με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο, που αφορούν τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

Θέμα: Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων ηλικίας 55 ετών +.

Κυρία Υπουργέ

Κύριε Διοικητή της ΔΥΠΑ

Με έκπληξη κι αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ως Κ.Ε.Δ.Ε. από το δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ στις 28 Μαρτίου 2025, ότι «έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερόμενων φορέων για συμμετοχή στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55+ ετών», εξαιτίας του γεγονότος ότι υπερκαλύφθηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων, οι αιτήσεις για 6.000 διαθέσιμες θέσεις.

Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη για το σύνολο των Δήμων της χώρας εξέλιξη, αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αφενός εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων που προβλέφθηκαν, μόλις 6.000, όταν μόνον οι ανάγκες των δήμων ξεπερνούν τις 10.000 θέσεις απασχόλησης, στοιχείο για το οποίο έγκαιρα σας είχαμε ενημερώσει το προηγούμενο διάστημα. Αφετέρου, εξαιτίας του γεγονότος ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθυνόταν και σε άλλους φορείς από το ευρύ φάσμα της δημόσιας διοίκησης, με αποτέλεσμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός δημόσιων φορέων κι οργανισμών να διεκδικήσει έναν μικρό αριθμό θέσεων, που δεν επαρκεί τελικά, για να καλυφθούν υπαρκτές ανάγκες.

Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος θεωρούμε απαράδεκτο κι εντελώς λανθασμένο το σχεδιασμό του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως αυτός τελικά υλοποιείται. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και η ΔΥΠΑ ως εποπτευόμενος φορέας του, δυστυχώς δεν έλαβαν υπόψη τις απολύτως τεκμηριωμένες θέσεις της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ο ουσιαστικός αποκλεισμός της μεγάλης πλειοψηφίας των Δήμων από τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και ο πολύ μικρός αριθμός των εγκεκριμένων θέσεων, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Ιδιαίτερα στους μικρούς περιφερειακούς, τους μικρούς ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς Δήμους, που δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό μόνιμου προσωπικού και μέσω του προγράμματος μπορούσαν να καλύψουν μέρος των αναγκών τους. Πλέον, κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, η κοινωνική μέριμνα, η διοικητική υποστήριξη, θα στερηθούν από την παρουσία ικανού κι έμπειρου προσωπικού, με επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει τεράστια κοινωνική αξία, πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών μεγαλύτερης ηλικίας, με περιορισμένη εκ των πραγμάτων δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εισόδημα και να ζήσουν αξιοπρεπώς, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τα έτη ασφάλισης που απαιτούνταν για να συνταξιοδοτηθούν. Αυτή η δυνατότητα πλέον τους αφαιρείται, οι «πόρτες» των Δήμων κλείνουν ουσιαστικά γι αυτούς και παράλληλα, αφαιρείται κι από τους Δήμους η δυνατότητα να τους αξιοποιήσουν ισότιμα, εντάσσοντας τους στις δημοτικές μας υπηρεσίες.

Την τοπική διάσταση που έχει το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών, οφείλουν να τη λαμβάνουν υπόψη τους όλοι όσοι έχουν την ευθύνη σχεδιασμού κι εκτέλεσης αντίστοιχων κοινωνικών παρεμβάσεων.

Με βάση τα παραπάνω, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος

· εκφράζει καταρχήν την απογοήτευση της για την μέχρι σήμερα εξέλιξη του προγράμματος, τόσο από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, όσο και της ΔΥΠΑ

· απευθύνει έκκληση προκειμένου να υπάρξει άμεσος επανασχεδιασμός του προγράμματος, με αύξηση του αριθμού δικαιούχων και πρόβλεψη για διάθεση τουλάχιστον 10.000 θέσεων προς τους Δήμους, ώστε να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες στελέχωσης κρίσιμων υπηρεσιών και να αντιμετωπισθούν κοινωνικά προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, σε όλη την Επικράτεια

· απαιτεί τη διαρκή και ισότιμη συνεργασία και ενημέρωση της αυτοδιοίκησης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τους εποπτευόμενους φορείς του, όταν αυτοί σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές και προγράμματα με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο, που αφορούν τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

Η ενίσχυση της απασχόλησης και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, δεν είναι προνόμιο ενός Υπουργείου η ενός οργανισμού, αλλά εθνική υπόθεση, στην οποία όλοι οφείλουμε να συμμετέχουμε με όρους ισοτιμίας και υπευθυνότητας.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. παραμένει σταθερά στην «πρώτη γραμμή» της εθνικής προσπάθειας για στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook