Τα Εξήντα χρόνια της Άμεσης Δράσης χαιρέτησε ο Κρητικός Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε στις 21/12/2019 20:58

Τα Εξήντα χρόνια της Άμεσης Δράσης χαιρέτησε ο Κρητικός Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

Για την επέτειο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσία της φυσικής ηγεσίας του Σώματος-Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ιστορική ανάδρομη και παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία του έργου της.

Εορταστική εκδήλωση, για τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυση της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, πραγματοποιήθηκε σε κεντρική αίθουσα της Αθήνας.

Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νικόλαος Χαρδαλιάς.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, αναφέροντας:

«Η παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωση συνιστά τιμή για εμένα προσωπικά, καθώς η θεσμική μου ιδιότητα ως Αρχηγού συμπίπτει με τον εορτασμό της Επετείου των 60 χρόνων από την ίδρυση της Άμεσης Δράσης, η οποία συνιστά καίρια υπηρεσία διασφάλισης και ενδυνάμωσης του αγαθού της ασφάλειας. Ευχαριστώ όλους εσάς, που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ και ενδυναμώνετε εμφανώς και διαχρονικά το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας από τη θεσμική και κοινωνική σας θέση.

Το 1959 στην Αστυνομία Πόλεων ιδρύεται η Άμεση Δράση Αθηνών και θέτει για πρώτη φορά τις βάσεις της άμεσης ανταπόκρισης σε κάθε συμβάν, παρέχοντας ευελιξία και ετοιμότητα.

Σήμερα 60 χρόνια μετά, αναλογιζόμενοι τη συνολικότερη προσφορά του θεσμού της Άμεσης Δράσης, και ανατρέχοντας σε στατιστική απεικόνιση της αποδοτικότητας της υπηρεσίας, αντιλαμβανόμαστε αδρώς και αδιαμφισβήτητα ότι η Άμεση Δράση είναι η Υπηρεσία που:

– ανταποκρίνεται με ταχύτητα σε όλα τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος

– απευθύνεται στον πολίτη και το κοινωνικό σύνολο

– βρίσκεται δίπλα στον πολίτη

– υλοποιεί με επιτυχία κάθε σχεδιασμό αντεγκληματικής πολιτικής,

– ακολουθεί σύγχρονα μοντέλα αστυνόμευσης

– προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, που διαμορφώνονται στον τομέα της

ασφάλειας και δημιουργεί συνθήκες βέλτιστης αποδοτικότητας,

– εφαρμόζει πρότυπα μοντέλα διοικητικής και επιχειρησιακής λειτουργίας

– συνιστά την υπηρεσία-ορόσημο στη διαφύλαξη δημοκρατικών αξιών και ελευθεριών, αλλά και στην ταχεία προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

– ενδυναμώνει την κοινωνική ομαλότητα

– προάγει αποτελεσματικά το αγαθό της ασφάλειας και

– συμβάλλει μεθοδικά στην κοινωνική ευημερία.

Η επιτυχής διαδρομή των δίκυκλων Ομάδων της Άμεσης Δράσης, ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ, με πολλαπλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους, έρχεται ως συνέπεια:

– του καταρτισμένου στρατηγικού σχεδιασμού,

– της ορθής και πλήρους εκπαίδευσης,

– της σωστής ανταπόκρισης, της ευελιξίας, της αμέσης επεμβατικότητας και

– της στιγμιαίας και κριτικά ορθής επέμβασης των έμπειρων στελεχών μας.

Όλες οι υπηρεσίες της Άμεσης Δράσης συναποτελούν με τις Υπηρεσίες Ασφαλείας θεμέλιους λίθους για την άμεση και ταχύτατη αντιμετώπιση όλων των μορφών εγκλήματος, ιδίως δε του οργανωμένου εγκλήματος. Στη σημαίνουσα αυτή συμβολή τους καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το ανθρώπινο δυναμικό της, που ανταποκρίνεται άμεσα και με ετοιμότητα, παραγνωρίζοντας την επικινδυνότητα κάθε συμβάντος και με στόχο πάντα την προστασία και το σεβασμό προς τον πολίτη και την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου και ασφάλειας. Σε όλα αυτά τα στελέχη οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Στο προσωπικό της Άμεσης Δράσης ανήκουν και οι συνάδελφοι, που όλα αυτά τα χρόνια χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος και τους οποίους οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμάμε.

Αυτά τα 60 χρόνια όλοι στηρίζουμε την υπηρεσία της Άμεσης Δράσης. Η κοινωνική αποδοχή, που απολαμβάνει, εμφαίνεται και από τους χορηγούς – δωρητές που την ενισχύουν, πιστεύοντας στο ρόλο και στο κοινωνικό έργο που επιτελεί. Ενώ, η αγαστή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και φορείς, που υπάρχει σε όλη την Επικράτεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραματίζει η Άμεση Δράση και συνολικότερα όλες οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στον τομέα της ασφάλειας, ιδιαιτέρως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει ότι είναι Υπηρεσία θεσμός για την άρρηκτη κοινωνική ομαλότητα και συνοχή.

Και αυτός είναι ακριβώς ο στόχος μας, που πραγματώνεται με την καθοριστική συμβολή όλων των στελεχών μας και την επαγγελματική συνέπεια και υπευθυνότητα, που επιδεικνύουν καθημερινά».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κουτσιβίτης:

“Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής αποτελεί την βασική Υπηρεσία πρώτης ανταπόκρισης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και εδρεύει στον Δήμο Αθηναίων.

Αποστολή της είναι η συνεχής περιπολία και η άμεση επέμβαση στα συμβάντα αστυνομικής φύσεως για την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης, την άμεση και συνεχή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, την συνδρομή στην Πολιτική Προστασία (σε φυσικές καταστροφές – πλημμύρες – σεισμούς, πρόληψη πυρκαγιών) και στους λοιπούς φορείς (ΕΚΑΒ-ΠΥ), την προσφορά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και κοινωφελείς οργανισμούς, καθώς και την παροχή ειδικής υποστήριξης στις λοιπές υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Η πολύπλοκη φύση και η εξαιρετική σημασία του έργου της, έγκειται στο γεγονός ότι ο Αστυνομικός της Άμεσης Δράσης είναι ο πρώτος ο οποίος θα αφιχθεί πρώτος σε οποιοδήποτε συμβάν, μη γνωρίζοντας τι επιφυλάσσει η εξέλιξη του. Η καρδιά της Υπηρεσίας είναι το Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο είναι αρμόδιο για την κατεύθυνση και τον συντονισμό όλων των δυνάμεων που δραστηριοποιούνται για την εκπλήρωση της αποστολής της, καθώς και των δυνάμεων που επιχειρούν σε διάφορες εκδηλώσεις αστυνομικού ενδιαφέροντος ή επεμβαίνουν για την αντιμετώπιση απειλών και έκτακτων περιστατικών, θέτοντας σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια για την επιτυχή αντιμετώπιση τους.

Το Τηλεφωνικό Κέντρο που λειτουργεί σε αυτό, είναι υπεύθυνο για την διαχείριση και λειτουργία του Εθνικού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης για συμβάντα αστυνομικής φύσεως, τον γνωστό τριψήφιο αριθμό «100», ο οποίος εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 12.000 κλήσεις, για θέματα που ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις την αρμοδιότητα του Σώματος, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει.

Στο πλαίσιο της διατήρησης και ενίσχυσης των δεσμών επικοινωνίας με τον πολίτη και για την άμεση εξυπηρέτηση του, η Υπηρεσία μας κατέβαλε τους τελευταίους μήνες μια μεγάλη προσπάθεια αποσυμφόρησης από κλήσεις εσωτερικών υπηρεσιών, που δεν συνάδουν με την φύση του «100» ως γραμμή έκτακτης ανάγκης.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων βασίζει την επιχειρησιακή του λειτουργία στο κλειστό λογισμικό διαχείρισης κλήσεων και συμβάντων «ΠΗΓΑΣΟΣ», το οποίο λειτουργεί ανελλιπώς και με αξιοσημείωτη αξιοπιστία, προσαρμοζόμενο με τις κατάλληλες αναβαθμίσεις στις εκάστοτε τεχνολογικές συνθήκες.

Συνεπικουρικά, το σύστημα λήψης γραπτών μηνυμάτων SMS «ΕΡΜΗΣ» και οι εφαρμογές VIBER και WHATS-APP δίνουν την δυνατότητα διαδραστικής επικοινωνίας από οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής επικράτειας, σε όλους τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες χωρίς αποκλεισμούς, εξαιρέσεις ή διακρίσεις.

Ως επιστέγασμα της προστασίας και της προσφοράς σε κάθε πολίτη που ζει, εργάζεται ή επισκέπτεται την χώρα μας και στα πλαίσια της συμβολής της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πολιτική Προστασία, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα τέλη του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους τέθηκαν σε λειτουργία 4 τερματικοί σταθμοί επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112».

Βασικοί πυλώνες της Υπηρεσίας μας αποτελούν οι δύο Υποδιευθύνσεις Άμεσης Επέμβασης, οι οποίες εκπληρώνουν την αποστολή της μέσω της επιχειρησιακής δράσης των περιπολικών οχημάτων και των δικύκλων της ομάδας Ζ και ΔΙΑΣ.

Αποτελούν τον τακτικό βραχίονα της Υπηρεσίας και επεμβαίνουν σε πάσης φύσεως και προτεραιότητας συμβάντα, έχοντας άμεση ανταπόκριση και στοχευμένη επέμβαση σε κάθε περιστατικό ανομίας και εγκληματικότητας και συνδράμουν το έργο των λοιπών Υπηρεσιών και Φορέων όταν ζητηθεί.

Περιπολούν καθημερινά στους δρόμους και είναι συνεχώς παρόντες στο πλευρό του πολίτη, ώστε να του προσφέρουν τις υπηρεσίες, την προστασία και την βοήθεια όταν την χρειαστεί, δείχνοντας το θάρρος, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία που τους διακατέχει. Αυτοθυσία που για την Υπηρεσία μας έχει πραγματωθεί και μέσα από τον θάνατο 24 συναδέλφων μας εν ώρα καθήκοντος από την ίδρυση της.

Η εκπαίδευση των Αστυνομικών των Υποδιευθύνσεων Άμεσης Επέμβασης πραγματοποιείται καθόλη την διάρκεια του έτους και στοχεύει στην παροχή των απαραίτητων εφοδίων ώστε να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους.

Περιλαμβάνει ένα ευρύ θεματικό φάσμα όπως τακτικές αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, χρήση όπλων, γρήγορης οδήγησης, παροχής πρώτων βοηθειών καθώς και σεμινάρια σε θέματα επικοινωνίας και επαγγελματικής κατάρτισης.

Η σημερινή επέτειος της συμπλήρωσης 60 ετών λειτουργίας και προσφοράς, βρίσκει την Άμεση Δράση λίγο πριν την είσοδο στην νέα δεκαετία.

Στο χρονικό αυτό ορόσημο τα θέματα που θα απασχολήσουν το παγκόσμιο στερέωμα, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η τρομοκρατία και η παγκοσμιοποίηση του εγκλήματος αποτελούν την υπέρτατη πρόκληση. Ταυτόχρονα, οι αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν απαραίτητη την προσαρμογή της Υπηρεσία μας στο νέο περιβάλλον.

Το καινούριο έτος θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαδικασιών για την ανανέωση και αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών επικοινωνίας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στον πολίτη, την αμεσότερη ανταπόκριση και την αντιμετώπιση του συνεχούς τεχνολογικά εξελισσόμενου εγκλήματος.

Προσβλέπουμε στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Υπηρεσίας μας, η οποία σε συνδυασμό με την ορθολογική κατανομή του στο επιχειρησιακό πεδίο, θα διαμορφώσει ένα συνεκτικό πλέγμα αστυνόμευσης, με την παρουσία σε κάθε γειτονιά μίας ένστολης εποχούμενης περιπολίας, με σκοπό την προστασία και ασφάλεια των πολιτών και την διαμόρφωση των κατάλληλων γι αυτούς συνθηκών ασφαλείας, για την επίτευξη αξιοσημείωτων επιτυχιών στην καταπολέμηση αφενός μεν σημαντικών μορφών εγκληματικότητας, αφετέρου σε ζητήματα καθημερινότητας του πολίτη.

Τέλος, ζητώ από όλο το προσωπικό της Άμεσης Δράσης, να δείχνετε καθημερινά κατά την επιτέλεση των καθηκόντων σας, σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου εθνικότητας, φυλετικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, σεξουαλικού προσανατολισμού, πολιτικών / θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, τον πραγματικό σας εαυτό, τον εαυτό εκείνον που καθιστά τον Αμεσοδρασίτη, αστυνομικό κοινωνικό λειτουργό στην υπηρεσία του πολίτη.

Να είσθε το πρόσωπο εκείνο που θα επιδεικνύει προς αυτόν τον προσήκοντα σεβασμό και την απαιτούμενη υπευθυνότητα στον χειρισμό κάθε αιτήματος που τον απασχολεί, θα προσφέρει με άμεση διάθεση και προθυμία κάθε υπηρεσία που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του και θα δρα αποτελεσματικά και αποφασιστικά δημιουργώντας μέσα από την δράση αυτή το προσδοκώμενο επίπεδο ασφάλειας, προστασίας και περιφρούρησης των αρχών του κράτους δικαίου, ιδίως αυτών της νομιμότητας και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στα κελεύσματα της νέας εποχής μέσω πλέον των άλλων της αξιοποίησης του έργου των παλαιότερων συναδέλφων μας, αφήνοντας το δικό σας ανεξίτηλο αποτύπωμα.

Πρώτα ο πολίτης. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η ιστορική ανάδρομη της ίδρυσης και της λειτουργίας της Διεύθυνσης Άμεσης ενώ προβλήθηκε και σχετικό βίντεο – αφιέρωμα για την πρόσφορά της στο κοινωνικό σύνολο.

Η ιστορική αναδρομή της Άμεσης Δράσης

H Άμεση Δράση Αττικής ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1959, με διαταγή του τότε Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών της Αστυνομίας Πόλεων, συστήνοντας το «Τμήμα Ασυρματοφόρων Οχημάτων Άμεσης Δράσης». Το Ραδιοτηλεφωνικό Κέντρο του Τμήματος το πασίγνωστο έκτοτε «100» εγκαταστάθηκε σε γραφείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας.

Το Σεπτέμβριο του 1959, άρχισε η κυκλοφορία στην Αθήνα των πρώτων τεσσάρων ασυρματοφόρων αυτοκινήτων, με πλήρωμα σε κάθε περιπολικό αυτοκίνητο έναν Αρχιφύλακα, ως επικεφαλής, τον οδηγό και έναν συνοδό Αστυφύλακα.

Από τότε η Υπηρεσία Άμεσης Δράσης συνέχισε τον εκσυγχρονισμό της και την αύξηση των υπηρεσιακών της οχημάτων και την 19/12/1972 με απόφαση του τότε Υπουργού Δημοσίας Τάξης κατέστη ανεξάρτητο Τμήμα υπαγόμενο απ’ ευθείας στο Επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών.

Παράλληλα με την λειτουργία της Άμεσης Δράσης της Αστυνομίας Πόλεων, στο τομέα ευθύνης της Ελληνικής Χωροφυλακής, άρχισε από το 1960 η λειτουργία τηλεπικοινωνιακών κέντρων στις έδρες των Ανωτέρων Διοικήσεων Χωροφυλακής.

Το καλοκαίρι του 1960 ιδρύθηκε στο Μαρούσι το Κέντρο Άμεσης Επέμβασης με αριθμό κλήσης «109» και δύναμη τεσσάρων ασυρματοφόρων αυτοκινήτων και οκτώ ασυρματοφόρων μοτοσικλετών, οι οποίες εκτελούσαν καθήκοντα Τροχαίας.

Προοδευτικά ιδρύθηκαν Υπηρεσίες Άμεσης Επέμβασης, σε πολλές πόλεις της Χώρας.

Όπου στις ίδιες πόλεις λειτουργούσε ο θεσμός της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, για την Άμεση Δράση ήταν το ¨100¨ για δε την Άμεση Επέμβαση το ¨109¨

Στους λοιπούς Νομούς της Χώρας, όπου υπήρχε μόνο Ελληνική Χωροφυλακή, η Άμεση Επέμβαση είχε το ¨100¨. Τελευταία σημαντική εξέλιξη πριν την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν την 17/12/1979 όπου με απόφαση της τότε ηγεσίας της Αστυνομίας Πόλεων, συστάθηκε η ομάδα δικυκλιστών με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ΟΜΑΔΑ Ζ»,

Με την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1984 συστάθηκε υπό την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μια ενιαία Διεύθυνση Άμεσης Δράσης, προερχόμενη από την ενοποίηση της Άμεσης Δράσης της Αστυνομίας Πόλεων και της Άμεσης Επέμβασης της Χωροφυλακής, η οποία στεγάζεται και λειτουργεί από το 1985 έως σήμερα, στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών στη Λ. Αλεξάνδρας , με αριθμό κλήσης «100».

Στο δυναμικό της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής ανήκε από το έτος 2009 μέχρι το 2015 και η Ομάδα Δ.ΕΛ.Τ.Α. μία Αστυνομική δύναμη πρόληψης και καταστολής.

