Το δημογραφικό συρρικνώνει τη χώρα και οι μεταναστευτικές ροές ανατρέπουν την πληθυσμιακή σύνθεση (audio)
Για το δημογραφικό πρόβλημα και το όριο αναπαραγωγής των γυναικών μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, η αναλύτρια του Κέντρου Dianeosis, Φαίη Μακαντάση.
Σύμφωνα με την κ. Μακαντάση η Dianeosis έχει αρκετά ψηλά, στην ατζέντα το θέμα του δημογραφικού. «Το δημογραφικό θα έχει επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην κοινωνική πρόνοια, την άμυνα και την ασφάλεια, την γεωπολιτική στρατηγική της χώρας. Η Dianeosis, έχει εκπονήσει δύο μελέτες, όπου κάναμε προβολές του πληθυσμού της Ελλάδας στον ορίζοντα του 2050 και με βάση ένα αισιόδοξο σενάριο θα είμαστε 10 εκ., με ένα άλλο σενάριο θα είμαστε 8.3 και σε ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο θα είμαστε 8.8 εκ. και δεν μειωνόμαστε απλά, γερνάμε κιόλας. Στην άλλη μελέτη πήραμε μια δημογραφική συνιστώσα, όπου κοιτάξαμε την γονιμότητα και είχαμε κάποια πολύ σημαντικά ευρήματα. Κατά μέσο όρο οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο παιδί στα 30,3 έτη, τώρα θα πει κάποιος είναι αυτό πρόβλημα; Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο μέσος όρος είναι στα 29 έτη, που είναι δηλαδή κοντά στο 30,3. Βέβαια στις άλλες χώρες ακολουθείται ένα άλλο μείγμα πολιτικών. Υπάρχει η υποστήριξη της μητρότητας, η υποστήριξη της οικογένειας»
«Το όριο αναπαραγωγής είναι 2,1 παιδιά, ανά γυναίκα ώστε ο πληθυσμός να παραμένει σταθερός αν δεν αλλάξει το προσδόκιμο ζωής. Αυτόν τον αριθμό δεν τον πληροί καμία ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα το 2016 ήταν στο 1,38, στους χαμηλότερους δείκτες δηλαδή. Η Γαλλία όμως τώρα είναι στο 1,92 σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι την Ελλάδα. Αυτό γίνεται γιατί, στη Γαλλία το μέτρο της χορήγησης ευέλικτης άδειας για τους γονείς είναι στα 3 έτη, πράγμα που λειτουργεί και του αιτούνται μισό εκατομμύριο Γάλλοι το χρόνο» σχολίασε η κ. Μακαντάση.
Στο ερώτημα αν υπάρχει χρόνος ώστε να αναστραφεί η εικόνα αυτή, κ. Μακαντάση σχολίασε: «Ως αισιόδοξη και νέα μητέρα μπορώ να πω, ότι με στοχευμένες πολιτικές μπορεί να γίνει κάτι. Ο δείκτης γονιμότητας δεν μπορεί να γίνει 2.1 αλλά αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να αυξηθεί ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός, αυτό θα γίνει με την συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Η οποία πρέπει να βοηθάτε από τους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία κ.λπ. Θα βοηθήσει επίσης και η αύξηση των επενδύσεων».
Για το πόσο μπορούν οι μεταναστευτικές ροές να καλύψουν το κενό των παιδιών που έφυγαν στο εξωτερικό η κ. Μακαντάση, σχολίασε: «Φαίνεται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας ενισχύθηκε στην απογραφή του 2011, από τις μεταναστευτικές ροές. Σίγουρα, η μετανάστευση επηρεάζει θετικά το δημογραφικό από άποψη πληθυσμού. Σίγουρα υπάρχουν διάφορα άλλα δομικά θέματα, τα οποία εγείρονται στο δημόσιο διάλογο, αλλά κάναμε μια δημογραφική συγκριτική ανάλυση και είδαμε ότι με βάση ένα σενάριο μηδενικής μετανάστευσης, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αναμένεται να έχει μείωση στον πληθυσμό το 2050 σε σύγκριση με το 2015. Πιο συγκεκριμένα από τις χώρες που υπέγραψαν μνημόνια, η μεταβολή του πληθυσμού με βάση ένα ενδιάμεσο σενάριο, η Ελλάδα θα υποστεί το 2050 την μεγαλύτερη πληθυσμιακή συρρίκνωση.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη της κ. Μακαντάση: