Τα εγχειρήματα εργαλειοποίησης της ρευστότητας εκτός συνόρων και οι εσωτερικές πολιτικές διενέξεις

Δημοσιεύτηκε στις 14/01/2020 17:49

Τα εγχειρήματα εργαλειοποίησης της ρευστότητας εκτός συνόρων και οι εσωτερικές πολιτικές διενέξεις

Από την εργαλειοποίηση της διεθνούς συγκυρίας από τον Ερντογάν, στις εσωτερικές πολιτικές διενέξεις για τον ρόλο και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης, ο οποίος μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα σχολίασε τις εξελίξεις εντός και εκτός συνόρων.

Για το πόσο ανέφελη μπορεί να είναι η χρονιά και αν πραγματικά πιστεύει ότι θα είναι ειρηνική, ο κ. Παπαδάκης, απάντησε: «Δυσκολότερο ερώτημα δεν θα μας απασχολήσει. Προφανώς οι εξελίξεις και ο καταιγισμός των εξελίξεων δεν δημιουργούν ιδιαίτερες προϋποθέσεις αισιοδοξίας. Από την άποψη ότι βρισκόμαστε, δυσκολεύομαι να ανακαλέσω, τέτοια θηριώδη ρευστότητα στο γεωπολιτικό περιβάλλον και πολυπολικότητα στο διεθνές σύστημα. Αυτό στην πραγματικότητα αφενός ενεργοποιεί εξελίξεις αφετέρου τις κάνει πολυδαίδαλες. Ακόμη και αν δούμε και τις πρόσφατες εξελίξεις των ημερών, που αφορούν το εγχείρημα επίτευξης εκεχειρίας στη Λιβύη, το οποίο δεν εστεύθει με επιτυχία, ακούμε όμως και τις εξελίξεις που μας αφορούν και μας αφορούν αρκετά από την άποψη εκ νέου επιχείρησε να εργαλειοποιήσει ο Ερντογάν ένα πρόβλημα που σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος συντηρεί, εμφανιζόμενος ως ειρηνοποιός, χτίζοντας όμως την στρατηγική του συμμαχία με τη Ρωσία, γιατί το έχουμε ξαναπεί, πεποίθηση μου είναι ότι παρά τις επιμέρους διαφορές τους Ρωσία και Τουρκία έχουν στρατηγική συνεργασία και συμμαχία. Εκεί λειτουργεί αρκετά επιτρεπτικά η στάση του προέδρου Τραμπ. Η οποία είναι διαφορετική, από τη στάση του πολιτικού κατεστημένου των ΗΠΑ, αυτός διοικεί όμως. Με αυτά και με αυτά είδαμε όλο αυτό το εγχείρημα το οποίο σε αυτή τη φάση απέτυχε αλλά να δίνει το δικαίωμα στον Ερντογάν για μια φορά ακόμη να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά να κάνει. Να εργαλειοποιεί τη ρευστότητα. Αυτό πρέπει να το εντάξουμε στο πλαίσιο του τι είναι η Τουρκία σήμερα. Είναι μια αναθεωρητική δύναμη, αυτό δεν είναι σημερινό, η οποία αυτοπροσλαμβάνεται πλέον ως μια περιφερειακή υπερδύναμη, πιστεύει ότι οι μεταβλητές ισχύος της έχουν αλλάξει προς όφελος της. Αυτά συμβάλλουν στην εργαλειοποίηση».

«Η αλήθεια είναι ότι έχει πετύχει η Ελλάδα, να ενταθεί η διεθνής πίεση στην Τουρκία. Σε επίπεδο σώρευσης διπλωματικού κεφαλαίου έχουμε πετύχει πράγματα. Έχουμε την καταδίκη την ρητή, της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης Τρίπολης, έχουμε συγχρόνως την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, που είναι πάρα πολύ σημαντική. Αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα και ενεργειακά και κυριότερα αναβαθμίζει και την συνεργασία τη στρατηγική με το Ισραήλ και από εκεί και πέρα δυνητικά ελπίζουμε να μπει κάποια στιγμή και η Ιταλία στο εγχείρημα. Είχαμε την πενταμερή που πήγε πολύ καλά, με μια σαφή καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, που και αυτή συμβάλει στην ενίσχυση του διπλωματικού κεφαλαίου, γίνονται ενέργειες από ελληνικής πλευράς, που κινούνται στην κατεύθυνση αφενός της σώρευσης κεφαλαίου αφετέρου της έντασης διεθνούς πίεσης στην Τουρκία αναφορικά με τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο και κυρίως με την κλιμάκωση της επιθετικότητας της απέναντι μας και απέναντι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Για να είμαι σαφής,  δεν ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι εξελίξεις επιτρέπουν να πούμε ότι υπάρχει διεθνής απομόνωση της Τουρκίας και του Ερντογάν. Αυτό δεν προκύπτει από τα πράγματα. Γιατί ο ίδιος φροντίζει και εργαλειοποιεί τις επιτρεπτικότητες» τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