Επίσης από το έτος 2010 ανήκουν και οι ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης γνωστές στο ευρύ κοινό ως Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. Σκοπός της ίδρυσης της ομάδας ήταν η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση των ληστειών σε τράπεζες και καταστήματα, που τα έτη 2009 – 2010 είχε πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Ο σκοπός επιτεύχθηκε καθ’ όσον ο χρόνος ανταπόκρισης των ομάδων σε ληστεία τράπεζας ήταν 45 με 60 δευτερόλεπτα από την αρχή της ιδρύσεώς της. Επίσης, η ανάγκη ταχείας και μαχητικής επέμβασης τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή κάθε εγκληματικής δραστηριότητας καθώς και η διαρκής, στοχευμένη και εμφανής αστυνόμευση, για την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, οδήγησε στην δημιουργία της.

Με την εφαρμογή του Π.Δ. 7/2017 οι αλλαγές στην δομή και στην λειτουργία της Άμεσης Δράσης ήταν δραστικές.

Σύμφωνα με το άρθρο 29, η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής έχει ως αποστολή τη συνεχή περιπολία και την άμεση επέμβαση στα συμβάντα αστυνομικής φύσεως για την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης, την άμεση και συνεχή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και την παροχή ειδικής υποστήριξης στις λοιπές υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Η Άμεση Δράση σήμερα λειτουργεί με τρείς Υποδιευθύνσεις:

α. Α΄ Υποδιεύθυνση Άμεσης Επέμβασης,

β. Β΄ Υποδιεύθυνση Άμεσης Επέμβασης,

γ. Υποδιεύθυνση Διοικητικής και Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Στην Α΄ Υποδιεύθυνση Άμεσης Επέμβασης ανήκει η επιχειρησιακή δράση των πληρωμάτων των περιπολικών οχημάτων, με τοπική αρμοδιότητα ταυτιζόμενη με την αντίστοιχη περιοχή δικαιοδοσίας της Γ.Α.Δ.Α.

Στην Β΄ Υποδιεύθυνση Άμεσης Επέμβασης ανήκει επιχειρησιακή δράση έξι Τμημάτων με πρώτο το Τμήμα Δικυκλιστών Ομάδας ‘Ζ’ και πέντε τμήματα ΔΙ.ΑΣ. η δικαιοδοσία των οποίων ταυτίζεται επίσης με την περιοχή δικαιοδοσίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Η Τρίτη (Γ΄) Υποδιεύθυνση Διοικητικής και Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης, διαρθρώνεται σε δύο Τμήματα:

-της Διοικητικής Υποστήριξης και

-της Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης.

Τέλος το Κέντρο Επιχειρήσεων λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος και είναι αρμόδιο για:

α. το τηλεφωνικό κέντρο και τους τηλεφωνητές,

β. την κατεύθυνση και το συντονισμό των περιπολικών

αυτοκινήτων και δικύκλων και

γ. την αξιολόγηση της δραστηριότητας των πληρωμάτων των περιπολικών οχημάτων και των δικύκλων της υπηρεσίας, τη μελέτη της εγκληματικότητας στις περιοχές δικαιοδοσίας της Γ.Α.Δ.Α. και την εκπόνηση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων.

Στατιστικά στοιχεία για το έργο της Άμεσης Δράσης

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση στατιστικών στοιχείων που απεικονίζουν το σημαντικό έργο το οποίο παράγει διαχρονικά η Διεύθυνση Άμεση Δράσης Αττικής.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, την τελευταία πενταετία, η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής διαχειρίστηκε 5.253.905 συμβάντα, δέχτηκε 22.888.493 τηλεφωνικές κλήσεις, επιλήφθηκε σε 2.822.827 σήματα, έλεγξε 2.280.172 οχήματα, εντόπισε 22.106 κλεμμένα οχήματα, έλεγξε 3.552.735 άτομα και συνέλαβε79.459 άτομα.

Παράλληλα το τρέχον έτος η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής παρείχε βοήθεια σε 1.530 περιπτώσεις, από τις οποίες οι 662 αφορούν μεταφορά σε νοσοκομεία (περιπολικά προπομποί) ενώ παρείχε συνδρομή σε 2.468 συμβάντα και σε 190 πλημμύρες.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος Ανδρέας Βασιλόπουλος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος Γεώργιος Ψωμάς, ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας Αρχιμανδρίτης Ταξίαρχος Νεκτάριος Κιούλος, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ενώσεων

news247.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook