Θεανώ Βρέντζου : « Λυπάμαι για τις προχειρότητες εις βάρος των οικοτεχνών »
Στον Politica 89.8 και την εκπομπή της Αντιγόνης Ανδρεάκη μίλησε για όλους και γι όλα η Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη, πρόεδρος του δικτύου Ευρωπαϊκών Περιφερειών AREPO,, πρώην Αντιπεριφερειάρχης.
Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την συμμετοχή της στις εθνικές εκλογές η υποψήφια με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον Ν. Ηρακλείου κ. Θεανώ Βρέντζου, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους και όσες στήριξαν την υποψηφιότητα της αλλά και να σχολιάσει πως η συμμετοχή της στον στίβο των εθνικών εκλογών την δίδαξε πως πρόκειται για ένα: «Δύσκολο πεδίο με πραγματικά σκληρούς κανόνες που για πρώτη φορά βίωσα και αντιμετώπισα αλλά σίγουρα βγήκα σοφότερη από μια διαδικασία που πίστεψα και εξακολουθώ να πιστεύω»
« Δηλώνω παρούσα και εξακολουθώ να θέλω να προσφέρω από όπου και εάν μου ζητηθεί , όπου και εάν κληθώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου καθώς οι γνώσεις και η διάθεση μου για προσφορά δεν εξαντλείται ούτε μέσα από συγκεκριμένες θέσεις και προφανώς ούτε και τίτλους» δήλωσε η κ. Βρεντζου συμπληρώνοντας πως εξεπλάγη δυσάρεστα όταν κατά την διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης για την ανακοίνωση ίδρυσης του πρώτου δικτύου οικοτεχνίας στην Κρήτη, ενημερώθηκε τυχαία καθώς δεν είχε καν προσκληθεί .
«Αντιλαμβάνεσθε την έκπληξη μου όταν μετά από τόση δουλειά και μάλιστα ομαδική και όταν έπειτα από πρόταση μου το 2014 δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο κατοχύρωσης της οικοτεχνίας στην Ελλάδα , με σκοπό να ανοίξουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης αλλά να τεθούν οι σωστές βάσεις ανάπτυξης ,χθες από τύχη και μόνο πληροφορήθηκα την ανακοίνωση του δικτύου οικοτεχνίας στην Κρήτη. Λυπάμαι τόσο για την προχειρότητα του εγχειρήματος το οποίο δεν έχει καμία σχέση με όσα εισηγήθηκα τόσα χρόνια που ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο θέμα.» υπογράμμισε η κ. Βρέντζου προσθέτοντας ότι : “Το νέο δίκτυο δεν πρέπει να στηρίζεται σε 16 μικροπαραγωγούς αλλά σε 100 και πλέον γιατί μόνο αν είναι πολλοί οι παραγωγοί θα μπορούν να προωθήσουν καλύτερα τα προϊόντα τους και θα διεκδικήσουν καλύτερα την στήριξη του κράτους και της Περιφέρειας. Δεν μπορεί να πετύχει εξ ορισμού ένα μικρό δίκτυο καθώς τίθενται διάφορα ερωτήματα σχετικά με την μικρή δύναμη που θα έχει και την υποστήριξη που θα διεκδικήσει από το κράτος , την Περιφέρεια και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα” .
«Η Περιφέρεια μέσω της ΠΛΟΗΓΟΣ δήλωσε η κ. Βρέντζου , προχωρά σε ένα πειραματικό εγχείρημα για το οποίο και η ίδια η εταιρία όπως τονίστηκε και χθες δεν έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να το κάνει. Αυτό είναι που με λυπεί, γιατί έχω αγωνισθεί για όλα αυτά τα ζητήματα εδώ και 8 χρόνια και θα συνεχίσω ακόμα να αγωνίζομαι, είναι λάθος όμως όπως και να έχει να μην αξιοποιούνται οι κατάλληλοι άνθρωποι στις θέσεις για τις οποίες έχουν εξειδικευτεί και έχουν δώσει μάχες»
“Μόνο θλίψη μου προκαλεί η προχειρότητα και λυπάμαι πραγματικά όταν ακούω να μιλούν όλοι για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη για τα «χρυσοφόρα» προϊόντα του τόπου μας ενώ την ίδια ώρα η προηγούμενη κυβέρνηση στάθηκε απέναντι στην πρόταση της επαναλειτουργίας της Γεωργική Σχολής της Μεσαράς, βάζοντας στον «πάγο» την ανάπτυξη των κρητικών προϊόντων αλλά και την κατάρτιση των νέων αγροτών που θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με την γεωργία στην Κρήτη”.
Η κ. Βρέντζου τόνισε την ανάγκη προώθησης του σήματος ποιότητας των τοπικών προϊόντων: “Πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό brand name που θα ξεκινάει από την κάθε Περιφέρεια θα «αγκαλιάζεται» από τον Ελληνικό Κράτος για να μπορεί να προωθηθεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο , και δυστυχώς εάν σύντομα δεν ληφθούν μέτρα και αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα μπορούμε να μιλάμε για την ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων” .