“Θαυματουργή” η κρητική διατροφή – Ποιο θεωρείται εξαιρετικό πιάτο

Δημοσιεύτηκε στις 07/04/2023 13:47

“Θαυματουργή” η κρητική διατροφή – Ποιο θεωρείται εξαιρετικό πιάτο

Τεράστια είναι τα οφέλη της κρητικής διατροφής για την υγεία και τον ανθρώπινο οργανισμό ενώ αποτελεί το διατροφικό μοντέλο που συνιστάται στους σύγχρονους Κρητικούς καθώς άλλοτε το ακολουθούσαν πιστά οι Κρήτες και λόγω της ευεργετικής επίδρασης στην υγεία αλλά και λόγω ανάγκης.

Όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ Γεώργιος Α. Φραγκιαδάκης για την κρητική διατροφή “οι μελέτες πολλών ανθρώπων, να αναφέρουμε εδώ στην Κρήτη του Αντώνη Καφάτου και άλλων, έδειξαν ότι πάντα υπήρχε ένας πληθυσμός που επηρεαζόταν και ακολουθούσε την κρητική διατροφή και ότι υπάρχει περιθώριο περισσότεροι άνθρωποι υπό τις σημερινές συνθήκες να αξιοποιήσουν τις αρχές τις κρητικές διατροφής και τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα σήμερα“.


Τα σημαντικά οφέλη
Όπως σημείωσε “τα οφέλη είναι γνωστά. Αφορούσαν τον πολύ ισχυρό περιορισμό των καρδιαγγειακών και αφορούν περιορισμό μεταβολικών παθήσεων, περιορισμό εμφάνισης διαβήτη, καρδιομεταβολικών προβλημάτων, δισλιπιδαιμιών κλπ“. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη η “φλόγα δεν έχει σβήσει” σε σχέση με το ενδιαφέρον για την κρητική διατροφή η οποία όπως είπε έχει μια θέση στη ζωή μας και μπορεί να υιοθετηθεί και τις νεότερες γενιές.

Συμβουλές καθημερινής διατροφής
Για την καθημερινή διατροφή ο κ.Φραγκιαδάκης πρότεινε “το ελαιόλαδο είναι το κύριο διατρφικό λίπος για την κρητική διατροφή. Η κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων, λαχανικών σε συνδυασμό ψάρια, γαλακτομικά και με καλής ποιότητος κρέας σε όχι πολύ μεγάλη συχνότητα. Δηλαδή κρέας οι άνθρωποι κατανάλωναν μία φορά στις δύο εβδομάδες δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό σήμερα (ή δύο φορές στις δύο εβδομάδες). Τα αλλαντικά στην κρητική παράδοση είχαν μια θέση ως εποχιακά” . Συνέστησε ακόμη κοτόπουλο, κουνέλι και κόκκινο κρέας αλλά πάντα με μέτρο.

Χαρακτήρισε δε εξαιρετικό συνδυασμό το πιάτο που σερβίρεται κυρίως στο Ρέθυμνο και περιλαμβάνει μπάμιες με σαρδέλες.

Η εκδήλωση για την κρητική διατροφή

Ο κ.Φραγιαδάκης μίλησε στην εκπομπή στο πλαίσιο της ομιλίας του «Προσεγγίζοντας την Κρητική Διατροφή στη σημερινή εποχή». Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας και το Ινστιτούτο Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής (ΙΝΑΖΩ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Κρητική Διατροφή & Υγεία για όλους» την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας (ΕΔΔΕ Κρήτης).

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook