Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας αναλαμβάνει δράση

Δημοσιεύτηκε στις 14/01/2020 18:55

Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας αναλαμβάνει δράση

Στο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας, με έδρα τα Χανιά, αναφέρθηκε λεπτομερώς, ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης, μέσα από τον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

«Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας, έχει ήδη ξεκινήσει τις δραστηριότητες του σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, όπου φιλοξενείται το Ινστιτούτο στους χώρους της σχολής μηχανικών ορυκτών πόρων. Σε συνεργασία με την σχολή, ιδρύσαμε το Ινστιτούτο, έχει εκλεγεί ο πρώτος διευθυντής, έχει αναλάβει καθήκοντα και είμαστε στην διαδικασία εκλογής των πρώτων ερευνητών, προκηρύξαμε τρεις θέσεις και είμαστε τώρα στην επιλογή των υποψηφίων» σχολίασε ο κ. Ταβερναράκης ενώ στο ερώτημα τι στοχεύει το Ινστιτούτο, απάντησε: «Το Ινστιτούτο είναι ερευνητικό δεν είναι φορέας που θα κάνει εξορύξεις, κάνει έρευνα, τι σημαίνει αυτό; Κάνει έρευνα σε ότι αφορά δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση υδρογονανθράκων ή άλλων ορυκτών πόρων. Ο πρώτος πυλώνας έχει να κάνει με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, των δραστηριοτήτων αξιοποίησης των υδρογονανθράκων».

«Το Ινστιτούτο θα παρέχει υπηρεσίες σε φορείς όπως η Περιφέρεια και μάλιστα αναφέρθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι το Ινστιτούτο θα είναι σύμβουλος της Περιφέρειας σε τέτοια θέματα. Μέσα από την έρευνα θα προσφέρει εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με το ποιο θα είναι το περιβαλλοντικό κόστος των δραστηριοτήτων, να κάτι χρήσιμο που χρειάζεται το Ινστιτούτο. Να μπορούμε να κάνουμε έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις. Άσχετα αν θα κάνουμε εξορύξεις, εξορύξεις γίνονται ήδη στην ευρύτερη περιοχή, πχ στην Κύπρο, έχουν ήδη ξεκινήσει. Δεν έχουμε ένα ερευνητικό ινστιτούτο να μπορεί να μελετήσει επιστημονικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις οπότε αυτό έρχεται να απαντήσει η λειτουργία αυτού του Ινστιτούτου» δήλωσε ο κ. Ταβερναράκης ενώ στο αν η λειτουργία εστιάζεται μόνο στο περιβαλλοντικό κόστος, απάντησε: «Όχι μόνο, είναι ο ένας πυλώνας. Οι άλλοι δύο έχουν να κάνουν με τις μελέτες που αφορούν την χαρτογράφηση και ανακάλυψη των κοιτασμάτων. Οι περιοχές που συζητάμε τώρα ότι θα οριοθετηθούν ως ΑΟΖ είναι ανεξερεύνητες περιοχές, δεν ξέρουμε πχ αν υπάρχουν εκεί υδρογονάνθρακες».

«Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με τις έρευνες που αφορούν τις εξορύξεις, τεχνολογίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώστε να είναι φιλικές στο περιβάλλον, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο, που να αφορά από την μελέτη των επιπτώσεων μέχρι την αξιοποίηση των κοιτασμάτων που τυχόν θα βρεθούν. Να μαζέψουμε όλο το επιστημονικό δυναμικό για να μπορέσουμε να επιστρατεύσουμε όλη την τεχνογνωσία που υπάρχει προς όφελος της χώρας. Να αποτελέσει ένα πόλο έλξης για όλη την τεχνογνωσία ώστε να αποκτήσει η χώρα έναν φορέα που να τη βοηθήσει στις όποιες δραστηριότητες που αφορούν την αξιοποίηση» κατέληξε ο κ. Ταβερναράκης.

Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Ταβερναράκη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook