Το drone της FRONTEX έπεσε στο Τυμπάκι, οι μετανάστες έρχονται

Δημοσιεύτηκε στις 27/01/2020 14:04

Το drone της FRONTEX έπεσε στο Τυμπάκι, οι μετανάστες έρχονται

Η Frontex από τις 8 Ιανουαρίου δεν έχει πλέον την δυνατότητα να επιτηρεί από αέρος τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, αφού την ημέρα εκείνη το ένα και μοναδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της FRONTEX έπεσε στον διάδρομο του αεροδρομίου στο Τυμπάκι της Κρήτης και υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Με ζημιές το μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αφίξεις μεταναστών στα νησιά συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο με αμείωτο ρυθμό.

Την ώρα που η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει τον πληθυσμό των μεταναστών που διαμένουν στην Ελλάδα, ούτε δίνει στοιχεία για τις αφίξεις από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, προκύπτουν μεγάλα ερωτήματα για τον ακριβή αριθμό τους.

Στο ερώτημα πόσοι είναι οι μετανάστες στα νησιά, η απάντηση που δίνεται από τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας διαφέρει από την εικόνα που διαμορφώνεται με βάση την καταμέτρηση από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στις 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, τα νησιά του Αιγαίου φιλοξενούσαν 41.970 μετανάστες, εκ των οποίων 21.478 βρίσκονται στη Λέσβο, 7.557 στη Σάμο, 5.967 στη Χίο, 4.207 στην Κω, 2.652 στη Λέρο και 109 στα υπόλοιπα νησιά.

Για την ίδια ημέρα όμως, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ υπολογίζει ότι οι μετανάστες στη Λέρο είναι 3.120 και όχι 2.652, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Μόνο λοιπόν για το νησί της Λέρου, όπου φιλοξενείται το πέμπτο μεγαλύτερο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Αιγαίο, η διαφορά μεταξύ των στοιχείων της κυβέρνησης και του πληθυσμού των μεταναστών που παρουσιάζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι 468 άτομα. Ποια καταμέτρηση είναι η σωστή; Μετρά περισσότερους τους μετανάστες η Υπατη Αρμοστεία ή προσπαθεί να υποβαθμίσει το πρόβλημα η κυβέρνηση; Η δυσαρμονία μεταξύ των στοιχείων που εμφανίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και των καταγεγραμμένων από τον ΟΗΕ αφορά μόνο ένα νησί ή είναι γενικό φαινόμενο που υποκρύπτει προσπάθεια υποβάθμισης του μεταναστευτικού προβλήματος;

Παρά τη βαρυχειμωνιά και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αφίξεις νέων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο με αμείωτο ρυθμό. Συνολικά 2.173 μετανάστες έφτασαν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο, Φαρμακονήσι, Μεγίστη, Καλόλιμνο και Ρόδο τις πρώτες 23 ημέρες του 2020. Κατά μέσο όρο δηλαδή, από το πρώτο 24ωρο του έτους μέχρι σήμερα 94 μετανάστες αποβιβάζονται καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου. Πρωταθλήτρια στις αφίξεις προσώπων που φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς άδεια εισόδου και διαμονής είναι η Λέσβος, όπου τις 23 πρώτες ημέρες του 2020 εγκαταστάθηκαν 1.169 μετανάστες.

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) από τις 8 Ιανουαρίου δεν έχει δυνατότητα να επιτηρεί από αέρος τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Την ημέρα εκείνη το ένα και μοναδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της FRONTEX έπεσε στον διάδρομο του αεροδρομίου στο Τυμπάκι της Κρήτης και υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

drone-arthro
Φωτογραφία ντοκουμέντο: Το μοναδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της FRONTEX που έπεσε στον διάδρομο του αεροδρομίου στο Τυμπάκι της Κρήτης και υπέστη εκτεταμένες ζημιές

Το UAV τύπου Hermes 300 της ισραηλινής εταιρείας Elbit κατέπεσε ενώ βρισκόταν στη φάση της απογείωσης, πιθανόν λόγω απώλειας ισχύος του κινητήρα και ενδεχόμενου ανθρώπινου λάθους. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μισθωμένο από τη FRONTEX έστελνε πληροφορίες που αξιοποιούνταν από το Λιμενικό κυρίως για την αστυνόμευση του θαλασσίου πεδίου αλλά και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες ακόμη μέχρι να αντικατασταθεί το UAV ώστε η FRONTEX και το Λιμενικό αποκτήσουν και πάλι εικόνα από το Αιγαίο ώστε να επιτηρούν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και να διαπιστώνουν πότε και από ποιες περιοχές στα τουρκικά παράλια αναχωρούν τα φορτωμένα με μετανάστες πλοιάρια με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου. Στο μεταξύ, από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, οι ελληνικές αρχές και η FRONTEX έχουν «τυφλωθεί» λόγω της αδυναμίας του UAV να πετάξει και δεν μπορούν καν να εντοπίσουν τους μετανάστες που ξεκινούν από την Τουρκία και αρκούνται απλώς να καταγράφουν τους αγνώστους που φτάνουν ανενόχλητοι στα ελληνικά νησιά…

«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε απελπισμένους ανθρώπους ως γεωπολιτικά εργαλεία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg από το Νταβός, όπου βρέθηκε για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία για ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό, που είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς», επισήμανε.

«Εχουν να πάρουν κόσμο δύο μήνες»

Το ερώτημα πόσοι είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέρο θέσαμε στον δήμαρχο του νησιού Μιχάλη Κόλια. «Κατά την Υπατη Αρμοστεία είναι 3.120, όμως σίγουρα ξεπερνούν τους 3.500 γιατί πολλοί είναι διασκορπισμένοι σε διαμερίσματα» μας είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει συνωστισμός, ένα νησί 8.000 κατοίκων δεν μπορεί να σηκώσει τόσους μετανάστες». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο, από την 1η μέχρι τις 23 Ιανουαρίου συνολικά 220 μετανάστες μεταφέρθηκαν από τη Λέρο σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

«Εχουν να πάρουν κόσμο δύο μήνες, μη σας λένε ότι μεταφέρουν κόσμο από τη Λέρο στη ενδοχώρα», αντιδρά ο κ. Κόλιας και εξηγεί ότι καταγράφονται ως αποχωρούντες από τη Λέρο με προορισμό τον Πειραιά όσοι φτάνουν στο Καστελόριζο, στη Ρόδο, στο Φαρμακονήσι και άλλα κοντινά νησιά, χωρίς όμως να επιβιβάζονται στο πλοίο από το λιμάνι του Λακκίου. «Προσπαθούμε να πείσουμε όλες τις τοπικές κοινωνίες και ιδίως αυτές στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ότι το σχέδιό μας αποδίδει καρπούς. Στηρίζεται στους τέσσερις βασικούς άξονες που έχουμε πει πολλές φορές: φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αύξηση των επιστροφών, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, την ώρα που διεθνοποιούμε το πρόβλημα και αποσυμφορίζουμε τα νησιά. Θέλουμε να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους -και αυτό προσπαθεί να κάνει και ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης- ότι προχωρούμε στις επιστροφές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

protothema.gr