Θ.Γιάνναρος – Πυρομετερεωολόγος: «”Στέγνωσε” η δυτική Κρήτη απο εδαφική υγρασία – 140% αύξηση του Μ.Ο των καμένων εκτάσεων»
Σημαντικά στοιχεία για τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα αλλά και ειδικότερα για την δυτική Κρήτη που έχει “στεγνώσει” από εδαφική υγρασία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ευφλεκτότητα της, παρέθεσε για τους ακροατές και τις ακροάτριες του Politica 89.8 και της εκπομπής Καθαρά Πολιτικά του Χρήστου Κώνστα, ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος.
Για τις μετεωρολογικές συνθήκες και τις συνθήκες εκδήλωσης πυρκαγιάς που τις συναντούμε σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Γιάνναρος αναφέρει: «Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024, το αποτύπωμα της σωρευτικής επίδρασης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα μας, είδαμε πως αντιστοιχεί στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ο δείκτης αθροιστικής δριμύτητας πυρομετεωρολογικών συνθηκών ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας από το 1980. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια αύξηση της αθροιστικής δριμύτητας των πυρομετεωρολογικών συνθηκών που με βάση τα στοιχεία προηγούμενων ετών θα έπρεπε να είμαστε θεωρητικά κάπου στα μέσα Αυγούστου. Αυτό προκύπτει, με βάση στοιχεία τα οποία συγκεντρώνουμε για να αποτιμούμε τη συνολική επιβάρυνση από κάποια στιγμή στην αρχή που είναι η αρχή του έτους μέχρι κάποιο σημείο στο τέλος, δηλαδή προς το τέλος της χρονιάς σε ότι αφορά τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Είναι δεδομένο ότι στο άμεσο μέλλον κατά τη γνώμη μου, θα αναθεωρήσουμε το πότε ξεκινά η αντιπυρική περίοδος σε σχέση με αυτή που γνωρίζουμε σήμερα.»
Για την Κρήτη κι ειδικά την δυτική που αποτελεί μια από τις περιοχές τη χώρας, με τα μεγαλύτερα, ελλείμματα εδαφικής υγρασίας, ο κ. Γιάνναρος σημείωσε πως: «Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες των φυσιολογικών για την εποχή που επικρατούν στην Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες έχουν οδηγήσει σε σημαντικό έλλειμμα εδαφικής υγρασίας, το οποίο αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για τις δασικές πυρκαγιές, καθώς συνεισφέρει στην αύξηση της διαθεσιμότητας νεκρών δασικών καυσίμων και την ταπείνωση της περιεχόμενης υγρασίας των ζωντανών και νεκρών δασικών καυσίμων, αυξάνοντας τελικά την ευφλεκτότητα του τοπίου, αλλά και την ταχύτητα εξάπλωσης και την ένταση της φωτιάς. Η Δυτική Κρήτη αποτελεί την περιοχή με τα μεγαλύτερα ελλείμματα εδαφικής υγρασίας, καθώς το νησί ταλαιπωρείται από παρατεταμένη ανομβρία λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων. Ανάλογη εικόνα έχουν κι άλλες περιοχές της Ελλάδας.»
Για τα περισσότερα από 100.000 στρέμματα που έχουν επηρεαστεί από δασικές πυρκαγιές, φέτος στη χώρα, σε σχέση με τα προηγούμενα 18 έτη αλλά και για την δύσκολη αντιπυρική περίοδο, ο κ. Γιάνναρος υπογράμμισε πως: «Το ξεκίνημα του καλοκαιριού, που ήρθε νωρίτερα φέτος στη χώρα, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες για την εποχή κι η παρατεταμένη ξηρασία, επιμένει στη χώρα μας από το τέλος του Μαρτίου έχει οδηγήσει σε μια πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Έχουμε αύξηση των συνθηκών που βοηθούν στην εκδήλωση πυρκαγιών κατά 140%. Τα στοιχεία δείχνουν πως ήδη φέτος έχουν επηρεαστεί περισσότερα από 100.000 στρέμματα από δασικές πυρκαγιές, σε σχέση με τα προηγούμενα 18 έτη, στο ίδιο χρονικό διάστημα.»