Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμβάλλει στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Ιεράπετρας
Η Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης συμβάλλει στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Ιεράπετρας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Πολυτεχνείου Κρήτης, Δήμου Ιεράπετρας και Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, για το Έργο «Καταγραφή και Τεκημηρίωση του Ιστορικού Κτηριακού Αποθέματος στο Κέντρο της Ιεράπετρας (Παλιά Πόλη – Κάτω Μερά) με ενδεικτική πρόταση ανάπλασης ενός επιμέρους συνόλου του» με επιστημονικά υπεύθυνη την κ. Αμαλία Κωτσάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια.
Ο Δήμος Ιεράπετρας ξεκινά την υλοποίηση ερευνητικού έργου για την καταγραφή, την αξιολόγηση, την χωροταξική ιεράρχηση και τις πρότυπες προοπτικές ανάπλασης κτισμάτων, που αποτελούν σπουδαίο κτηριακό απόθεμα, ικανό να φιλοξενήσει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της πόλης.
Το ερευνητικό έργο κατανεμημένο σε δύο φάσεις περιλαμβάνει:
– Καταγραφή των κτισμάτων του ιστορικού κέντρου της Ιεράπετρας σε καθορισμένους τομείς του σχεδίου πόλεως, όπου περιλαμβάνονται περί τις 300 κατοικίες και δημόσια κτήρια. Τεκμηρίωση και Τυπολογική ανάλυση των κτισμάτων αυτών με σύνταξη σχετικής έκθεσης.
– Πρόταση ανάδειξης επιλεγμένων 3 σημείων και συγκεκριμένα τις αναπλάσεις περιμετρικά των εκκλησιών του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Ιωάννη, Αγίου Σπυρίδωνα και προεκτάσεις παρελκόμενων δρόμων κατ’ επιλογή, έως και την διασύνδεση των επιλεγμένων σημείων, στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Ιεράπετρας.
Με σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα, πλούσια πρωτογενή παραγωγή αλλά και συνεχώς αυξανόμενο τουρισμό, η μελέτη περίπτωσης της Ιεράπετρας αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για να διερευνηθεί το δίπολο Πολιτισμός – Τουρισμός στο πνεύμα της βιώσιμης ανάπτυξης, θέμα το οποίο αποτελεί έναν από τους άξονες των ερευνητικών ενδιαφερόντων της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών ειδικά μετά την ένταξή της στο δίκτυο πανεπιστημίων UNITWIN/UNESCO “Τourism, Cultur, Development” τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια του Ιδρύματος. Παράλληλα δίδεται δυνατότητα να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω φαινόμενα στην πραγματική τους διάσταση που δεν είναι τοπική αλλά υπερτοπική και διεθνής μέσα από πολύπλευρες προσεγγίσεις σε ένα ευρύ πλαίσιο που καλλιεργεί την επιδιωκόμενη όσμωση μετάξυ ακαδημαϊκής κοινότητας και κοινωνίας.