Τίμησαν τον Άγιο Τίτο και την επέτειο της 25ης Αυγούστου

Δημοσιεύτηκε στις 25/08/2019 12:42

Τίμησαν τον Άγιο Τίτο και την επέτειο της 25ης Αυγούστου

Τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης γιόρτασε την Κυριακή 25 Αυγούστου, το Ηράκλειο. Ο όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου στο κέντρο της πόλης.

Χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων κ. Ειρηναίος και ο Επίσκοπος Επαμείας κ. Παίσιος, με συμπροσευχόμενο τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, στον αύλιο χώρο του ναού, για τους σφαγιασθέντες την 25η Αυγούστου του 1898.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον εκπρόσωπο του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τους βουλευτές Ηρακλείου Μάξιμο Σενετάκη, Χάρη Μαμουλάκη, Νίκο Ηγουμενίδη, Βασίλη Κεγκέρογλου, τον εκπρόσωπο του Ανωτέρου Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, ο οποίος εκπροσώπησε επίσης τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλη Καρκανάκη, τον εκπρόσωπο της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, τον εκπρόσωπο της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας και τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Στρατού.

Παρευρέθησαν οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Βαρδαβάς, Γιώργος Καραντινός και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Νίκος Αγγελάκης.

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την 25η Αυγούστου του 1898

«Η 25η Αυγούστου 1898, αποτελεί ορόσημο της Ιστορίας του τόπου μας. Έπειτα από αμέτρητες ηρωικές προσπάθειες των Κρητών για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισαν να ενταχθεί το νησί σε καθεστώς ειδικής Αυτονομίας. Μια συμβολική κίνηση αλλαγής στο σουλτανικό διοικητικό σύστημα, με την τοποθέτηση χριστιανών φορολογικών υπαλλήλων στην πόλη, στάθηκε το έναυσμα για τον εξαγριωμένο μουσουλμανικό όχλο, υπό την καθοδήγηση των τουρκικών στρατιωτικών και διοικητικών αρχών, κι έχοντας ως επίκεντρο την περιοχή Βεζίρ Τσαρσί (την σημερινή οδό 25ης Αυγούστου), για μια πρωτοφανούς αγριότητας σφαγή του άμαχου πληθυσμού του Ηρακλείου, και για εκτεταμένη καταστροφή κτιρίων και περιουσιών. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και 17 Άγγλοι στρατιώτες.

Τα γεγονότα της τουρκικής βαρβαρότητας θα επιταχύνουν την λύση του Kρητικού Zητήματος, την πορεία προς την απελευθέρωση. Οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί συσχετισμοί ήδη είχαν αλλάξει εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και η άφιξη, το ίδιο έτος, του Ύπατου Αρμοστή, Πρίγκηπος Γεωργίου, από κοινού με την

δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου και των επαναστατημένων συμπατριωτών μας, θα οδηγήσουν, λίγα χρόνια αργότερα, στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Τα μαρτυρικά γεγονότα της 25ης Αυγούστου 1898, παραμένουν πάντα στην συλλογική μας μνήμη και εξακολουθούν να μας δείχνουν την ανηφορική πορεία θυσιών και αγώνων που απαιτούνται για την προάσπιση των υψηλών ιδανικών: της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας της πατρίδας μας».