Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Greek Diaspora Fellowship Program

Δημοσιεύτηκε στις 19/12/2019 14:30

Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Greek Diaspora Fellowship Program

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, είναι ένα από τα 11 Ελληνικά Πανεπιστήμια, που επιλέχθηκαν από το Greek Diaspora Fellowship Program (GDFP) στον 3ο κύκλο για να φιλοξενήσουν καταξιωμένους Έλληνες ακαδημαϊκούς της διασποράς ώστε να διδάξουν, να συνεργαστούν με φοιτητές, να παράξουν ερευνητικό έργο και να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο την πνευματική κινητικότητα και την αντιστροφή του φαινομένου brain drain.

Μεταξύ των 35 ερευνητικών προγραμμάτων που επιλέχθηκαν στον 3ο κύκλο του GDFP, συνολικά τρία πρoγράμματα θα υλοποιηθούν στο Πολυτεχνείο Κρήτης εντός του έτους 2020, ένα στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος και δύο στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, με τα στοιχεία που ακολουθούν.

Αναλυτικά τα προγράμματα

GDFP Host: Καθ. Νικόλαος Καλογεράκης, Σχολή ΜΗΠΕΡ, Eργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής και Περιβαλλοντικής Βιοτεχνολογίας

GDFP Fellow: Professor Paschalis Alexandridis, University at Buffalo (UB), The State University of New York (SUNY), ΗΠΑ

Ο Πασχάλης Αλεξανδρίδης είναι Kαθηγητής στο Tμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο και στην έρευνά του χρησιμοποιεί μοριακές αλληλεπιδράσεις και υπερμοριακά συγκροτήματα για την ανάπτυξη προϊόντων με επιθυμητές ιδιότητες και λειτουργίες, παραγόμενα με διεργασίες φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικές. Ο Kαθ. Αλεξανδρίδης έχει συντάξει περισσότερα από 165 επιστημονικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε 60 διαφορετικά διεθνή περιοδικά και 65 άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων. Το έργο του έχει λάβει υψηλό αριθμό αναφορών (Google Scholar >17.400 και h-index = 67). Έχει διατελέσει Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών, Συντονιστής του Προγράμματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών και Αναπληρωτής Κοσμήτορας για την Έρευνα και την Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση στη Σχολή Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του UB. Ο Καθ. Αλεξανδρίδης έλαβε το Διδακτορικό του στη Χημική Μηχανική από το MIT το 1994 και προσχώρησε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του UB το 1997. Είναι εκλεγμένος συνεργάτης του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών (AIChE) και της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS). Έχει λάβει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Medal Schoellkopf of the American Chemical Society (ACS), το Ακαδημαϊκό Βραβείο Μποδοσάκη για την έρευνά του στις Εφαρμοσμένες Επιστήμες και τα Βραβεία Αριστείας της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Δημιουργικής Δραστηριότητας του SUNY για έρευνα και διδασκαλία.

Project: Collaborative Research to Advance Deep-Sea Biosurfactant-Assisted Bioremediation and Mentoring of Graduate Students and Junior Researchers

