Με μεγάλη συμμετοχή Δημάρχων από όλη την Ελλάδα, υπουργών και γενικών γραμματέων, πραγματοποιήθηκε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στη Ρόδο. Ο Δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης στην ομιλία του στο Συνέδριο, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιάννη Φασομυτάκη, έθεσε στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα τον Δήμο Φαιστού.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε, καταρχάς, στις διαφορετικές ανάγκες των δήμων της χώρας και επεσήμανε την αναγκαιότητα δίκαιης κατανομής πόρων, αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής.
Βασικό θέμα στην τοποθέτηση του κ. Νικολιδάκη, ήταν η κλιματική αλλαγή και τα οξυμένα προβλήματα λειψυδρίας, αναφερόμενος στην ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος Φαιστού, όπου πολλές περιοχές βρίσκονται στα πρόθυρα εξάντλησης των υδάτινων αποθεμάτων. Γεγονός που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και τους επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν τις καλλιέργειες και τις εργασίες τους να απειλούνται.
Ο Δήμαρχος Φαιστού, επανέλαβε το επιτακτικό αίτημά του προς το κεντρικό κράτος για χρηματοδότηση με σκοπό το άμεσο άνοιγμα νέων γεωτρήσεων, που θα συμβάλουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών. Όπως τόνισε, η άμεση δράση θα μπορούσε να σώσει μεγάλες παραγωγές κηπευτικών και ελαιοπαραγωγής, που καταστρέφονται και απειλούνται με αφανισμό.
Επιπλέον ο κ. Νικολιδάκης, ανέδειξε την απουσία περιφερειακών δομών για την αντιμετώπιση των εκτάκτων καταστάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι αν σταματήσει η τοπική παραγωγή προϊόντων από τη Μεσσαρά, σύντομα το μεγαλύτερο ποσοστό κηπευτικών προϊόντων στην Ελλάδα θα είναι εισαγόμενα.
Σε ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που στάθηκε ο κ. Νικολιδάκης για τον Δήμο Φαιστού, ήταν η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, υπογραμμίζοντας ότι δεν παρέχονται τα απαραίτητα εργαλεία και υποδομές για την αποτελεσματική διαχείρισή του.
Τέλος, δήλωσε την αντίθεσή του στην ανάθεση της διαχείρισης ενέργειας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς αυτό ενδέχεται να βλάψει το τοπικό περιβάλλον και να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.
Κλείνοντας, απευθυνόμενος προς τη Διοίκηση της ΚΕΔΕ, πρότεινε μια συντονισμένη προσπάθεια της Ένωσης, με σκοπό την ανάδειξη των επιμέρους προβλημάτων των δήμων προς την Πολιτεία, ώστε οι νομοθετικές ρυθμίσεις να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα συμφέροντα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.