Την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τους ελαιοπαραγωγούς ζητά ο Σ. Βαρδάκης
Αναγκαία θεωρεί την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ “για να σταματήσει επιτέλους η ομηρία των ελαιοπαραγωγών και να αποζημιωθούν για τις ζημίες που υπέστησαν λόγω καύσωνα”, ο Βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, κατέθεσαν 43 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για να σταματήσει επιτέλους η ομηρία των ελαιοπαραγωγών και να αποζημιωθούν για τις ζημίες που υπέστησαν λόγω καύσωνα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι βουλευτές, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, που έπληξαν τα τελευταία χρόνια, πολλές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και την Κρήτη, ξηρασία, ανομβρία, έντονες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, με πολλές περιοχές μάλιστα να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκάλεσαν μαζική καταστροφή της ελαιοκομικής παραγωγής, σε πανελλαδικό επίπεδο.
Όλα τα παραπάνω, συνεπικουρούμενα από τον δάκο αλλά και τον μύκητα γλοιοσπόριο συνέβαλαν στην καταστροφή της ελαιοπαραγωγής. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, τα αποτελέσματα για την σοδειά της ελιάς, αλλά και η υποβάθμιση του ελαιολάδου, ήταν καταστροφικά, καθώς είτε υπήρξε απώλεια παραγωγής, είτε χαμηλές τιμές ελαιολάδου, είτε σημαντικά αποθέματα κατέληξαν στις αποθήκες.
Μισό χρόνο μετά και ακόμα να ληφθούν από μέρους της Κυβέρνησης, ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις συγκεκριμένες ζημιές, αλλά και σε γενικότερο πλαίσιο να στηριχθεί η ελαιοπαραγωγή στην χώρα μας.
Ακολούθησε η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, δυσχεραίνοντας την οικονομική κατάσταση των παραγωγών. Τα σοβαρά προβλήματα δεν σταματούν εδώ, καθώς οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (καύσωνες), κατά τον μήνα Μάιο, δηλαδή την περίοδο της άνθησης -καρπόδεσης, δημιούργησαν επιπλέον σημαντικές ζημιές.
Η εξαίρεση των ελαιοπαραγωγών από την ασφαλιστική κάλυψη για ζημιές που προκαλούνται από καύσωνες πριν το δέσιμο των καρπών, προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί παρά να οδηγεί τους ελαιοκαλλιεργητές σε απόγνωση, αφήνοντάς τους στην μοίρα τους, καθώς τυγχάνουν όχι μόνο διαφορετικής αλλά και δυσμενέστερης μεταχείρισης από τους υπόλοιπους παραγωγούς.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορούν ούτε να προβλεφθούν αλλά ούτε και να αποτραπούν από τους παραγωγούς. Επιπλέον τονίζουν ότι οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα σίγουρο και επαρκές μέτρο στήριξης των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και χρήζουν άμεσης ανάγκης αποζημίωσης λόγω των απωλειών της παραγωγής τους.
Μέσω της ερώτησης επισημαίνεται ακόμη ότι οι ελαιοκαλλιεργητές καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους, εν τούτοις αδυνατούν να τύχουν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για την κάλυψη μιας τέτοιας ζημιάς.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι εγκαταλείφθηκε από τον ΕΛΓΑ η αναλογιστική μελέτη που είχε δρομολογηθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγούσε σε αναμόρφωση του κανονισμού ασφάλισης.
Οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει σε αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών, μέσω του ΕΛΓΑ, καθώς και να δρομολογήσει την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα να καλύπτονται από αυτόν.