Οι βιοεπιφανειοδραστικές ενώσεις (biosurfactants) – φυσικώς παραγόμενα μόρια με αμφίφιλο χαρακτήρα (υδρόφιλο και υδρόφοβο), μπορούν να παραχθούν με τη χρήση μικροβίων που αποδομούν το πετρέλαιο – αποτελούν μια υποσχόμενη λύση για την αντικατάσταση των συνθετικών, και συχνά τοξικών, επιφανειοδραστικών ουσιών που εφαρμόζονται για τη διασπορά και τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η μελέτη της ικανότητάς τους να διασπείρουν πετρέλαιο σε υδατικά περιβάλλοντα και ιδιαίτερα για την Ελλάδα σε συνθήκες μεγάλου βάθους όπου η πίεση είναι πολύ υψηλή (>100 bar). Στο προτεινόμενο σχέδιο σκοπεύουμε να μελετήσουμε την επίδραση των βιοτασιενεργών ουσιών στην αποδόμηση του αργού πετρελαίου υπό συνθήκες υψηλής πιέσης. Η συνεισφορά του Καθηγητή Αλεξανδρίδη εστιάζεται στα διεπιφανειακά φαινόμενα που εμφανίζονται μεταξύ τασιενεργών και σταγονιδίων ελαίου που σχετίζονται με τη αποτελεσματικότα της διασποράς. Το εργαστήριο Βιοχημικής Μηχανικής και Περιβαλλοντικής Βιοτεχνολογίας (BEEB), με επικεφαλής τον Καθ. Νικόλαο Καλογεράκη, μελετά την παραγωγή και χρήση βιοεπιφανειοδραστικών ουσιών σε διαρροές υδρογονανθράκων υπό υψηλή πίεση με χρηματοδότηση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για το Έργο «DEEPSEA – Bioremediation of Hydrocarbon Releases in Deep Sea» με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Δρ. Ελευθερία Αντωνίου.

GDFP Host: Καθ. Μάρκος Παπαγεωργίου, Σχολή ΜΠΔ, Εργαστήριο Δυναμικών Συστημάτων και Προσομοίωσης

GDFP Fellow: Associate Professor Eleni Christofa, University of Massachusetts Amherst, ΗΠΑ

Η Δρ. Χριστόφα είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνήτρια στον τομέα του αειφόρου σχεδιασμού και της διαχείρισης αστικών συστημάτων μεταφορών. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και διπλώματος πολιτικού μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η έρευνά της έχει συμβάλει σε καινοτομίες στη μοντελοποίηση και τη διαχείριση αστικών συστημάτων μεταφορών, μοντέλα τα οποία μπορούν να στηρίξουν αποφάσεις σχετικές με την τοποθέτηση υποδομών και συστημάτων ελέγχου, ώστε να επιτυγχάνονται αποτελεσματικότερες και ασφαλέστερες συγκοινωνιακές λειτουργίες με μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος. Η Δρ. Χριστόφα έχει συμμετάσχει ως κύρια ερευνήτρια ή συνεργάτιδα σε ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 6,2 εκατομμύρια δολάρια (~5,5 εκατομμύρια ευρώ). Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει 23 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, περισσότερες από 100 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, καθώς και ομιλίες σε Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Το 2017 βραβεύθηκε με το Transportation Research Board Outstanding Young Member Award για τη συνεισφορά της στον τομέα των μεταφορών. Πρόσφατα, της απονεμήθηκε το 2019 University of Massachusetts College of Engineering Outstanding Junior Faculty Award για την επιτυχημένη έως τώρα ερευνητική της πορεία στον τομέα των μεταφορών και τη συνεισφορά της στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Project: Collaborative Research and Graduate Student Mentoring in Sustainable Multimodal Traffic Control with Automated Vehicles

Η συνεργασία περιλαμβάνει έρευνα σχετική με την διαχείριση αστικών συστημάτων μεταφορών υπό την επίδραση συνδεδεμένων και αυτόματων οχημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η υποτροφία αυτή θα στηρίξει το σχεδιασμό συστημάτων πραγματικού χρόνου για την διαχείριση της κυκλοφορίας σε μεγάλα αστικά δίκτυα, λαμβάνοντας υπόψη ένα εύρος κριτηρίων βελτιστοποίησης με στόχο τη βιωσιμότητα συγκοινωνιακών δικτύων. Η παρουσία συνδεδεμένων και αυτόματων οχημάτων, όπως επίσης και άλλων μεταφορικών μέσων και πεζών, αποτελούν πρόκληση για το σχεδιασμό ενός δυναμικού συστήματος σηματοδότησης. Μέρος της επίσκεψης της Δρ. Χριστόφα θα περιλαμβάνει συνεργασία και καθοδήγηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών σε αντίστοιχα ερευνητικά θέματα.

GDFP Host: Καθ. Γεώργιος Σταυρουλάκης, Σχολή ΜΠΔ, Εργαστήριο Υπολογιστικής Μηχανικής και Βελτιστοποίησης

GDFP Fellow: Senior Lecturer Georgios Drosopoulos, University of KwaZulu-Natal, Νότιος Αφρική

Ο Δρ. Γεώργιος Α. Δροσόπουλος σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Μηχανικών Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εργάστηκε ως μεταδιδάκτωρ ερευνητής μέσω ερευνητικού προγράμματος υποστήριξης μεταδιδακτόρων ερευνητών της ΓΓΕΤ στο Πανεπιστήμιο του Αννοβέρου στη Γερμανία και στο Πολυτεχνείο Κρήτης και εργάζεται σήμερα ως αναπληρωτής καθηγητής της δομικής μηχανικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου KwaZulu-Natal στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

Project: Collaborative Research and Postgraduate Student Mentoring in the Field of Graphene-Reinforced Nanocomposite Materials‚ Design and Optimization‚ enhanced with Shunted Piezoelectric Components‚ using Functionally-Graded Concepts and Innovative Optimization Techniques

Η έρευνα επικεντρώνεται στη μελέτη και στο βέλτιστο σχεδιασμό λειτουργικώς σχεδιασμένων νανοσυνθέτων υλικών με ενίσχυση γραφενίου. Το ενδιαφέρον για τη μελέτη της δομής και των ιδιοτήτων του γραφενίου αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Novoselow και τους συνεργάτες του το 2004 σχετικά με την παρασκευή και την απομόνωση του υλικού. Το γραφένιο έχει ιδιάζουσες μηχανικές, ηλεκτρικές, οπτικές και θερμικές ιδιότητες. Η χρήση του μπορεί να βοηθήσει στην βιώσιμη ανάπτυξη (ανεμογεννήτριες, κελύφη φωτοβολταϊκών), την εμβιομηχανική, την αεροδιαστημική και την επιστήμη του πολιτικού μηχανικού (σκυρόδεμα με ενίσχυση γραφενίου). Ενώ υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία, υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα σχετιζόμενα με την συμπεριφορά των μελετούμενων συνθέτων σε στατικά και δυναμικά φορτία. Το πρόγραμμα συνδέεται με επέκταση υπάρχουσας ερευνητικής συνεργασίας με την ομάδα του Καθ. Γ. Ε. Σταυρουλάκη από το Πολυτεχνείο Κρήτης, της Καθ. Γ. Φουτσιτζή από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και του επισκέπτη σε θέματα ευφυών συνθέτων υλικών. Η κύρια ιδέα επικεντρώνεται στη μελέτη της δομικής απόκρισης, του βέλτιστου σχεδιασμού και της ενσωμάτωσης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, σε νανοσύνθετα υλικά, με έμφαση σε εκείνα που περιέχουν ενίσχυση γραφενίου. Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν υλικά και κατασκευές με σταδιακή στοχευμένη αυξομείωση των υλικών ενίσχυσης, για παράδειγμα σε πλάκες κατά την κατεύθυνση του πάχους, αλλά και στην επιφάνεια της κατασκευής.

Σύντομη περιγραφή του προγράμματος Greek Diaspora Fellowship Program

Ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων ακαδημαϊκών που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό επιθυμεί να επιστρέψει, έστω προσωρινά, στην Ελλάδα, να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και να μοιραστεί τις γνώσεις και την εμπειρία του με φοιτητές της χώρας μας. Αυτή την πόρτα έχει ανοίξει, εδώ και δύο χρόνια, το πρόγραμμα ακαδημαϊκών ανταλλαγών Greek Diaspora Fellowship Program (GDFP) σε περισσότερους από 120 υπότροφους Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, από τις χώρες Η.Π.Α., Καναδάς, Νότια Αφρική και Νέα Ζηλανδία. Το πρόγραμμα ακαδημαϊκών ανταλλαγών GDFP πραγματοποιείται από το Ιnstitute of International Education (IIE) και το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το GDFP είναι ανοικτό σε όλους τους ακαδημαϊκούς κλάδους.