Θερμό χειροκρότημα στον πολυβραβευμένο καθηγητή και “πρεσβευτή” του Πανεπιστημίου Κρήτης
Επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Το Μentoring ως Ακαδημαϊκή Αξία», προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Βιοχημείας των Ιατρικών Σχολών Κρήτης και Boston University, Βασίλη Ζαννή, για την προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πραγματοποιήθηκε σε συγκινητική ατμόσφαιρα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
O διακεκριμένος Καθηγητής Βασίλης Ζαννής που θεωρείται ως ο καλός “πρεσβευτής”του Πανεπιστημίου και της Κρήτης στον κόσμο, δημιούργησε πολλά προγράμματα εκπαίδευσης, από τα οποία έχουν ωφεληθεί πάνω από 300 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές σημαντικό ποσοστό εκ των οποίων είναι σήμερα καθηγητές σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ελλάδας -συμπεριλαμβανομένου του Παν. Κρήτης- όπως και κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού.Στην επιτυχημένη επιστημονική εκδήλωση ο κ Ζαννής δέχθηκε το θερμό καλοσόρισμα,τις ευχαριστίες και τους επαίνους της ηγεσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Γιώργου Κοχιαδάκη,του Διευθυντή Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, Αναπλ. Καθηγητή Γιαννη Τσιαούση,του εκπροσώπου των αποφοίτων του Προγράμματος Ανταλλαγής,καθηγητή,Κων/νου Δροσάτου οι οποίοι και αναφερθηκαν στην επιστημοσύνη,στο σημαντικό έργο και προσφορά του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου επιστήμονα.Ακολούθως ο κ Ζαννής χειροκροτήθηκε θερμά απ όλους μιλώντας με θέμα«Επένδυση στη δημιουργία νέων επιστημόνων στις Βιοϊατρικές Επιστήμες»,ενώ στο τέλος της εκδήλωσης στην συνεδριακή αίθουσα Ι.Τσαμπαρλακης του Μουσείου ιατρικής Κρητης έγιναν τα αποκαλυπτήρια πορτραίτου του κ Ζαννή το οποίο προσφέρθηκε απο τους αποφοίτους του προγράμματος ανταλλαγής Πανεπιστημίων Βοστώνης -Κρήτης.Στην συγκινητική εκδήλωση,τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας παραβρέθηκαν μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας,προπτυχιακοί – μεταπτυχιακοί φοιτητές,γιατροί,κ.α.Επισης τα θερμά του συγχαρητήρια στον τιμώμενο καθηγητή για το έργο του εξέφρασε ο παριστάμενος στην εκδήλωση καρδιολόγος και π.Δτης ΔΥΠΕ και ΠΑΓΝΗ Νικος Χαριτάκης ο γιος του οποίου διαπρέπει ως επεμβατικός Καρδιολογος,πανεπιστημιακός στην Αμερική και που ο Κώστας Χαριτάκης υπήρξε φοιτητής του κ Ζαννή.
Πρωτοποριακό επιστημονικό έργο και διακρίσεις του Β.Ζαννή
Βασίλειος Ζαννής:Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικών Σχολών Πανεπιστημίου Κρήτης (1986-2007) και Πανεπιστημίου Βοστώνης (1984 -2016) Ιδρυτής Προγράμματος Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίων Κρήτης & Βοστώνης
Ιδρυτής προπτυχιακού μαθήματος «Μοριακή Βάση Κληρονομικών Ασθενειών του Ανθρώπου»
Συνιδρυτής Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Μοριακή Βάση Ασθενειών του Ανθρώπου»
Ο Βασίλης Ζαννής, γιος του Ιωάννη και της Μαρκέλλας Ζαννή, γεννήθηκε το 1940 και μεγάλωσε στα Κουρούνια Χίου. Προερχόμενος από το νησί, στο οποίο η ναυτοσύνη είναι τιμή, εισήχθη και αποφοίτησε πρώτος από τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού του Ασπροπύργου το 1961. Μετά από 3 χρόνια ταξιδιών, ως δόκιμος πλοίαρχος και ανθυποπλοίαρχος, η αγάπη του για την επιστήμη τον οδήγησε στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1964. Aποφοίτησε 1ος μεταξύ των συμφοιτητών του το 1968 και έγινε δεκτός με υποτροφία στο τμήμα Βιοχημείας του πανεπιστημίου Berkley της Καλιφόρνιας, από το οποίο πήρε διδακτορικό το 1975.
Από το 1975 ως το 1982, εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στα πανεπιστήμια University of California Berkley, University of California San Francisco, Massachusetts Institute of Technology και Harvard και πήρε θέση Επίκουρου Καθηγητή στο Harvard το 1982. Το 1984, η ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Βοστώνης (Boston University) τον εξέλεξε Αναπληρωτή Καθηγητή και Διευθυντή του νεοσύστατου τομέα Μοριακής Γενετικής. Το 1986 εξελέγη Καθηγητής Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 1987 προήχθη σε Καθηγητή στο Boston University. Έκτοτε και για 35 χρόνια, μοίρασε τη ζωή και το ακαδημαϊκό έργο του μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης κάνοντας διδασκαλία και έρευνα αδιαλείπτως. Συντόνισε την εκτέλεση σημαντικών ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health) των ΗΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλές από τις επιστημονικές εργασίες του για το ρόλο των Απολιποπρωτεϊνών Α-Ι, Β και Ε στο μεταβολισμό των Λιποπρωτεϊνών Υψηλής Πυκνότητας (HDL) και των Λιποπρωτεΐνών Χαμηλής Πυκνότητας (LDL) θεωρούνται ιστορικές. Δημοσίευσε περίπου 200 επιστημονικές εργασίες και ανασκοπήσεις σε περιοδικά παγκοσμίου βεληνεκούς και το έργο του αναφέρεται σε περισσότερες από 13.000 δημοσιεύσεις άλλων επιστημόνων.
