Θέμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης για την προστασία των εργαζόμενων του τουριστικού ομίλου «FTI Touristik»

Δημοσιεύτηκε στις 01/07/2024 22:30

Θέμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης για την προστασία των εργαζόμενων του τουριστικού ομίλου «FTI Touristik»

Θέμα σχετικά με την προστασία των εργαζόμενων του τουριστικού ομίλου «FTI Touristik», οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα μετά την ανακοίνωση πτώχευσης της εταιρείας, έφερε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, την Πέμπτη 27 Ιούνη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης.

Ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Νίκος Μανουσάκης, που εισηγήθηκε το θέμα, ανέφερε ότι :
Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια τα δύο πρόσωπα του αποκαλούμενου «τουριστικού θαύματος» για τη χώρα μας και το νησί μας, για το οποίο πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα και διαφημίζει η περιφερειακή αρχή Κρήτης. Από τη μία ένας παράδεισος υπερκερδών για τους για τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους και τους tour operators. Από την άλλη το αποκρουστικό πρόσωπο του εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στον κλάδο, οι οποίοι βρίσκονται κάθε χρόνο αντιμέτωποι με την ανασφάλεια, τα άθλια ωράρια, την ανεργία και τη γενικότερη αβεβαιότητα για το μέλλον τους.
Και μόνο ο απόηχος της κήρυξης χρεοκοπίας ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς κολοσσούς της Γερμανίας, της FTI Touristik, είναι αρκετός για να αποκαλύψει πόσο σαθρό είναι το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ, που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, όλα τα αστικά κόμματα, για τους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης και την αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας. Θυμίζει πόσο εύκολο είναι να εκτροχιαστεί η «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας», ο τουρισμός, με τις συνέπειες να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια τέτοια εξέλιξη. Όλοι θυμόμαστε την πτώχευση της Thomas Cook το 2019 και τις συνέπειες που είχε για τους εργαζόμενους του κλάδου. Ούτε, όμως, η φετινή πτώχευση του FTI θα είναι και η τελευταία στον «όμορφο και αγγελικά πλασμένο» καπιταλιστικό κόσμο του ανελέητου ανταγωνισμού για το ποιος θα επικρατήσει, πάντα επιβάλλοντας ένα καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, τσαλαπατώντας κάθε δικαίωμά τους.
Στην Ελλάδα ο όμιλος FTI απασχολούσε συνολικά 150 εργαζόμενους στο ταξιδιωτικό πρακτορείο – θυγατρική «Meeting Point Hellas», εκ των οποίων 100 άτομα στο Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης, 2.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους, σε ξενοδοχειακές μονάδες που διαχειριζόταν ο όμιλος σε Κω, Ρόδο και Κέρκυρα. Οι εργαζόμενοι αυτοί ζουν την αβεβαιότητα να μείνουν χωρίς εισόδημα και δουλειά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση απόλυσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πάρουν δεδουλευμένα, δώρα, επιδόματα και αποζημίωση απόλυσης, λόγω του Πτωχευτικού Κώδικα, που αφήνει ακάλυπτους τους εργαζόμενους, ενώ στον αέρα βρίσκεται και η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος, ειδικά για τους εποχικά εργαζόμενους, να μην μπορέσουν να μπουν στο ταμείο ανεργίας.
Την ίδια στιγμή, το γερμανικό κράτος έχει δεσμεύσει όλη την περιουσία του ομίλου και των θυγατρικών εταιρειών του και οι συνέπειες της πτώχευσης επηρεάζουν ευρύτερα εργαζόμενους, όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, στις ξενοδοχειακές μονάδες που συνεργάζονταν με τον συγκεκριμένο όμιλο, πχ το «Kiani Βeach Resort» στην Κρήτη που είχε αποκλειστικό συμβόλαιο κρατήσεων με τον συγκεκριμένο ταξιδιωτικό πάροχο.
Με βάση τα παραπάνω, ο Νίκος Μανουσάκης ζήτησε να γίνει άμεσα παρέμβαση από την περιφερειακή αρχή στην κυβέρνηση, για να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη τουρισμού ήταν στα πλαίσια της πολιτικής της περιφέρειας που χτυπά τάχα φιλικά την πλάτη στους εργαζόμενους, την ώρα που τα δίνει όλα για τους ομίλους του τουρισμού, που θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Φανερώνει ότι το ενδιαφέρον της περιφερειακής αρχής εστιάζεται στα «ρεκόρ» του τουρισμού, η αγωνία της αφορά το «τουριστικό προϊόν» και γι’ αυτό υπερασπίζεται το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, προσπαθεί να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, με το βλέμμα στραμμένο στην εργοδοσία, τους ομίλους και τις ανάγκες τους για προσωπικό. Η αγωνία του αντιπεριφερειάρχη αν «έχουμε θιγεί ως κράτος και ως Περιφέρεια» από τη χρεωκοπία του FTI δεν έχει καμία σχέση με την αγωνία των εργαζόμενων που ξέρουν ότι αυτοί πληρώνουν τα σπασμένα σε κάθε φάση, είτε με καπιταλιστική ανάπτυξη είτε με κρίση.
Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι:
α) Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων «όπως προβλέπεται από τον Πτωχευτικό Κώδικα», που υπερασπίστηκε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής, είναι στην πραγματικότητα σε βάρος των εργαζόμενων! Αφού ακριβώς λόγω του Πτωχευτικού Κώδικα, στον οποίο επιδιώκει η Meeting Point Hellas να ενταχτεί με την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε και θα δικαστεί στις 11/10/2024, οι εργαζόμενοι έχουν καταστεί όμηροι σε μια μακροχρόνια διαδικασία, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πάρουν δεδουλευμένα, δώρα, επιδόματα και αποζημίωση απόλυσης, σε περίπτωση απόλυσης. Σημαίνει, λοιπόν, υπεράσπιση από την περιφερειακή αρχή της διαχρονικά εφαρμοζόμενης αντεργατικής πολιτικής. Ειδικότερα, με τους νόμους που πέρασαν η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ουσιαστικά εκμηδενίστηκε το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων έναντι άλλων πιστωτών σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης ή πλειστηριασμού. Στην αντίπερα όχθη το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία, το 2020, που προέβλεπε να προηγούνται οι εργατικές απαιτήσεις έναντι των τραπεζών, την οποία απέρριψε η κυβέρνηση της ΝΔ και δεν στήριξαν τα υπόλοιπα κόμματα.
β) Ακόμη κι αν «αρκετοί από τους 100 εργαζόμενους της Meeting Point Hellas έχουν ήδη βρει νέα εργασία στον τομέα τους», αυτό δε διασφαλίζει τα δικαιώματά τους (προϋπηρεσία, τριετίες κλπ) και πολύ περισσότερο μια σχετικά πιο σταθερή σχέση εργασίας. Αφού οι περισσότεροι εργάζονταν με σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ οι υπόλοιποι ως εποχικοί, για πάνω από 10-12 χρόνια και τώρα καλούνται να εργαστούν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, ως εποχικοί. Ακόμα και η λήψη του πενιχρού εποχικού ταμείου ανεργίας των 3 μηνών και 5 ημερών, όπως το συνδιαμόρφωσαν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και υπερασπίζεται η Περιφερειακή Αρχή, το φθινόπωρο τίθεται εν αμφιβόλω, αφού δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα!
Επιπλέον, η άμεση απορρόφηση κάποιων από τους εργαζόμενους αυτούς στον τουρισμό δεν αποτελεί κάποιο δώρο των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων! Επιβεβαιώνει την τεράστια έλλειψη προσωπικού, που έχει ακριβώς προκαλέσει η μεγάλη συγκέντρωση επιχειρηματικών ομίλων γύρω από τον κερδοφόρο κλάδο του τουρισμού, που προϋποθέτει τεράστια εντατικοποίηση, άθλιες συνθήκες εργασίας και χαμηλούς μισθούς για τους εργαζόμενους, με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων και της Περιφερειακής Αρχής!
Όπως είπε ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Νίκος Μανουσάκης, η στάση αυτή της περιφερειακής αρχής δεν μας κάνει εντύπωση. Τα αντανακλαστικά της διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης λειτουργούν πολύ γρήγορα όταν είναι να στρώσουν το χαλί της απρόσκοπτης κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου που επενδύει στον τουριστικό τομέα. Η Περιφερειακή Αρχή στηρίζει, εξάλλου, ενεργά και με κάθε τρόπο τη «βαριά βιομηχανία του τουρισμού», διαθέτοντας μεγάλα κονδύλια για να διαφημίζει τους τουριστικούς ομίλους, στερώντας αντίστοιχα ποσά από δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, από τις δαπάνες πολιτικής προστασίας και όχι μόνο.
Στον αντίποδα, ως «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, τόνισε ο Νίκος Μανουσάκης, στηρίζουμε τα αιτήματα των ίδιων των εργαζόμενων, που παλεύουν να πάρει η κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα για τη διασφάλισή τους σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αλλά και μέτρα προστασίας από τράπεζες, κτλ. Να κατοχυρωθούν οι εργαζόμενοι με νομοθετική πρόβλεψη με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος που να ικανοποιεί εξολοκλήρου όλα τα αιτήματά τους για:
Να εξασφαλιστούν με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας μισθοί, δώρα, επιδόματα και ασφαλιστικές εισφορές για όλη την τουριστική σεζόν, συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων στο τουριστικό πρακτορείο Meeting Point Hellas, των εργαζομένων σε ξενοδοχεία της Κω, Ρόδου και Κέρκυρας και σε όποια ξενοδοχεία της Κρήτης επηρεάζονται από την πτώχευση.
Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας όλων των εργαζομένων χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή όποιο κι αν είναι το τελικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας των παραπάνω επιχειρήσεων να διασφαλιστούν οι αποζημιώσεις, επίδομα αδείας, αποζημίωση αδείας, δώρο Χριστουγέννων και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και τα απαραίτητα ένσημα για ένταξη στο ταμείο ανεργίας. Για τους εποχιακά εργαζόμενους του ομίλου με σύμβαση ορισμένου χρόνου να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλο το διάστημα της σύμβασης.
Να υπάρξει πάγωμα οφειλών όλων των εργαζομένων σε εφορία, δήμους, λογαριασμούς ρεύματος, νερού, στις τράπεζες. Και τέλος να υπάρξει ένα έκτακτο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης όλων των εργαζομένων μέχρι να ξαναβρούν εργασία.
Σ’ αυτόν τον αγώνα των εργαζόμενων για να επιβάλουν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είναι στο πλευρό τους !


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook