Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για την απώλεια του διακεκριμένου Καθηγητή Φιλολογίας Αλέξη Πολίτη

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του διακεκριμένου φιλολόγου και πανεπιστημιακού Αλέξης Πολίτη που πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 ετών εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στην ανακοίνωση αναφέρει:
“Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης αποχαιρετά τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας και διακεκριμένο νεοελληνιστή, Αλέξη Πολίτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 11 Απριλίου σε ηλικία 80 ετών.
Ο Αλέξης Πολίτης υπηρέτησε το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1989 έως το 2012, και ως πρόεδρος από το 2008 έως το 2012. Το επιστημονικό έργο του υπήρξε εκτενέστατο και πολυσχιδές. Συνδυάζοντας φιλολογική και ιστορική ανάλυση, οι μελέτες του Αλέξη Πολίτη για το δημοτικό τραγούδι αποτελούν σημείο αναφοράς, ενώ οι εργασίες του σε θέματα ιστορίας των ιδεών και των νοοτροπιών της λογοτεχνίας του 18ου και 19ου αιώνα υπήρξαν καίριες και οξυδερκείς.
Πνεύμα αντισυμβατικό και σπινθηροβόλο, με ρωμαλέο λόγο και ορθολογική σκέψη, πολιτικά ευαισθητοποιημένος, αφοσιωμένος δάσκαλος, αγαπητός συνάδελφος και εύχαρις συνομιλητής, ο Αλέξης Πολίτης αφήνει μια πλούσια παρακαταθήκη στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στη σύζυγό του, Αγγέλα Καστρινάκη, Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης, στην κόρη τους και στους οικείους τους”.
Η ζωή του
Γεννημένος στην Αθήνα το 1945, ο Πολίτης σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στο Université Paris IV (Sorbonne). Η διδακτορική του διατριβή αποτέλεσε θεμελιώδες έργο για την ιστορική πρόσληψη των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, μελετώντας την «ανακάλυψή» τους από Έλληνες και Ευρωπαίους λογίους κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.
Από το 1976 έως το 1989 εργάστηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Το 1989 εντάχθηκε στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου δίδαξε έως το 2012, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας, της προφορικότητας και των ιδεολογικών ρευμάτων του 19ου αιώνα.
Ο Πολίτης υπήρξε πρωτοπόρος στη μελέτη του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού και της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων του περιλαμβάνονται:
Το δημοτικό τραγούδι. Κλέφτικα (1973, 1985)
Η ανακάλυψη των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών (1984, 1999)
Ρομαντικά χρόνια. Ιδεολογίες και νοοτροπίες στην Ελλάδα του 1830-1880 (1993, 2003)
Η έκδοση των Ελληνικών Δημοτικών Τραγουδιών του Claude Fauriel (1999, 2000)
Το μυθολογικό κενό (2000)
Εγχειρίδιο του Νεοελληνιστή (2002, 2005, σε συνεργασία με τον Τρ. Σκλαβενίτη και τη Μ. Μαθιουδάκη)
Αποτυπώματα του χρόνου (2006)
Το δημοτικό τραγούδι (2010)
Η επιμέλεια της τρίτομης έκδοσης των Απομνημονευμάτων του Στρατηγού Μακρυγιάννη (2011)
Το έργο του επηρέασε βαθιά τη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας και της πολιτισμικής ιστορίας της Ελλάδας.