Στα εργαστήριά του στη Βοστώνη και το Ηράκλειο εκπαιδεύτηκαν πάνω από 50 μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταδιδακτορικοί ερευνητές. Αρκετοί είναι σήμερα καθηγητές σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το 2001 ίδρυσε το πρόγραμμα ανταλλαγών φοιτητών Ιατρικής των Πανεπιστημίων Κρήτης και Bοστώνης. Ως σήμερα, περισσότεροι από 220 Έλληνες φοιτητές έχουν εκπαιδευτεί σε κλινική άσκηση ή έρευνα στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης και άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Πολλοί από αυτούς έγιναν καθηγητές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιατρικής Σχολής της Κρήτης. Αντίστοιχα, περίπου 100 Αμερικανοί φοιτητές έκαναν κλινική άσκηση στην Ιατρική Κρήτης.
Το 1987 εισήγαγε τη διδασκαλία του πρωτοποριακού προπτυχιακού μαθήματος «Μοριακή Βάση Κληρονομικών Ασθενειών του Ανθρώπου» και το 2002, μαζί με τους Καθηγητές Δημήτρη Μπούμπα και Δημήτρη Καρδάση, ίδρυσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Μοριακή Βάση Ασθενειών του Ανθρώπου» στην Ιατρική Κρήτης. Μία από τις καινοτομίες του προγράμματος είναι η δυνατότητα εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Αν και το 2008 αφυπηρέτησε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνεχίζει να συμμετέχει στην επιλογή, τη διδασκαλία και την επιστημονική καθοδήγηση φοιτητών.
Το 2014, μαζί με πρωτοετείς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής, φύτεψε στην είσοδο του κτιρίου της Ιατρικής Σχολής έναν πλάτανο από την Κω, το νησί του Ιπποκράτη, στη σκιά του οποίου πραγματοποιείται η ετήσια τελετή αποφοίτησης. Για την προσφορά του στην εκπαίδευση βραβεύθηκε το 2011 από το Σύλλογο Ελλήνων Βιοεπιστημόνων των ΗΠΑ, το 2016 από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το 2018 από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Νέας Αγγλίας. Η συμβουλή που δίνει πάντα στους φοιτητές είναι:
«Να έχετε όνειρα και στόχους. Να έχετε ένα πρότυπο, στο οποίο θέλετε να μοιάσετε. Ποτέ μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια να φτάσετε στο στόχο σας!»
(Have a dream. Have a role model. Νever give up)
Το Πορτραίτο,ένα δώρο των …μαθητών στον δάσκαλο
Το πορτρέτο που αποκαλύφθηκε στήν εκδήλωση είναι δωρεά των κάτωθι αλφαβητικά αναφερθέντων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως δείγμα ευχαριστιών για τη συνεισφορά του Βασίλη Ι. Ζαννή στην προπτυχιακή, μεταπτυχιακή ή κλινική εκπαίδευσή τους και την επαγγελματική εξέλιξή τους:
Γιώργος Αμανάκης (National Institutes of Health, USA), Μαρίνα Αναστασίου (Tufts University, USA), Ελένη Βεργαδή (Ιατρική Σχολή Κρήτης), Κωστής Βούδρης (Rush University, USA), Αλεξάνδρα Δρακάκη (UCLA, USA), Κωνσταντίνος Δροσάτος (Temple University, USA), Ειρήνη Ηλιάκη (Harvard Medical School, USA), Χαρά Καλλιώρα (University of Pennsylvania, USA), Ανδρέας Κατεϊφίδης (Vertex Pharma, USA), Ελένη Κεφαλάκη (National Institutes of Health, USA), Δήμητρα Κοκκινάκη (Νοσοκομείο “Η Σωτηρία”), Γεώργιος Κούκος (Calico Life Sciences, USA), Κώστας Λουπασάκης (Georgetown University, USA), Κυριακή Μπακιρτζή (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανιών), Γιώργος Μπερτσιάς (Ιατρική Σχολή Κρήτης), Μαρία-Έλενα Νικήτα (University of Maryland, USA), Άρτεμη Ποντικάκη (ΠΑΓΝΗ Κρήτης), Άρια Σιδέρη (Columbia University, USA), Δήμητρα Σκόνδρα (University of Chicago, USA), Ηλίας Σπανάκης (University of Maryland, USA), Μανώλης Ταμπακάκης (Johns Hopkins University, USA), Σπυρίδων Φόρτης (University of Iowa, USA), Παναγιώτης Ρούσσος (Mount Sinai School of Medicine, USA), Ευγενία Πρέκα (University of Southampton, USA), Εμμανουέλα Τσαγκαράκη (University of Massachusetts, USA), Παναγιώτης Φωτάκης (Dren Bio, Inc, USA), Κωνσταντίνος Χαριτάκης (University of Texas, Houston, USA)