Την αρνητική πρωτιά στις αυτοκτονίες διεκδικεί τα επόμενα χρόνια η Κρήτη

Δημοσιεύτηκε στις 10/09/2019 15:02

Την αρνητική πρωτιά στις αυτοκτονίες διεκδικεί τα επόμενα χρόνια η Κρήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της 10ης Σεπτεμβρίου που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας προέβησαν σε δηλώσεις στα γραφεία της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ,η αναπληρώτρια διευθύντρια της Ψυχιατρικής Πανεπιστημιακής κλινικής Μαρία Μπάστα και  ο Ά επιμελητής της Ψυχιατρική κλινικής Βασίλης Κούδας

Σε δηλώσεις που προέβησαν οι εκπρόσωποι της Ψυχιατρικής κλινικής ανέφεραν πως η Κρήτης ανήκει στις Πρώτες Περιφέρειες στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών, εκφράζοντας την ανησυχία τους γενικότερα για το φαινόμενο των αυτοκτονιών καθώς η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και η Κρήτη παρουσιάζει ολοένα και περισσότερο αυξητική τάση στις αυτοχειρίες.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κούδα οι αυτοκτονίες είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας με πολλά θύματα. Η Περιφέρεια μας διεκδικεί μια αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα και θα προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι άνδρες. Πολλοί από αυτούς αυτοκτονούν είτε λόγω καταθλιπτικού επεισοδίου, είτε από εξάρτηση σε ουσίες , είτε σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν το ψυχικό νόσημα της διπολικής διαταραχής.

Πρέπει να κινητοποιηθεί η κοινωνία και να μην αντιμετωπίζει την αυτοκτονία ως ταμπού ;σύμφωνα με τον κ. Κούδα ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά πως “είναι φοβερό  για μια οικογένεια που πρέπει να αντιμετωπίσει την θλίψη και την οδύνη της απώλειας και συνάμα τις ενοχές που δημιουργούνται από το κοινωνικό περιβάλλον που αδυνατεί να καταλάβει πως ένας αυτόχειρας νοσεί ψυχικά. Γι αυτό άλλωστε και ζητάμε την κινητοποίηση της κοινωνίας και καλούμε τους οικείους των αυτόχειρων να ζητήσουν βοήθεια από εξειδικευμένες δομές”. 

Η Αναπληρώτρια καθηγήτρια και αναπληρώτρια διευθύντρια της ψυχιατρικής πανεπιστημιακής κλινικής Μαρία Μπάστα αναφέρει σε δηλώσεις της:

“Αυτό που ήθελα να τονίσουμε είναι ότι το φαινόμενο της αυτοκτονίας είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αλλά δυστυχώς στην Κρήτη φαίνεται να είναι ακόμη πιο σοβαρό. Υπήρχα από παλιά κάποιες μελέτες βασισμένες κυρίως στο ΕΛ.ΣΤΑΤ. οι οποίες έδειχναν ότι η Κρήτη κατείχε πρωτιά στο δίκτυο αυτοκτονιών πανελληνίως, το οποίο καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε κι εμείς με μια μελέτη. Ξεκίνησε συλλέγοντας στοιχεία από το 1999 μέχρι και το 2013, αλλά αυτό συνεχίζεται και τις επόμενες χρονιές διότι συνεχίζουμε να μαζεύουμε στοιχεία, όπου όντως επιβεβαιώνεται η πρωτιά αυτή και αυτό είναι ένα φαινόμενο που κι εμείς προσπαθήσαμε να καταλάβουμε και να εξηγήσουμε Δεν είμαι σίγουρη για την εξήγηση υπάρχουν όμως διάφορες υποθέσεις. Μια είναι ότι μπορεί να έχει σχέση με το ταπεραμέντο των Κρητικών, το άλλο μπορεί να έχει σχέση με την διαθεσιμότητα των όπλων, όπου η κατοχή είναι πολύ αυξημένη στην Κρήτη σε σχέση με άλλες περιοχές, αλλά και με την κουλτούρα ή κάποια γενετική προδιάθεση που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι στο νησί μας. Θα άξιζε να μελετηθεί το φαινόμενο αυτό, και γι’ αυτό το λόγο εδώ και χρόνια η Ψυχιατρική Κλινική είχε προτείνει να γίνει ένα κέντρο μελέτης αυτοκτονιών για το νησί μας, το οποίο εγκρίθηκε αλλά δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ. Επίσης, προσπαθώντας να ελέγξουμε την αύξηση των αυτοκτονιών όπως τα παρουσίασαν τα Μ.Μ.Ε στην αρχή της κρίσης προσπαθήσαμε να συγκρίνουμε κατά πόσο έχουν αυξηθεί συνολικά οι αυτοκτονίες μεταξύ του 1999-2013. Αύξηση συνολική δεν φάνηκε, παρατηρήθηκε όμως ότι ενώ οι γυναίκες είχαν μειωμένο αριθμό αυτοκτονιών, οι άντρες αυξανόταν. Φάνηκε όμως μια αύξηση στην ομάδα των μεσήλικων και ηλικιωμένων ανδρών πράγμα που ίσως να έχει σχέση με τους διαφορετικούς ρόλους. Πχ αν ο άνδρας μένει άνεργος δεν μπορεί να το αντιληφθεί, διότι έχει υποχρεώσεις και στους ηλικιωμένους που επίσης έχουν υποχρεώσεις πολλές φορές απέναντι στην οικογένεια τους. Ενδιαφέρον επίσης ήταν η μείωση στην περιοχή της Δυτικής Κρήτης από το 2006 και μετά, και αύξηση στην Ανατολική. Βάλαμε το 2006 γιατί ήταν η περίοδος που έκλεισε το Ψυχιατρείο”.