“Θα εξυπηρετούσε τους “μπαχαλάκηδες” ένα θύμα” (audio)
Με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στην ΑΣΟΕΕ και την γιορτή του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, για τις δράσεις της Αστυνομίας, ο καθηγητής εγκληματολογίας στη Σχολή Αστυνομίας Ρεθύμνου, Γιώργος Παπακωνσταντής.
«Νομίζω ότι κάθε χρόνο μας πιάνει ένα δέος σε αυτό που αποκαλούμε «γιορτή του Πολυτεχνείου», έχουμε μια αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί, αν θα δούμε επεισόδια κτλ. Λυπάμαι, αλλά αυτό είναι μια αρρωστημένη κατάσταση, μια κατάσταση που δεν έχουμε κατανοήσει ακριβώς εμείς που σαν χώρα, είμαστε γεννήτρια της Δημοκρατίας, τι είναι τελικά Δημοκρατία. Πρέπει να κάνουμε κάποιες παραδοχές, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είναι δημοκρατικό κράτος. Σε κάθε δημοκρατικό κράτος υπάρχει το μονοπώλιο της έννομης βίας. Η νόμιμη βία τι είναι; Είναι η εντελώς απαραίτητη βία, για την εφαρμογή των νόμων. Μπερδεύουμε στην Ελλάδα κατά κάποιο τρόπο την διαδικασία εφαρμογής των νόμων από τον εκπρόσωπο του κράτους. Αποδεχόμαστε ότι το κράτος μας είναι δημοκρατικό και έχει το δικαίωμα να ασκήσει τη νόμιμη βία αλλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε εάν η αστυνομία έχει δικαίωμα να επέμβει και να εφαρμόσει τους νόμους. Είναι κάποια θέματα αυτονόητα, τα οποία ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντής.
Για το γεγονός ότι σαν κοινωνία δεν έχουμε συμφωνήσει πόσο και για το αν πρέπει να τηρείται ο νόμος, μίλησε ο κ. Παπακωνσταντής λέγοντας: «Υπάρχουν κάποιοι νόμοι που κάποιος πρέπει να τους εφαρμόσει. Αν διαμορφωθεί πχ μια κοινωνική αντίληψη για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, θα είναι πιο εύκολο για τον αστυνομικό να τον εφαρμόσει. Μιλάμε για πανεπιστημιακούς χώρους, υπάρχει σε όλους τους χώρους δημοκρατία και ελευθερία και αυτό υποτίθεται διαμορφώνει το άσυλο, αλλά ποιος κατοχυρώνει τελικά αυτές τις ελευθερίες; Σίγουρα το κράτος πρέπει να κατοχυρώσει την ελευθερία. Η αστυνομία είναι εκείνη που πρέπει να προστατέψει το άσυλο στα πανεπιστήμια. Θεωρούμε ακόμη πολύ περίεργο το αν θα πρέπει η δημοκρατικά ελεγχόμενη αστυνομική δύναμη να εφαρμόσει τους νόμους. Σε περίπτωση που γίνονται υπερβάσεις προφανώς κι εκεί θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι. Τα αυτονόητα αυτά, πρέπει να τα αποδεχτούμε».
«Υπεύθυνος για την εφαρμογή του νόμου, είναι το κράτος»
Για το ζήτημα αποκατάστασης του ασύλου έκανε λόγο ο κ. Παπακωνσταντής, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή υπεύθυνος για την εφαρμογή του νόμου είναι το κράτος, δεν μπορεί να προστατεύει το άσυλο κανένας άλλος. Υποτίθεται ότι δεν μπορεί η δημόσια δύναμη να μπαίνει στα πανεπιστήμια γιατί θεωρούμε ότι είναι αντιδημοκρατική και καταπιέζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών κτλ. Όταν δεχτούμε ότι η αστυνομία έχει ως βάση συγκεκριμένες διαδικασίες και συγκεκριμένη τήρηση είναι αδιανόητο να μην μπορεί να μπορεί να μπει σε δημόσιο χώρο. Όταν έχουμε μια κατάσταση, όπου διακυβεύονται πολλά, αυτό δεν είναι άσυλο προστασίας, είναι άσυλο προστασίας της παρανομίας. Μιλάμε για το αν αποδεχόμαστε ως πολίτες ότι έχουμε δημοκρατία. Άλλο το δικαίωμα μιας δημόσιας δύναμης να εφαρμόσει τον νόμο ως δυνατότητα. Άλλο το δικαίωμα μιας δημόσιας δύναμης να εφαρμόσει το νόμο ως δυνατότητα και άλλο η υπέρβαση και άσκηση παραπάνω βίας απ’ ότι πρέπει».
«Στην Ελλάδα υπάρχει μια έλλειψη εμπιστοσύνης του κράτους στους πολίτες και το αντίθετο»
Για το πόσο αισιόδοξος είναι για την εξέλιξη των πραγμάτων και για το αν θα καταφέρουμε ως κοινωνία την αποκατάσταση της τάξης, ο καθηγητής εγκληματολογίας, κ. Παπακωνσταντής σχολίασε: «Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίεργη έλλειψη εμπιστοσύνης του κράτους προς τους πολίτες και το αντίθετο, οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος. Δεν παρουσιάζεται τόσο πολύ αλλού και έχει συνέπειες. Το δημόσιο συμφέρον δεν ανήκει σε κανέναν άρα πολύ εύκολα το καταστρέφουμε, δεν νοείται αυτό που γίνεται στα δημόσια πανεπιστήμια να κάνουμε γκράφιτι κλπ. Θεωρούμε ότι δεν ανήκει σε κανέναν άρα κάνουμε αυτές τις πράξεις. Αυτό δεν αλλάζει εύκολα αλλά μέσα στο πλαίσιο αυτό έγινε και η αποδιάρθρωση της 17 Νοέμβρη γιατί για πολλά χρόνια ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού λίγο πολύ επικρατούσε ή ανεχόταν τη δράση της. Η ελληνική κοινωνία πίστευε ότι η 17 Νοέμβρη ήταν κάτι σαν το Ρομπέν των δασών. Δημοκρατία σημαίνει διαδικασίες και θεσμοί!».
«Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος από την κακή συμπεριφορά ενός αστυνομικού»
Για το αν θεωρεί ότι η αστυνομία έχει τα μέσα και τη βούληση για να μπορέσει να αντιπαρατεθεί για την 17 Νοέμβρη, ο κ. Παπακωνσταντής απάντησε: «Παίζει μεγάλο ρόλο η συμπεριφορά και του καθενός αστυνομικού που σημαίνει ότι πάντα υπάρχει ένας κίνδυνος να μη χάσει κάποιος την ψυχραιμία του. Γιατί η ΕΛ.ΑΣ έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης ακόμη, έχει κάνει πρόοδο αλλά έχει τεράστια βήματα που πρέπει να καλύψει σε σχέση με τον τρόπο που καθένας αστυνομικός διαχειρίζεται τις δυσκολίες της δουλειάς του. Ενώ η διαδικασία χρειάζεται, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος από την κακή συμπεριφορά ενός αστυνομικού και κανένας υπουργός δεν ευθύνεται αν κάποιος αστυνομικός χάσει την ψυχραιμία του. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δημόσιας τάξης, δίνει πολλές φορές ιδεολογικό «ντόπινγκ» στους αστυνομικούς».
«Αυτό συνέβαινε πάντα. Ίσως να εξετάσουμε στην παρούσα φάση τι θα εξυπηρετούσε κάποιους. Στο αν αυτή η ιστορία συνεχιστεί, είναι άλλο να κάνουμε επιχειρήσεις και να δημιουργούμε και άλλο να κάνουμε επιχειρήσεις και να διαμορφώνουμε πεδίο που θα συνεχίσει να είναι καθαρό. Δηλαδή αν διώξω τους παράνομους από την ΑΣΟΕΕ και μετά αυτοί ξαναέρθουν, όλο αυτό γίνεται τελείως ανάποδα. Θεωρώ ότι τη στιγμή που καθάρισε το Πανεπιστήμιο θα πρέπει άμεσα η είσοδος να είναι ελεγχόμενη, αν βάλουν μια αλυσίδα και μεθαύριο την ξανακόψουν δεν έγινε κάτι. Αυτό που θα εξυπηρετούσε αυτούς τους «μπαχαλάκηδες» είναι ένα θύμα!» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντής στον Politica 89.8.