Τάση ανατροπής για τον τουρισμό το πρώτο Δεκαπενθήμερο του Αυγούστου
Ο Αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας σύμφωνα με νέα στοιχεία που αποκάλυψε στον Politica89.8 και την εκπομπή του Χρήστου Κώνστα έκανε λόγο για την γενναία αύξηση κατά 1.000 άτομα στο πρώτο Δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για το έτος 2019 σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα αυτές οι 262.000 αφίξεις μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος της φετινής σεζόν σε ανατροπή εικόνας στον αριθμό του τουρισμού με αποτέλεσμα η χρονιά να μην κλείσει με πτώση.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πλιάκας έφερε στην δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι το φετινό πρώτο Δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι αφίξεις στο αεροδρόμιο ανέρχονται στις 262.000, ενώ πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα οι αφίξεις ήταν 261.000
Ο Αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, αναφέρθηκε στα προβλήματα του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης τα οποία είναι εντονότερα αυτήν την περίοδο που οι απαιτήσεις της δουλειάς είναι αυξημένες. Αναφέρθηκε στην έντονη κινητικότητα που υπάρχει αυτές τις μέρες στο αεροδρόμιο σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “τις τελευταίες δώδεκα μέρες ο κόσμος που χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο του Ηρακλείου καθημερινά φτάνει στον ενδεικτικό αριθμό του 1 εκατομμυρίου”. Μάλιστα πρόσθεσε πως “όσοι εργαζόμαστε στο αεροδρόμιο οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις της δουλειάς μας ειδικά τις τελευταίες μέρες παρόλο που οι βλάβες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης φαίνονται περισσότερο τώρα με τους επισκέπτες να είναι περισσότεροι”.
Ο κ. Πλίακας μίλησε και για την γενικότερη γκρίνια που επικρατεί φέτος και αφορά την μείωση της τουριστικής κίνησης σχολιάζοντας πως η γκρίνια που υπάρχει για την φετινή εικόνα του τουρισμού δεν ανταποκρίνεται στα στοιχεία του αεροδρομίου, υπογραμμίζοντας πως “τα νούμερα που δείχνουν μείωση της τουριστικής κίνησης δεν ανταποκρίνονται στα στοιχεία του αεροδρομίου, καθώς το τελευταίο δωδεκαήμερο είχα περισσότερες αφίξεις απ όσες είχα το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα”. Γι αυτό και θέλησε να τα διαχωρίσει λέγοντας πως “ο τουρισμός είναι ένα πολυσύνθετο θέμα και οι πολλές αφίξεις στο αεροδρόμιο είναι ένα στοιχείο διαφορετικό από το τι θα κάνει μετά ο τουρίστας που θα έρθει στο νησί, η το που θα μείνει, η το αν το πακέτο που επέλεξε είναι ακριβό”.
Γι αυτό και απάντησε στα παράπονα πολλών που ασχολούνται με τον τουρισμό απαντώντας πως ” η μείωση του τουρισμού και τα παράπονα που ακούω από πολλούς επιχειρηματίες του για το θέμα αυτό, μπορεί να οφείλεται ακόμα και στις πολλές νέες κλίνες που έχουν κατασκευάσει τα ξενοδοχεία με αποτέλεσμα η προσφορά να είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση. Οι καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες που είναι καλές φέτος στην Βόρεια Ευρώπη είναι επίσης στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στην μείωση του τουρισμού, γιατί εφόσον οι καιρικές συνθήκες στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη ήταν καλές και πολλοί από αυτούς προτίμησαν να επισκεφτούν γειτονικά κράτη, ή να πάνε σε γειτονικά κράτη. Η Κρήτη είναι ένας προορισμός που έχει πολλές δυνατότητες και θα μπορούσε να έχει τουρισμό όλο το χρόνο”.
