Συνάντηση του Μ. Συντυχάκη με τα εκπαιδευτικά σωματεία – “Καταργήσεις ολιγομελών τμημάτων και μεγάλα κενά”
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Μανώλη Συντυχάκη, μέλους της Επιτροπής Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, και εκπαιδευτικών σωματείων του Ηρακλείου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο ΣΕΠΕ Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» με τον πρόεδρό του Γιώργο Μακράκη, τον γενικό γραμματέα του Θοδωρή Πέτκο και τον Νίκο Ζαμπουλάκη, μέλος ΔΣ, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου με τον γενικό γραμματέα της Α. Σκεπεταράκη και τον Μάνο Μανουσάκη, μέλος ΔΣ, και ο ΣΕΠΕ Φαιστού – Γόρτυνας «Φαιστός» με την γενική γραμματέα του Αλ. Σταυρουλιδάκη και τη Χαρά Λάππα, μέλος ΔΣ.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων ανέδειξαν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την εκπαίδευση, δυσχεραίνουν το έργο των εκπαιδευτικών και εμποδίζουν τη μόρφωση των μαθητών. Αναφέρθηκαν στις συγχωνεύσεις τμημάτων και τις καταργήσεις ολιγομελών τμημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα μεγάλα κενά που υπάρχουν ακόμα σε εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα στην παράλληλη στήριξη. Ακόμα, ανέδειξαν το μεγάλο πρόβλημα της σχολικής στέγης, την ανησυχία με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών σε μικρούς Δήμους αλλά και στην ανάγκη ίδρυσης νέων οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες ώστε να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς οι μεγάλες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα επιβίωσης των εκπαιδευτικών με τους χαμηλούς μισθούς, τα υψηλά ενοίκια και συνολικά το κόστος μετακίνησης και διαβίωσης των εκπαιδευτικών.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, αφού άκουσε με προσοχή τα προβλήματα από τους εκπροσώπους των φορέων δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία το ΚΚΕ παρακολουθεί, στηρίζει τους αγώνες των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών και παρεμβαίνει κοινοβουλευτικά και συνδικαλιστικά για αυτά. Τόνισε ότι χρειάζεται αγώνας και διεκδίκηση μέσα από φορείς και σωματεία. Αναφέρθηκε, επίσης, στις ευθύνες της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, η οποία, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δείχνει ένα ολοένα και πιο απεχθές πρόσωπο και οξύνει την επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.
Στη συνέχεια, ανέδειξε την σχέση ανάμεσα στα μεγάλα προβλήματα στην Παιδεία και την Υγεία και στις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, στις επιταγές και οδηγίες της ΕΕ, τη βαθύτερη εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για τους οποίους ξοδεύονται ένα σωρό χρήματα που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος.
Τέλος, αναφέρθηκε στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα της εκπαίδευσης, όπως, παραδείγματος χάρη, για την κατάργηση ολιγομελών ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ του Ηρακλείου, και δεσμεύτηκε να γίνουν όσες ακόμα χρειάζονται για όλα τα ζητήματα. Ωστόσο, τόνισε, δεν αρκούν οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις αλλά πρώτα και κύρια είναι ανάγκη να αναπτύσσονται αγώνες που θα πιέζουν την εκάστοτε κυβέρνηση, αγώνες στην οργάνωση των οποίων, παράλληλα με τις όποιες παρεμβάσεις του στη Βουλή, το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις.