«Τα ροδάκινα «τρώνε» τις αποζημιώσεις των ελιών»

Δημοσιεύτηκε στις 06/12/2019 12:28

«Τα ροδάκινα «τρώνε» τις αποζημιώσεις των ελιών»

Μπορεί η χθεσινή ευρεία σύσκεψη να κράτησε πάνω από τρεις ώρες, μπορεί οι φορείς να είχαν την ευχέρεια να τοποθετηθούν γύρω από σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις αγροτικές καλλιέργειες και βεβαίως μπορεί το ζήτημα των αποζημιώσεων της φετινής χρονιάς να ήταν στο επίκεντρο αλλά οι καλλιεργητές δεν δείχνουν ευχαριστημένοι από τα νέα που έφερε ο Υπουργός Αγροτική Ανάπτυξης στην Κρήτη καθώς ως γνωστόν επανέλαβε το μοτίβο της πρότασης για την τεκμηριωμένη πρόταση στην Ευρώπη. Ωστόσο όμως τα νέα δεν φαίνεται να είναι καλά καθώς ήδη αποζημιώσεις ζητούν και φέτος οι παραγωγοί ροδάκινου από την Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκη, ο οποίος μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη.

Ο κ. Χιλετζάκης μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη τονίζοντας πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει φέτος η Κρήτη είναι αρκετά μεγάλο και χρήζει αντιμετώπισης. «Αν ρωτήσετε εμένα θα έπρεπε να κάτσουμε άλλες 3 ώρες, γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο και χρειάζεται μεγάλη κουβέντα. Οι μήνες που έρχονται είναι πολύ δύσκολοι για τους παραγωγούς. Δεν θα έχουμε μια μακριά «βεντέμα» που θα μπορούσε να καθυστερήσει και να γίνει αργότερα. Ο Υπουργός χθες, είχε ένα λόγο πολιτικό. Αυτός ο λόγος είχε μια σταθερότητα, διότι στο παρελθόν είχαν δοθεί αποζημιώσεις αλλά δεν είχαν γίνει καλές δουλειές και σαν χώρα αναγκαστήκαμε να δώσουμε πίσω τα χρήματα και με το παραπάνω. Για να μην γίνουν πάλι αυτά χρειάζεται ένας εμπεριστατωμένος φάκελος ο οποίος θα κατατεθεί στην Ε.Ε».

«Να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες οι παραγωγοί»

«Η πρόταση η δική μας είναι ότι πρέπει να χωριστούν οι παραγωγοί σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία έχει να κάνει με τον ΕΛΓΑ, ο Υπουργός είπε ότι θα ενισχύσει τον ΕΛΓΑ με προσωπικό, ώστε να μπορέσουν να εκτιμηθούν οι πληγείσες περιοχές. Εκεί μπορώ να πω ότι ο παραγωγός που έχει πληγεί από το χαλάζι, έχει μια σταθερή αποζημίωση. Έχουμε όμως και την άλλη κατηγορία των παραγωγών, έχει να κάνει με τις ελιές που έπεσαν κάτω. Εμείς «χτυπούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου» από τον Αύγουστο, από την πλευρά της Ιεράπετρας. Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ήμασταν ήδη μάρτυρες και ξεκινήσαμε να πιέζουμε για να γίνουν και άλλοι ψεκασμοί μήπως μπορέσουμε να σώσουμε κάποιο μέρος από την παραγωγή.  Τα ελαιουργεία ξεκίνησαν να αλέθουν από τις 11 Νοεμβρίου και να δίνουν οι άνθρωποι μια μάχη. Αυτοί οι παραγωγοί θα πάνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητάμε λεφτά όπως τα έχουν ζητήσει κι άλλοι εταίροι μας. Η τελευταία κατηγορία είναι εκείνοι που μπήκαν στη διαδικασία, έτρεξαν, πλήρωσαν, έχασαν και μάζεψαν το λάδι τους».

«Οι παραγωγοί ροδάκινου πήραν πέρσι 18 εκ. και φέτος ζητάνε παραπάνω»

Ο κ. Χιλετζάκης βρίσκεται στην Αθήνα αυτές τις ημέρες προκειμένου να παρακολουθήσει ένα ακόμη ζήτημα που βασανίζει τους παραγωγούς. «Δεν γίνεται αυτό που συμβαίνει με τα ροδάκινα. Πέρσι πήραν 18 εκ. αποζημίωση από τα de minimis και έρχονται πάλι φέτος, δύο μέρες πριν κατέβει ο Υπουργός στην Κρήτη και πάνε βουλευτές και του λένε να αποζημιώσουμε ξανά τα ροδάκινα, και ότι τα 18 εκ. κάλυψαν συγκεκριμένες ποικιλίες. Θέλουν δηλαδή να δώσουν παραπάνω χρήματα να καλύψουν και τις υπόλοιπες ποικιλίες. Και τι θα γίνει με την ελιά που πληρώνει μια ζωή ΕΛΓΑ; Πως να μην ανησυχούν οι παραγωγοί; Να πω ότι αυτοί είχαν μεγαλύτερο πρόβλημα ή δεν τα πήραν πέρσι να πω εντάξει. Οι βουλευτές οι δικοί μας είναι ενημερωμένοι, όπως στέλνουν οι άλλοι βουλευτές επιστολές πρέπει να στείλουν και οι δικοί μας δεν πρέπει να χαθούν όλα αυτά για την Κρήτη μας. Ήρθα στην Αθήνα να δούμε αν υπάρχουν αυτά τα χρήματα για τις αποζημιώσεις και που έχουν δώσει προτεραιότητα. Δεν λέω ότι φταίει η Κυβέρνηση, θέλουμε όμως να γίνει μια δίκαιη κατανομή βάσει του προβλήματος που έχει η κάθε περιοχή».