«Θετική η στήριξη της Ε.Ε αλλά προκλήσεις θα έχουμε και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι»

Δημοσιεύτηκε στις 13/12/2019 16:47

«Θετική η στήριξη της Ε.Ε αλλά προκλήσεις θα έχουμε και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι»

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, έδωσε το δικό του στίγμα μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, πως ο ίδιος εκτιμά το κείμενο στήριξης προς την Ελλάδα, μέσα από τον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.

«Με  ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας»

«Νομίζω είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, την αυθαίρετη στάση που ακολουθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, την παράνομη και χωρίς νομική βάση συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη που προσπαθεί να εξασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαφανίζοντας την αποκλειστική οικονομική ζώνη όχι μόνο των Δωδεκανήσων  αλλά και την οικονομική αποκλειστική ζώνη της Κρήτης. Εμείς με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές. Η Τουρκία απομονώνεται διεθνώς, εμείς πρέπει όμως να έχουμε ένα εσωτερικό μέτωπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και με την κοινωνία να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας η οποία είναι πολύ προκλητική και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον. Αυτό το μέτωπο μιας χώρας η οποία είναι στις 30 πιο ανεπτυγμένες χώρες  του κόσμου με τεράστια στρατιωτική ισχύ και με την εσωτερική δύναμη με την οποία πρέπει να θωρακίσουμε, ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες, νομίζω ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας».

«Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να τηρεί τις αποφάσεις του δικαίου της θάλασσας»

Για το πώς ερμηνεύει τη στάση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, μίλησε ο κ. Κεφαλογιάννης λέγοντας: «Κάθε χώρα έχει τα ιδιαίτερα θέματα της, η Βουλγαρία έχει 10% Μουσουλμανικό πληθυσμό, που δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Έχει διάφορα θέματα με την Τουρκία και ασφαλώς κοιτάει ο καθένας τα εσωτερικά του θέματα. Το κοινό ανακοινωθέν όμως που βγήκε, είναι κοινό ανακοινωθέν που θα μπορούσε οποιαδήποτε χώρα να το σταματήσει συμπεριλαμβανομένου και της Βουλγαρίας, ότι βγήκε το κοινό ανακοινωθέν με κοινή πρόταση όλων των ηγετών της Ε.Ε είναι πολύ σημαντικό. Αυτή είναι η βάση με την οποία όλοι οφείλουν να συζητούν για τα θέματα που αφορούν την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε ο κ. Μπορίσοφ γνωρίζει ότι η Βουλγαρία με την Τουρκία έχουν υπογράψει συμφωνία για την αποκλειστική τους οικονομική ζώνη, η οποία είναι στα 12 μίλια, αναφέρω το δικαίωμα της Ελλάδας στο Αιγαίο άρα εμείς καλύπτουμε όλα μας τα αιτήματα και όλα τα θέματα που έχουμε στο Αιγαίο, αναφέρω το δικαίωμα μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και βεβαίως έχει επικυρώσει η Βουλγαρία το δίκαιο της θάλασσας, βάση με το οποίο εμείς κινούμαστε. Ότι δεν το έχει υπογράψει η Τουρκία, δεν πάει να πει ότι αυτό δεν τη δεσμεύει, και η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να τηρεί τις αποφάσεις του δικαίου της θάλασσας που είναι διεθνής νόμος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

«Η διπλωματία είναι ένας αναίμακτος πόλεμος και πόλεμος είναι μια αιματηρή διπλωματία»

Για το αν η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, είναι μια απάντηση προς την τουρκική προκλητικότητα, μίλησε ο κ. Κεφαλογιάννης λέγοντας: «Η απάντηση είναι η διπλωματία, η διπλωματία είναι ένας αναίμακτος πόλεμος και πόλεμος είναι μια αιματηρή διπλωματία. Εμείς επιλέγουμε το πρώτο, αυτό πρέπει να κάνουμε, εμείς είμαστε αυτοί που έχουν το πλεονέκτημα με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι απομονωμένη και όχι η Ελλάδα. Πάντα με σταθερότητα, με δυναμισμό και επιχειρήματα κινούμαστε στα θέματα αυτά. Αυτή είναι η τακτική και αυτή ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση.

«Η επιλογή του χρόνου και του τόπου είναι δική μας επιλογή»

Για το αν υπάρχει περίπτωση για ένα επεισόδιο, ο κ. Κεφαλογιάννης απάντησε: «Προκλήσεις θα έχουμε και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Το που εμείς θα δώσουμε τη μάχη και σε ποιο επίπεδο διπλωματικό και όχι μόνο, η επιλογή του χρόνου του τόπου και των συγκυριών είναι δική μας επιλογή. Εμείς βάζουμε την ατζέντα και δεν αφήνουμε άλλους στο όνομα μας να βάζουν την ατζέντα να μας προκαλούν. Εμείς θα αποφασίσουμε πότε, που και τι θα κάνουμε».

Το κλίμα που υπάρχει με τις εκλογές στη Βρετανία, έδωσε στον Politica 89.8,  ο κ. Κεφαλογιάννης: «Είναι μια ήττα της Ε.Ε το Brexit, φοβάμαι ότι με αυτή την επιλογή θα οδηγηθεί σε αυτό που έλεγε παλιότερα η Θάτσερ, δηλαδή στην παρακμιακή τροχιά. Εμείς θέλαμε μια μεγάλη δύναμη, πυρηνική δύναμη με μεγάλη οικονομία να είναι στην Ευρώπη. Και η Ευρώπη πρέπει να κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές και αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτή είναι όμως η πραγματικότητα και με αυτή την πραγματικότητα πρέπει να ζήσουμε. Θα δούμε με ποια διαδικασία θα υπάρχει η σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. Θέλουμε σχέσεις με την Βρετανία και στον αμυντικό τομέα όσο προχωράει η κοινή αμυντική πολιτική στην Ε.Ε αλλά και στον οικονομικό τομέα, είναι κομμάτι της Ευρώπης κι έτσι πρέπει να την βλέπουμε».

Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Κεφαλογιάννη: