Θα αγνοήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. τον υψηλό κίνδυνο πλημμύρας και για την Κρήτη;
Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Χάρη Μαμουλάκη
Την απραξία της Κυβέρνησης ΝΔ στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Κρήτης, αναδεικνύει ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, με την συνυπογραφή 15 ακόμη Βουλευτών.
«Παρά τις καταστροφές των τελευταίων ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 28/8/2023 η Ελλάδα είναι μια από τις δυο χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν ξεκινήσει καν τη δημόσια διαβούλευση για την επικαιροποίηση των σχεδίων για τις πλημμύρες» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Σε σχετική μάλιστα ανακοίνωση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας επί της ουσίας αναφέρει ότι μεσολάβησαν σχεδόν τρία χρόνια από την υποβολή του τεχνικού δελτίου πράξης το 2019, μέχρι την συμβασιοποίηση των μελετών το 2022 με συμβατική διάρκεια δύο έτη! Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμη δείγμα «επιτελικότητας», «αριστείας» και «συντονισμού» όταν μάλιστα η επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης και οι σημαντικότατες επιπτώσεις της θα έπρεπε να θέσουν την αναθεώρηση των χαρτών και των σχεδίων ως προτεραιότητα.».
Στην Ερώτηση γίνεται εκτενής αναφορά και στις ενέργειες και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Κρήτης. Τονίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν αξιοποίησε αυτή την παρακαταθήκη και δεν προέβη στις ενέργειες που όφειλε όπως την επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμυρών μέχρι τις 31.12.2021. Για αυτό άλλωστε η χώρα μας έχει δεχτεί δύο προειδοποιητικές επιστολές και μία αιτιολογημένη γνώμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μη συμμόρφωσή της με το ενωσιακό δίκαιο και εν προκειμένω με την Οδηγία για τις πλημμύρες.
Ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει απαντήσεις από τους συνυπεύθυνους Υπουργούς σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί για την αντιμετώπιση των κινδύνων που περιγράφονται στην Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων με την οποία εγκρίθηκε το ΣΔΚΠ Λεκανών Απορροής ποταμών του υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ζητάει επίσης απαντήσεις για το ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση κινδύνων πλημμύρας στην Κρήτη, καθώς και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέτρων που θα συμβάλλουν στη διαχείριση του κινδύνου της πλημμύρας αλλά και μέτρων προστασίας στην Κρήτη.