Για τα στοιχεία του αεροδρομίου ο κ. Πλιάκας ανέφερε πως έχει εικόνα για την τελευταία 25ετια αλλά όπως ανέφερε “δεν μπορείς να συγκρίνεις τα στοιχεία αυτά , γιατί ο τουρισμός τότε σε σχέση με τώρα είναι κάτι εντελώς διαφορετικός, τα στοιχεία αυτά αποτελούν μεγέθη που δεν συγκρίνονται μεταξύ τους για να αποδώσουν την εικόνα του τουρισμού στην Κρήτη, γι αυτό η κάθε χρονιά θα πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά”. Οι Γερμανοί συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κρήτη καθώς επίσης σε υψηλά ποσοστά κυμαίνονται οι πτήσεις από την Αγγλία και την Γαλλία. Πτωτική παρουσιάζεται φέτος η αγορά της Ρωσίας αλλά και της Πολωνίας λόγω της οικονομικής κατάρρευσης, στην δεύτερη χώρα μεγάλου τουριστικού πρακτορείου ακυρώνοντας τις διακοπές χιλιάδων επισκεπτών προς την Κρήτη από την Πολωνία. Καλή είναι η εικόνα και των κρατήσεων για το Σεπτέμβριο ενώ σταδιακά καλά δείχνει να κινείται και ο Οκτώβριος για τις πτήσεις στο αεροδρόμιο. Σχετικά με του Ρώσους τουρίστες μάλιστα ανέφερε πως “τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι δεν είχαν τόσο υψηλό βιοτικό επίπεδο σε σχέση με αυτούς που ερχόταν στην χώρα μας τα πρώτα χρόνια από την μία, κι από την άλλη σημασία δεν έχει αν έρχονται πολλοί Ρώσοι στο νησί, αλλά το χρήμα που αφήνουν για το νησί, τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πολλούς Ρώσους με χαμηλό οικονομικό επίπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που ήταν και πολλοί και πλούσιοι”.
Μάλιστα ο Αερολιμενάρχης Ηρακλείου εξέφρασε την άποψη ότι το τουριστικό προϊόν της χώρας μας δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό της Τουρκίας καθώς έχει πολλές και βασικές διαφορές, συμπληρώνοντας πως θα έπρεπε να συγκρίνεται με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες έχει περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια ο κ. Πλιάκας εξέφρασε την άποψη ότι το 2019 θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερο από το 2017 και πιθανόν χειρότερο από το 2018, ωστόσο στον τουρισμό για να υπάρξει θετικό πρόσημο, πρέπει όλοι οι φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό να δουλέψουν μαζικά και προς την ίδια κατεύθυνση. Συγκεκριμένα σημείωσε πως ” Οι tour operator είναι αυτοί που φέρνουν τον μαζικό τουρισμό στο νησί ειδικά όταν ένα νησί είναι μικρό είναι απαραίτητοι οι tour operators. Χρειαζόμαστε όλους τους ανθρώπους του τουρισμού για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην βαριά βιομηχανία της χώρας μας, χρειάζεται και η πολιτική του all inclusive, και οι tour operators, χρειάζονται όλοι όσοι συμβάλλουν στην προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος”.
Κλείνοντας ο κ. Πλιάκας σχολίασε και το σχέδιο της νέας κυβέρνησης που θέλει να κατασκευάσει Υδατοδρόμια και να ενισχύσει τις γραμμές στα νησιά με την προσθήκη υδροπλάνων, επισημαίνοντας πως “κάθε επενδυτική προσπάθεια είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο μία τέτοια επένδυση πρέπει να γίνει σε περιοχές όπου είναι πραγματικά απομονωμένες και απομακρυσμένες κι όχι για παράδειγμα στην γραμμή Αθήνα Ηράκλειο, η Ηράκλειο Σαντορίνη, που υπάρχει τρόπος επικοινωνίας είτε με αεροπλάνο είτε με πλοίο”. Ακόμα πρόσθεσε για το συγκεκριμένο θέμα πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σχετικά με την κατασκευή των υδατοδρομίων απαιτεί ένα προσεκτικό και ενιαίο σχεδιασμό που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο περιοχές που δεν έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με άλλες περιοχές που έχουν αντίστοιχο πρόβλημα.
Ακούστε εδώ όσα είπε ο κ. Πλιάκας στον Politica89.8 και τον Χρήστο Κώνστα: