Σύσκεψη για τα προβλήματα του κλάδου τους είχαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στα Χανιά
Με επιτυχία και συμμετοχή αγροτών από όλο τον Νομό Χανίων, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που διοργάνωσε η ΕΟΑΣΝ Χανίων στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Το θέμα της σύσκεψης ήταν «Τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και η οργάνωση της πάλης τους».
Σε σχετική ανακοίνωση μετά την σύσκεψη αναφέρει η ΕΟΑΣΝ Χανίων:
Στην εισήγησή του ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ανέφερε τη σημασία της οργάνωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, λέγοντας ότι «οι Αγροτικοί Σύλλογοι είναι όπλο στα χέρια μας, ότι ο οργανωμένος αγώνας δεν είναι ποτέ χαμένος, πάντα κερδίζει κάτι, με το πόσο να εξαρτάται από τη μαζικότητα και την πίεση που ασκείται στην εκάστοτε κυβέρνηση». Ανεφερε το σημαντικό παράδειγμα της κατάκτησης αφορολόγητου με τα μπλόκα του 2016, σημαντική ανάσα για όλους τους παραγωγούς. Επισήμανε ότι χρειάζεται να πληθύνουν οι κινητοποιήσεις όλο τον χρόνο, με αγωνιστικές δραστηριότητες, παραστάσεις διαμαρτυρίας κλπ. με κεντρικό ζήτημα τη μείωση του κόστους παραγωγής κι από την άλλη τις κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού.
Ο Ρ. Μαρούδας τόνισε πως οι κυβερνήσεις -τις οποίες πρέπει να πιέζουμε χωρίς αναμονές, αφού στην ίδια ρότα κινούνται όλες, της ΚΑΠ της ΕΕ, που έχει στόχο τη συγκέντρωση γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια- είναι εχθρικές απέναντι στον μικρομεσαίο αγρότη, ενώ την ίδια ώρα εξασφαλίζουν την κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων, όπως οι κατασκευαστικές με τα διόδια ή οι ενεργειακές με την τιμή της κιλοβατώρας από αιολικά πάρκα, με φοροασυλία των εφοπλιστών, ξενοδόχων, βιομήχανων στο πετρέλαιο, ενώ ο παραγωγός πληρώνει 1,5 ευρώ το λίτρο. Είπε πως η συνεταιριστική οργάνωση της παραγωγής, οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών, είναι διαφορετική από το συνδικαλιστικό κίνημα, ότι δεν λέμε στον παραγωγό να μην μπει σε ομάδα, να μην παλέψει έστω και το ένα ευρώ, όμως να μην έχουν την αυταπάτη ότι αυτή είναι η σωτηρία τους, γιατί πρόκειται για εργαλείο για να συγκεντρωθεί ακόμα περισσότερο η παραγωγή, δεν είναι αυτό που θυμούνται από περασμένες εποχές.
Αναφέρθηκε στις αντιθέσεις στην ΕΕ για την αναμόρφωση της νέας ΚΑΠ, που όμως σε κάθε περίπτωση θα έρθει ακόμα χειρότερη για τον παραγωγό, ενώ επανέφερε το πάγιο αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή. Τέλος, αναφέρθηκε στο ότι στο αγροτικό κίνημα υπήρχαν και υπάρχουν 2 γραμμές που συγκρούονται: Η μια, που είναι η γραμμή που δεν αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική και την ΚΑΠ, είναι το «κίνημα των διαδρόμων των υπουργείων», προς όφελος των μεγαλοπαραγωγών, που δεν θέλει την οργάνωση και μαχητική διεκδίκηση των μικρομεσαίων, είναι εχθρική προς τα αιτήματα και τα συμφέροντά τους, κι από την άλλη, υπάρχει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων, με ζωντανούς Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες, συντονισμό μέσα από τα όργανα του κινήματος, με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που κινείται σε ρότα σύγκρουσης με τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν, τις κυβερνήσεις, την Τοπική Διοίκηση, την ΚΑΠ της ΕΕ, τα μονοπώλια. Έκλεισε λέγοντας ότι «νόμιμο, δίκαιο και ηθικό είναι η επιβίωσή μας και με οδηγό αυτό το δίκιο παλεύουμε».
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση πάνω στα προβλήματα των παραγωγών, με τα προβλήματα στο ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή και τα πρώιμα κηπευτικά να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Συζητήθηκαν τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς σήμερα, κύρια για το κόστος παραγωγής, την ομηρία από βιομήχανους – μεγαλέμπορους με τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού, το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης προστασίας από τον δάκο, που έχει αποτέλεσμα να έχει επηρεάσει τη νέα σοδειά, που βρίσκει ήδη σαν αφορμή το καρτέλ των μεγαλεμπόρων του λαδιού να ρίξει ακόμα χαμηλότερα την τιμή για να αυξήσει τα κέρδη του.
Αποφασίστηκε να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες απέναντι στην απελπιστική κατάσταση που έχουν βρεθεί οι ελαιοπαραγωγοί λόγω του δάκου. Μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα διοργανωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα πανελλαδικά συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες όπου οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι θα διεκδικήσουν:
Α. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
Β. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
Γ. Να αποζημιωθεί στο 100% από κρατικά κονδύλια η τεράστια φετινή καταστροφή.