Tα μέτρα που ζητούν οι επιχειρηματίες στην εστίαση από την κυβέρνηση
Τις προτάσεις τους προς την κυβέρνηση κατέθεσαν οι επιχειρηματίες στην εστίαση προκειμένου να να διασωθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του κλάδου.
Η επόμενη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, απαιτεί ρεαλιστικές και γενναίες αποφάσεις, ώστε να διασωθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του κλάδου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν τον πολύπαθο κλάδο της εστίασης καθώς και τις υγειονομικές οδηγίες που θα συνοδεύσουν την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων μας, επιβάλλουν ρηξικέλευθα μέτρα και λύσεις αποτελεσματικές για τον κλάδο και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Υπάρχουν 2 χρονικά διαστήματα που θα πρέπει να αναλύσουμε.
Α) Η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων όσο διαρκεί η πανδημία.
Β) Η επόμενη μέρα της εστίασης μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών.
Α. Όσο διαρκεί η πανδημία.
· Επιλεγμένη αναστολή ώστε τα καταστήματα εστίασης να παραμείνουν κλειστά και να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία αλλά και η εύκολη στοχοποίηση από ΜΜΕ και κοινή γνώμη.
· Αναστολή όλων των φορολογικών -ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
· Προστασία εργαζομένων μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσο διάστημα υπολειτουργούν τα καταστήματα εστίασης λόγω των υγειονομικών περιορισμών.
· Επιδότηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής , για να καλυφθούν δαπάνες παγίων και βιοτικές ανάγκες των επιχειρηματιών. Αξιολόγηση ώστε τα ποσά από το σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών να επιδοτούνται έως 100% και ανάλογα με το συνολικό ποσό που έχει λάβει κάθε επιχείρηση.
· Διατήρηση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και παράταση όλων μισθώσεων κατά ένα έτος με απαγόρευση των εξώσεων.
Β. Η επόμενη μέρα.
· Δέσμη μέτρων με σχεδιασμό τουλάχιστον μέχρι το τέλος 2022.
· Ενιαίος ΦΠΑ 6% σε όλη την εστίαση μέχρι το τέλος του 2021, με πλήρη φοροαπαλλαγή των ποσών που ξοδεύονται στην εστίαση.
· Αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχου μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης με πρόταση για άμεση καταβολή του ΦΠΑ ημερησίως. Στόχος η πραγματική βιωσιμότητα των καταστημάτων εστίασης, η διατήρηση ή ακόμα και η αύξηση των εσόδων του κράτους .
· Στήριξη των θέσεων εργασίας με διατήρηση όλων αυτών που υπήρχαν τον Μάρτιο του 2020 στην εστίαση με επιδότηση της εργασίας
Κάλυψη ανά εξάμηνο του μη μισθολογικού κόστους :
1ο εξάμηνο 100%
2ο εξάμηνο 75%
3ο εξάμηνο 50%
4ο εξάμηνο 25%
Ανάγκη σε αυτό το διάστημα εξορθολογισμού του ύψους των εισφορών των εργαζόμενων σε αντιστοιχία με αυτών των ελεύθερων επαγγελματιών.
· Στοχευμένα προγράμματα ΕΣΠΑ, για τον κλάδο της εστίασης στην Νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.
· Η Γενική Γραμματεία Εστίασης καλείται να αναδιοργανώσει την λειτουργία και να βάλει τις βάσεις βιωσιμότητας σε έναν κλάδο βαριά πληττόμενου και με παθογένειες δεκαετιών.
Όλες οι προτάσεις αναλύονται και στοιχειοθετούνται διεξοδικά και πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με την συμμετοχή όλων.
Η εστίαση θα τα καταφέρει και στην χειρότερη οικονομική κρίση του αιώνα, αν δεν αγνοηθεί όπως στο παρελθόν.