Τίθεται ζήτημα επιβίωσης των ελαιοπαραγωγών σύμφωνα με το Αγροτικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ
Με ανακοίνωση του το Αγροτικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, κάνει λόγο για τραγική ελαιοκομική περίοδο για τους αγρότες της Κρήτης, επισημαίνοντας πως: “Δεν μιλάμε πλέον για την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, δεν μιλάμε για ένα κοινωνικά δίκαιο εγγυημένο εισόδημα που να επιτρέπει την παραμονή στην ύπαιθρο και τη συνέχιση της παραγωγής, δεν μιλάμε για την υψηλών προδιαγραφών τροφή για τους καταναλωτές, εδώ μιλάμε για την ανάγκη καθημερινής ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.”
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Οι αγρότες και ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης βιώνουν μια τραγική χρονιά, κατά την οποία μειώθηκε η παραγωγή και υποβαθμίστηκε η ποιότητα του ελαιολάδου, σύμφωνα με εκτιμήσεις η ζημιά για τη φετινή χρονιά ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Με την τιμή του λαδιού ενός από τα σημαντικότερα προϊόντα στήριξης της τοπικής οικονομίας, κυρίως ως αποτέλεσμα της ποιότητας της παραγωγής να έχει κατρακυλήσει σε τέτοιο βαθμό, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την καλλιέργεια της γης.
Δεν μιλάμε πλέον για την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, δεν μιλάμε για ένα κοινωνικά δίκαιο εγγυημένο εισόδημα που να επιτρέπει την παραμονή στην ύπαιθρο και τη συνέχιση της παραγωγής, δεν μιλάμε για την υψηλών προδιαγραφών τροφή για τους καταναλωτές, εδώ μιλάμε για την ανάγκη καθημερινής ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καλυπτόμενος πίσω από προφάσεις, αρκείται στην καλλιέργεια προσδοκιών , στον υπερτροφικό λόγο και στα φιλικά κτυπήματα στην πλάτη, απαξιώνοντας προκλητικά να απαντήσει άμεσα στις απεγνωσμένες εκκλήσεις των αγροτών, των επαγγελματιών και των εργαζομένων που ασχολούνται στον Πρωτογενή και Δευτερογενή τομέα.
Αν αυτά που συμβαίνουν φέτος, γίνονταν με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα ΜΜΕ με τους φίλους τους και «γνωστούς υπερασπιστές των αγροτών», των ντόπιων αγροτοσυνεταιριστών της δεξιάς που καλλιεργούν σήμερα τον εφησυχασμό στους αγρότες, θα κήρυτταν την Κρήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , θα ξέσκιζαν τους αρμόδιους Υπουργούς και τους Βουλευτές του και θα ζητούσαν παραιτήσεις και βέβαια άμεσες εκλογές, αντίθετα σήμερα τηρούν σιγή ιχθύος.
Σήμερα χρειαζόμαστε συγκεκριμένες άμεσες απαντήσεις. Δεν μπορεί άλλο να παραπέμπεται στις καλένδες η αγωνία για την καθημερινή επιβίωση και η αβεβαιότητα για το αύριο της ελαιοκομίας της Κρήτης.
Ο διάλογος που διεξάγεται για να εξακριβωθεί αν οι καιρικές συνθήκες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και κατά πόσο ο δάκος αναπτύχθηκε εξ αυτού του λόγου, είναι μεν απαραίτητος, όμως δεν μπορεί να είναι «προσχηματικός» για να μην αποζημιωθούν οι παραγωγοί άμεσα, γιατί θα είναι πολύ αργά για την ελαιοκαλλιέργεια που πρέπει να ξεκινήσουν οι καλλιεργητικές φροντίδες για την επόμενη χρονιά.
Πρέπει άμεσα, χθες, να αποζημιωθούν οριζόντια όλοι οι παραγωγοί του νησιού για το χαμένο τους εισόδημα. Τα απαραίτητα στοιχεία είναι καταγεγραμμένα και μπορούν να αντληθούν με διάφορους τρόπους. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κατέβαλε αποζημιώσεις στα αμπέλια για τον περονόσπορο γεγονός που αποδεικνύει πως αποζημιώσεις μπορούν να δοθούν.
Οι ζημιές μπορεί να αποζημιωθούν με συνδυασμούς λύσεων, είτε στο σύνολο τους ή αφού εξειδικευθούν σε κατηγορίες όπου απαιτείται, για ενταχθούν προς αποζημίωση στα παρακάτω:
- Στα προγράμματα de minimis (μπορεί να γίνει άμεσα)
- Μέσω του ΕΛΓΑ (άμεσα)
- Σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ
- Να αναζητηθούν Ευρωπαϊκοί πόροι
Καλούμε την Αιρετή Περιφέρεια να αναλάβει την πρωτοβουλία και τον συντονισμό για την άμεση ενεργοποίηση και κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων σε Παγκρήτιο επίπεδο και να καταβάλει κάθε προσπάθεια που θα στοχεύει στην:
-Άμεση αποζημίωση των παραγωγών
-Την διευκόλυνση των παραγωγών ελαιολάδου, συνεταιρισμών και επαγγελματιών του χώρου, όσον αφορά στις πληρωμές φόρων , εισφορών, δόσεων δανείων κλπ
-Στην ανάληψη εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια της Δακοκτονίας στην Κρήτη, με την γενναία αύξηση των πόρων και το εκσυγχρονισμό του Προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τις στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης, τις διαπιστωμένες στρεβλώσεις στο υπάρχον πρόγραμμα, και τις προτάσεις των αγροτικών, επιστημονικών, επαγγελματικών φορέων.
-Να παρεμποδιστούν οι αθρόες και παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις
-Άμεση διοργάνωση ημερίδας με θέμα την Δακοκτονία και με την συμμετοχή όλων των φορέων της Κρήτης ( ΓΕΩΤΕΕ, Πανεπιστήμιο, Επιμελητήριο, ΣΕΔΗΚ, Δημόσιες υπηρεσίες, Συν/μοι κλπ)
Καλούμε όλους τους Βουλευτές της Κρήτης να συμβάλλουν και να στηρίξουν ενεργά κάθε πρωτοβουλία στην παραπάνω κατεύθυνση.
Τέλος καλούμε τον αγροτικό κόσμο και τους αγροτικούς φορείς σε επαγρύπνηση, να ενισχύσουν και να ενώσουν, τη συλλογική, τη συνεταιριστική τους δράση και αλληλεγγύη, που θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν θεσμικά και ουσιαστικά τη διαπραγματευτική τους δύναμη τόσο απέναντι στην Πολιτεία όσο και στην Αγορά.”