Συνεχίζεται το 7ο συνέδριο του ΕΣΔΑΚ για την διαχείριση απορριμμάτων

Δημοσιεύτηκε στις 27/06/2019 14:09

Συνεχίζεται το 7ο συνέδριο του ΕΣΔΑΚ για την διαχείριση απορριμμάτων

Με την συν διοργάνωση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) της Περιφέρειας Κρήτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα το 7ο Διεθνές Συνέδριο για την Αειφόρο Διαχείριση Αποβλήτων στο Ξενοδοχείο Ατλαντίς παρουσία διακεκριμένων ομιλητών από 100 περίπου χώρες.

 Σκοπός του συνεδρίου είναι να εστιάσει στα θέματα βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών και σύγχρονων τεχνολογιών.

Στο συνέδριο προβλέπεται η οργάνωση ειδικής θεματικής στα ελληνικά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων για την ορθή διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο δήμων ενώ  πολλοί εκπρόσωποι ΦΟΔΣΑ και Δήμων συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των ομιλητών.

Πρόεδρος ΕΣΔΑΚ: Η Κρήτη πρωτοπορεί

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ .Μανόλης Κοκοσάλης στο χαιρετισμό του, κατά την έναρξη του συνεδρίου, αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί όλο τον πλανήτη, την Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων.

Ο κ. Κοκοσάλης απευθυνόμενος στους 500 συνέδρους από 100 χώρες που μετέχουν  σε αυτό τόνισε ότι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και γίνεται όλο και πιο περίπλοκη καθημερινά, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της εκβιομηχάνισης και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι η σημαντικότερη υπηρεσία που κάθε πόλη προβλέπει για τους κατοίκους της.

Η ανάδειξη των δυνατοτήτων και ευκαιριών για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και εξοικονόμησης πόρων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας, επεσήμανε ο κ. Κοκοσάλης 

Αναφερόμενος στα έργα που έχουν γίνει στην Κρήτη, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ είπε ότι είναι  πρώτη Περιφέρεια της χώρας που εγκρίθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός.

«Έχουμε καταφέρει να εντάξουμε μεγάλα έργα με δημόσια δαπάνη περίπου 80.000.000,00 ευρώ .Με τις απαιτούμενες διαδικασίες να είναι σε εξέλιξη είναι γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον πρόκειται να υλοποιηθούν μεγάλα έργα στο νησί μας με την κατασκευή μονάδων  ΜΕΑ και ΜΕΒΑ .

Στόχος μας είναι με τις μονάδες αυτές αλλά και σε συνδυασμό με την διαλογή στην πηγή και τα ΚΔΑΥ να καταφέρουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης και να μειώσουμε τις ποσότητες που καταλήγουν στους ΧΥΤΥ», κατέληξε ο κ. Κοκοσάλης.

 

Η εσπερίδα στο Ρέθυμνο

Ο κ. Κοκοσάλης στην ομιλία του χαιρέτησε  την πρωτοβουλία της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής να εντάξουν στα πλαίσια 7ΟΥ Διεθνούς Συνεδρίου την υλοποίηση Εσπερίδας στο Ρέθυμνο το Σάββατο 29 Ιουνίου, ειδικά αφιερωμένη στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στον πρωτογενή τομέα .

Είναι πολύ σημαντικό, είπε, ότι για πρώτη φορά, στα πλαίσια ανάπτυξης προγραμμάτων ενημέρωσης και εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις των συνέδρων σε τοπικές μονάδες παραγωγής.

Με την μετάβαση του αγροκτηνοτροφικού τομέα στην Κυκλική Οικονομία  μπορούν να επιτευχθούν μείωση αποβλήτων, αποτελεσματική αλυσίδα αξιών, αύξηση εσόδων λόγω ζήτησης «πράσινων» προϊόντων και εντονότερη αξιοποίηση ενέργειας από βιομάζα.

Να θυμίσουμε ότι μετά τη λήξη των εργασιών του το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 9.00πμ θα γίνει επίσκεψη στην πιλοτική μονάδα που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του LIFE έργου Food4Feed, όπου υπολείμματα τροφών από ξενοδοχεία μετατρέπονται σε ζωοτροφή χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια καθώς και μια μονάδα αναερόβιας χώνευσης στη Βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Ρέθυμνο (σε τρεις διαφορετικές μονάδες) με έμφαση στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Θα ακολουθήσει εσπερίδα στο Ρέθυμνο με θέμα: «Η Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στη Γεωργία και στην Κτηνοτροφία»  Η εσπερίδα θα διεξαχθεί στο «Σπίτι του Πολιτισμού» την ίδια ημέρα στις  18:00 το απόγευμα . Στην εσπερίδα έχουν προσκληθεί να μιλήσουν για την Κυκλική Οικονομία και όλα τα νέα δεδομένα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της μέσω καινοτόμων δράσεων, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

O κύριος στόχος της εσπερίδας και των βιωματικών εμπειριών κυκλικής οικονομίας στην κτηνοτροφία και στην γεωργία της Κρήτης είναι, η ένωση των δυνάμεων του επιστημονικού κόσμου και των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα με σκοπό να δημιουργηθεί ένα δυναμικό σύστημα παραγωγής στο πνεύμα της πράσινης γεωργίας και κτηνοτροφίας η οποία θα βρίσκεται υπό επιστημονικό έλεγχο και θα υποστηρίζεται από ενεργούς παραγωγούς του πρωτογενή τομέα.