T.Κυριακίδης-ΥΑLE: «6.000 φοιτητές μας καταναλώνουν 6,5 λίτρα ελαιολάδου ετησίως – Τον Δεκέμβριο στο Ηράκλειο το 6ο Διεθνές Συνέδριο Ελαιολάδου»

Δημοσιεύτηκε στις 10/09/2024 20:30

T.Κυριακίδης-ΥΑLE:  «6.000 φοιτητές μας καταναλώνουν 6,5 λίτρα ελαιολάδου ετησίως – Τον Δεκέμβριο στο Ηράκλειο το 6ο Διεθνές Συνέδριο Ελαιολάδου»

Στους 6.000 φοιτητές που καταναλώνουν ετησίως, 6,5 λίτρα ελαιολάδου στην Αμερική, αλλά και στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Ελαιολάδου που αναμένεται το Δεκέμβριο στο Ηράκλειο, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο  καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Υale Τάσος Κυριακίδης

Για το πως κυλά αυτή  η παρακολούθηση των φοιτητών που καταναλώνουν ελαιόλαδο και σε ποια συμπεράσματα έχει καταλήξει, ο κ. Κυριακίδης εφαρμόζοντας σχετικό πρόγραμμα εδώ και 7-8 χρόνια, αναφέρει: «Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια εδώ και 7- 8 χρόνια σε συστηματική βάση για να δούμε πώς μπορούμε να εντάξουμε το ελαιόλαδο όχι μόνο στο φαγητό αλλά και σε άλλες δραστηριότητες πολύ διαδραστικές που έχουμε στήσει, με διάφορα γεγονότα που γίνονται κάθε ένα ενάμισι μήνα με φοιτητές και το προσωπικό του πανεπιστημίου. Εκτός λοιπόν από το να παρουσιάζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στο φαγητό, δίνουμε στους 6.000 φοιτητές μας, να καταλάβουν, ότι δεν είναι μόνο ένα τρόφιμο, αλλά και το τι συνδέει αυτό το τρόφιμο με την όλη ιδέα της γαστρονομίας, της μεσογειακής διατροφής, η οποία εδώ και 7 χρόνια σερί στην Αμερική, έχει βγει πρώτη δίαιτα, που όλοι θέλουν να ακολουθούν .  Οπότε δεν το βλέπουμε μόνο από άποψη υγείας, αλλά και από άποψη να γίνει εκπαίδευση.  Εδώ και 7 χρόνια που μετράμε την κατανάλωση, είμαστε στα 6μιση λίτρα, ανά χρόνο, που είναι 5 φορές περισσότερο από το μέσο όρο που γίνεται κατανάλωση ελαιολάδου στην Αμερική.»

Για το αν η κατανάλωση έχει προκύψει, εξαιτίας του ότι επιβεβαιώνεται το πόσο καλό είναι το ελαιόλαδο για την υγεία ή επειδή ξεκίνησε ως ένα πείραμα και απλά έχει αποκτηθεί και η συνήθεια ή γιατί πραγματικά οι φοιτητές το θέλουν ο κ. Κυριακίδης απαντά: Στην αρχή σκεφτήκαμε ότι ίσως άμα πιέσουμε κάπως να προβάλλουμε την υγεία, θα ήταν μια καλή ιδέα να στρέψουμε τον κόσμο στην κατανάλωση του γιατί ο κόσμος θέλει να καταναλώνει ότι είναι καλό γι αυτόν. Ωστόσο καταλάβαμε στην πορεία, ότι μπορούμε να συνδέσουμε το ελαίολαδο με την γεύση. Η γεύση που βγαίνει με τη χρήση ελαιόλαδου σε οποιοδήποτε φαγητό. Έτσι βάλαμε μέσα στο μενού από πρόγευμα μέχρι γλυκό, το ελαιολαδο με αποτέλεσμα κι η ομάδα που το χειρίζεται να πείθει  εύκολα, ότι αυτός που τρώει το οποιοδήποτε πιάτο με τη χρήση ελαιολάδου να καταλαβαίνει ότι είναι κι εύγεστο και καλό για την υγεία, οπότε είναι και τα δύο μαζί δεν τα ξεχωρίζουμε.

Για το αν έχει προκύψει πειραματικό δείγμα κι αν υπάρχει διαφορά σε ανθρώπους που πριν δεν κατανάλωναν ελαιόλαδο και σε εκείνους που άρχισαν από τότε κι έπειτα να καταναλώνουν ο κ. Κυριακίδης επεσήμανε: «Έχουμε πάρει διάφορες ερωτήσεις, σχόλια, δεν έχουμε κάνει κάποιο πείραμα. Υπάρχουν πολλοί που έρχονται και μας προσεγγίζουν για να ξεκινήσουν έρευνες και πειράμτα για το ελαιόλαδο.»

Για το αν έχει επιχειρήσει μέσα από τις αθλητικές σχολές του πανεπιστημίου να διεισδύσει το ελαιόλαδο ο κ. Κυριακίδης απαντά: Είναι και αυτό μέσα στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας. Έχουμε μιλήσει  τον διευθυντή όλων των αθλητικών τμημάτων και ταυτόχρονα αφήνουμε και κάτι μικρό για την Κύπρο.

Για το ποια κατηγορία ελαιολάδου, προωθούν οι φοιτητές από το Yale ο κ. Κυριακίδης σημειώνει:

«Προωθούμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, εάν κάποιος με ρωτήσει  ή μου πει ότι δεν βρήκα ή δεν μπορώ να αγοράσω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σίγουρα ένα καλό ελαιόλαδο που δεν έχει πολλά μειονέκτηματα και είναι φρέσκο είναι πολύ καλύτερα από ένα σογιέλαιο. Εμείς προωθούμε σίγουρα το έξτρα παρθένο και όλα αυτά που κάνουμε είναι  να τους βάλουμε να δοκιμάσουν το έξτρα παρθένο κι ένα άλλο που μπορεί να είναι 1μιση χρόνο στο ράφι και τους δείχνουμε τη διαφορά.»

Για το 6ο Διεθνές Συνέδριο Ελαιολάδου που θα γίνει στην Κρήτη ο κ. Κυριακίδης επισημαίνει: «Πέρσι είχαμε κάνει το πρώτο συνέδριο για τη γαστρονομία και την υγεία στο Ηράκλειο και επιστρέφουμε φέτος 5 Δεκεμβρίου στο πολιτιστικό κέντρο για το 6ο Διεθνές Συνέδριο για το ελαιόλαδο και την υγεία. Θα έχουμε 2μιση μέρες, ομιλίες, πάνελ συζητήσεις και κύριο θέμα αυτή τη φορά θα είναι το πως να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να αλλάξουν κάποιες δημόσιες πολιτικές τόσο σε θέματα υγείας, αναλυτικής υγείας αλλά κι αειφορίας.»