Τελετή – εκδήλωση μνήμης σε εκείνους που αιχμαλωτίστηκαν στη “Στοά Μακάσι”

Δημοσιεύτηκε στις 15/06/2020 13:07

Τελετή – εκδήλωση μνήμης σε εκείνους που αιχμαλωτίστηκαν στη “Στοά Μακάσι”

Τελετή-εκδήλωση μνήμης για τους πατριώτες Κρητικούς που αιχμαλωτίστηκαν στη Στοά «Μακάσι» στις 15 Ιουνίου 1943 από τους γερμανούς κατακτητές, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μνημείο που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο.

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ. Πρόδρομο, και κατατέθηκαν στεφάνια από τους:  Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων Βουλευτών, Περιφερειακών Συμβούλων, Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ παραβρέθηκαν συγγενείς των εκτελεσθέντων. 

O Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σε δήλωση του μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης μνήμης ανέφερε: 

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, βρισκόμαστε σε ένα μνημειακό χώρο με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Η στοά Μακάσι  είναι ένα «ζωντανό» μνημείο που θυμίζει σε όλους μας τον αγώνα των Κρητικών ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Εμείς οφείλουμε και έχουμε υποχρέωση να τιμούμε τους ήρωες μας όπως πράξαμε και σήμερα, όπως  επίσης έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε τις παρακαταθήκες τους και να μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά τις αξίες και τα ιδανικά τους για ελεύθερη πατρίδα». 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός από την πλευρά του δήλωσε: «Η Στοά Μακάσι, κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, υπήρξε χώρος κράτησης πολλών συμπατριωτών μας, που αγωνίζονταν για την ελευθερία του τόπου μας.  Το σημείο αυτό στάθηκε, συνάμα, και αφετηρία τραγικότερων γεγονότων, καθώς, το 1943, αποφασίστηκε από τους κατακτητές να μεταφερθούν στα Ναζιστικά στρατόπεδα αιχμαλώτων, 300 συλληφθέντες. Την επομένη χρονιά, 400 όμηροι, ενώ κατευθύνονταν προς αυτούς τους τόπους των μαρτυρίων, έχασαν την ζωή τους στο ναυάγιο του Γερμανικού πλοίου «Δαναΐς». Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους, που με την αντιστασιακή τους δράση, και την θυσία τους, εκπλήρωσαν το ύψιστο καθήκον τους προς την πατρίδα και την ελευθερία. Η μνήμη τους παραμένει πάντα ζωντανή, συνδεδεμένη με τις αξίες του Ανθρωπισμού, της Αξιοπρέπειας και της Ειρήνης».