Τελική εκπαίδευση του Έργου SPAM από τον «Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου»

Δημοσιεύτηκε στις 14/12/2024 19:45

Τελική εκπαίδευση του Έργου SPAM από τον «Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου»
Η προστασία των επιζωσών είναι ο βασικός στόχος των Προγραμμάτων Διαχείρισης Θυτών, Προγράμματα που είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε επαφή στο πλαίσιο της πολύ-υπηρεσιακής συνεργασίας με Φορείς διαχείρισης θυτών και υποστήριξης επιζωσών.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνου και την κατάρτιση πλάνων ασφαλείας. Ανάλογη συνεργασία απαιτείται και στο εσωτερικό των Φορέων που «τρέχουν» Προγράμματα Διαχείρισης Θυτών, παράλληλα με Προγράμματα Υποστήριξης Επιζωσών μέσω του λεγόμενου «partner contact».

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο πλαίσιο της τελικής διαδικτυακής εκπαίδευσης του Έργου SPAM του «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου» με θέμα «Χτίζοντας βήμα-βήμα Πρόγραμμα Διαχείρισης Θυτών Ενδοοικογενειακής Βίας: Προς την τυποποίηση των διαδικασιών» η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 12 Δεκεμβρίου 2024. Το Έργο χρηματοδοτήθηκε από το Δίκτυο WWP (Work With Perpetrators).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 72 επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα που εμπλέκονται στη διαχείριση θυτών και την υποστήριξη επιζωσών. Έτσι, Κοινωνικοί Επιστήμονες, Δικηγόροι, Εισαγγελίες και Αστυνομικοί είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στο πώς στήνεται ένα Πρόγραμμα Διαχείρισης Θυτών και πώς αυτό μπορεί να οδηγηθεί στην τυποποίηση. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από την ειδική στα Προγράμματα Διαχείρισης Θυτών από την Αγγλία Katherine Albiston και από τον Συντονιστή Έργων του Φορέα Νικόλα Σπετσίδη.

Η έναρξη της εκπαίδευσης έγινε με παρουσίαση του Φορέα και του Έργου SPAM από τα Στελέχη Διοικητικής Υποστήριξης Έργων του «Συνδέσμου» Χριστίνα Τσάκα και Ευαγγελία Ρωμάνου.

Από την πλευρά της η κα Albiston πραγματοποίησε μια πολύ σημαντική παρουσίαση γύρω από το γιατί κάνουμε παρεμβάσεις στους θύτες και γιατί είναι σημαντικά αυτά τα Προγράμματα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις διαφορές ενός Προγράμματος Διαχείρισης Θυτών με άλλες παρεμβάσεις και στην ανάγκη να υπάρξει τυποποίηση αυτών των προγραμμάτων.

Στη συνέχεια της εκπαίδευσης αναλύθηκε διεξοδικότερα η τυποποίηση των Προγραμμάτων Διαχείρισης Θυτών από τον κ. Σπετσίδη. Ως προς την τυποποίηση, τόνισε μεταξύ άλλων, τη μεγάλη έμφαση που δίνεται στην εκπαίδευση των ατόμων που στελεχώνουν τα συγκεκριμένα Προγράμματα και στη σημασία ύπαρξης ξεκάθαρων διαδικασιών με «αρχή, μέση και τέλος».

Οι θεματικές των παρουσιάσεων ενεργοποίησαν μια διαδραστική συζήτηση από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, κάνοντας εμφανή την ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση και ευκαιρίες κατάρτισης των επαγγελματιών στα ζητήματα αυτά.