Θ. Νίνος: “Ερημοποίηση της ανατ. Κρήτης αν δεν ληφθούν μέτρα – Συγκρατούμε μόλις το 2% τoυ νερού”
Σήμα κινδύνου για την λειψυδρία εκπέμπουν τα φράγματα της Κρήτης ενώ σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρχές και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις επόμενες κινήσεις τους όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Λ. Αυγενάκη.
“Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν θα διψάσει η Κρήτη”
Μιλώντας για το θέμα στη διάρκεια της εκπομπής “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτη Θοδωρής Νίνος και απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα καλυφθεί η ζήτηση και ως προς την ύδρευση και την άρδευση και ότι δεν θα διψάσει το νησί εξήγησε πως “αυτό δεν μπορώ να το πως αυτό με βεβαιότητα. Εμείς κάνουμε τα προγνωστικά μας και την προετοιμασία μας με βάσει τα μαθηματικά μοντέλα και τι βροχοπτώσεις θα έχουμε στο νησί. Η αλήθεια είναι ότι τα μαθηματικά μοντέλα για φέτος προβλέπουν ύψη βροχών ,αν δεν επαληθευτούν όμως και δεν έχουμε τις βροχοπτώσεις και με τον τρόπο που θέλουμε να τις έχουμε , δηλαδή να μην έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα που τα επιφανειακά νερά καταλήγουν στο μεγαλύτερο ποσοστό στη θάλασσα και όχι στους ταμιευτήρες, δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την πρόβλεψη”.
Εξήγησε δε πως μια εναλλακτική λύση μπορεί να αποτελέσουν τα υπόγεια ύδατα αλλά χωρίς να οδηγηθούμε σε υπαράντλησή τους.
“Συγκρατούμε μόλις 2% του νερού”
Τα επόμενα χρόνια θα βρεθούμε σύμφωνα με τον κ.Νίνο μπροστά σε φαινόμενα ερημοποίησης στην Κρήτη – ξεκινώντας από την ανατολική πλευρά- εάν δεν ληφθούν μέτρα. Μπορεί να πρόκειται για εφιαλτικά σενάρια υπάρχει όμως και λύση μπροστά μας, εφόσον οι αρχές ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΚ “το σύνολο των βροχοπτώσεων αγγίζει αυτή τη στιγμή τα 3,7 δις κυβικά όταν οι συνολικές ανάγκες του νησιού σήμερα που μιλάμε αλλά και σε έναν ορίζοντα 20ετίας δεν θα υπερβαίνουν 550 εκατ. κυβικά” . Όπως εξήγησε ο κ.Νίνος αυτή τη στιγμή “συγκρατούμε μόλις το 2% του νερού“. Αισιόδοξο στοιχείο τουλάχιστον θεωρείται ότι μπήκαν οι υπογραφές για τον Πλατύ ποταμό – για ένα πολύπαθο έργο που ξεκίνησε το 1960- το οποίο συνδέεται με την λειτουργία του φράγματος Φανερωμένης.
Ολλανδοί εμπειρογνώμονες στη σύσκεψη
Στη διάρκεια σύσκεψης ανακοινώθηκε πως master plan για την ενιαία διαχείριση των νερών στην Κρήτη είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, με πρωταγωνιστή ενιαίο φορέα, ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει ο ΟΑΚ. Σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει και ομάδα εμπειρογνωμόνων της ολλανδικής εταιρείας HVA International, η οποία παρακολούθησε τη σύσκεψη ,διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία στην διαχείριση νερού πολύπλοκων αρδευτικών έργων και εκπονεί το master plan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.