Ο κ. Παπαδάκης, σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να αναφέρει τι θα γίνει στο μέλλον καθώς οι εξελίξεις είναι τόσο ασταθείς αλλά και γρήγορες που δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις. «Μια μέρα πριν όλα δείχνανε ότι θα υπάρχει εκεχειρία στη συνάντηση της Μόσχας και ότι στη διαδικασία του Βερολίνου με την επερχόμενη σύσκεψη, ότι αυτή θα πήγαινε πια στην συζήτηση της επόμενης ημέρας της Λιβύης, που εκεί υπήρξε ένα ζήτημα γιατί η συζήτηση για την επόμενη ημέρα που μας αφορά σαν χώρα. Είδαμε σήμερα ότι αυτό το εγχείρημα εκεχειρίας που έλαβε τα εύσημα από την πρόεδρο της Κομισιόν και έμμεσα έλαβε τα εύσημα και η στάση Τουρκίας – Ρωσίας, γι’ αυτό λέω ότι εξοργίζει η ιδέα του να εμφανίζεται ο Ερντογάν ως ειρηνοποιός. Βλέπουμε ότι μέρα με την μέρα αλλάζουν οι εξελίξεις. Τι πρέπει να έχουμε εμείς στο νου μας. Εμείς πρέπει, δεδομένης της ρευστότητας που κλιμακώνεται ότι έχουμε μια πολύ συντεταγμένη στρατηγική ως προς εμάς από την μεριά της Τουρκίας, είναι η στρατηγική της «γαλάζιας πατρίδας» δηλαδή επιδίωξη της Τουρκίας να καταστεί ηγεμονικός διεκδικητής των υδρογονανθράκων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Άρα με κάθε τρόπο να αποτρέψει την Ελλάδα να αναπτύξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα μας. Να μας περιορίσει. Αυτό είναι δεδομένο και επειδή η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και Τουρκίας, ακόμα και αν υπάρξει στο μέλλον ένα ενδεχόμενο επίτευξης της εκεχειρίας και συζήτηση για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη, δύσκολα θα καταργηθεί άρα την έχουμε μπροστά μας.  Είναι παράνομη, από την άλλη μεριά παρέχει στον Ερντογάν αυτό που ήθελε. Το επόμενο ερώτημα είναι αν επιχειρήσει να κάνει ένα βήμα παραπάνω, δηλαδή να δημιουργήσει τετελεσμένα».

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας: «Η ευκολία με την οποία καταφέρνουμε στην δημόσια σφαίρα να ανακινούμε ζητήματα, που είναι πολύ σοβαρά μεν, αλλά με μία ένταση επιρρεπή στην σεναριολογία. Βλέπετε όλη την σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών κλπ. Θυμίζω ότι είμαστε μια χώρα που έχει εκλογικό κύκλο 2,2 χρόνια. Θεωρώ το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ πολύ σημαντικό, τι είναι ο ΠτΔ; Είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος. Πολύ σωστά πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να είναι ένα πρόσωπο που και να μπορεί να επιτελέσει τον σημαντικό του ρόλο αλλά και ουσιαστικό ρόλο σε επίπεδο πλέον των δεδομένων της διεθνούς συγκυρίας και της ρευστότητας που είπαμε προηγουμένως. Άρα να έχει την εμπειρία, την γνώση να έχει και μια ευρύτερη αποδοχή και να μπορεί να συμβολίσει την εθνική ενότητα. Από εκεί και πέρα, όλη αυτή η προσωπολογία με τα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι κλπ δεν νομίζω να έχει νόημα να το συζητήσουμε, δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η τελική επιλογή. Μπορώ να πω ότι αρκετές από τις προσωπικότητες που περνάνε από το τραπέζι, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Τι φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι συμβαίνει. Η Κυβέρνηση θα κάνει δύο πράγματα. Το ένα, θα ψηφίσει και θα ψηφίσει σύντομα τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος έχει ένα κλιμακωτό μπόνους, επιδιώκει κατά την Κυβέρνηση, να ισορροπήσει καλύτερα την αναλογικότητα εκπροσώπησης και την διασφάλιση κυβερνησιμότητας, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση στη ουσία καταργεί την απλή αναλογική αλλά και η Κυβέρνηση αυτό θέλει να κάνει. Ο νόμος δεν θα ψηφιστεί με την ευρεία πλειοψηφία των 200 βουλευτών, θα ψηφιστεί μάλλον όπως φαίνεται μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 158 άρα για τις μεθεπόμενες εκλογές. Αυτό άνοιξε το σενάριο στην ουσία των διπλών εκλογών, διπλές θα έχουμε το ερώτημα είναι αν θα είναι πρόωρες».

Ακούστε εδώ όλα όσα είπε ο κ. Παπαδάκης για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και ολόκληρη την συνέντευξη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook