Συνάντηση στο Δήμο Κισσάμου για τη δακοκτονία

Δημοσιεύτηκε στις 02/06/2020 23:09

Συνάντηση στο Δήμο Κισσάμου για τη δακοκτονία

Την Τρίτη, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κισσάμου Γιώργου Μυλωνάκη και παρουσία του, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ενημέρωσης για το φετινό Πρόγραμμα Δακοκτονίας, με τους Προέδρους των κοινοτήτων, τον εργολάβο της Δακοκτονίας Αγροτικό Συνεταιρισμό Γραμβούσας  όπου εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Βασίλη Κουτσαυτάκη και τον υπεύθυνο υπάλληλο Παρασκάκη Χρήστο, τον εργολάβο της Παγιδοθεσίας  Γεωπόνο Παπαγιαννάκη Αντώνη, τον Γεωπόνο της ΔΑΟΚ Χανίων και Επόπτη Δακοκτονίας της περιοχής Γαβριλάκη Μιχάλη και την Γεωπόνο, Ειδική Συνεργάτιδα του Δήμου, Καπετανάκη Πόπη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Δήμου και των Προέδρων όλων των κοινοτήτων για την έναρξη του φετινού Προγράμματος Δακοκτονίας, την σύνθεση των συνεργείων ανά κοινότητα και κυρίως το πως ο Δήμος μέσα από τα τοπικά συμβούλια, μπορεί να επικουρεί και να συνδράμει στην αποτελεσματικότερη διαδικασία των δολωματικών ψεκασμών.

Ο Δήμαρχος, τόνισε πόσο σημαντική είναι για την επιτυχία του προγράμματος, η ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον των παραγωγών και πως όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε, εντοπίζοντας τις ελλείψεις και τα τρωτά σημεία προσπαθώντας να μην επαναλαμβάνονται και να διορθώνονται με ενημέρωση και πρωτοβουλία όλων των εμπλεκόμενων στο πρόγραμμα, εργολάβων, τομεαρχών και εποπτών.

Ο Πρόεδρος του Α.Σ.Γ., Βασίλης Κουτσαυτάκης, ανέφερε ότι τα συνεργεία είναι έτοιμα για την έναρξη των ψεκασμών, έχουν αντικατασταθεί αρχιεργάτες και ψεκαστές όπου κρίθηκε απαραίτητο και ο συνεταιρισμός έχει προμηθευτεί επινώτιους ψεκαστήρες για την κάλυψη μη προσεγγίσιμων περιοχών από τα τρακτέρ. Επιπλέον, ανέφερε ότι αυξήθηκε το κόστος διαβροχής κατά μισό λεπτό ανά δένδρο. Θεωρεί την συνδρομή του Δήμου και την επικουρική εποπτεία από πλευράς Προέδρων κοινοτήτων πολύ ουσιαστική και την συμμετοχή των ίδιων των παραγωγών, πλέον καθοριστική.

Ο Γεωπόνος-Επόπτης Δακοκτονίας Γαβριλάκης Μιχάλης, έκανε αναφορά στον βιολογικό κύκλο του δάκου και στην έντονη δραστηριότητα του εντόμου κυρίως τις πρωινές ώρες που συνεπάγεται την αναγκαιότητα έναρξης των δολωματικών ψεκασμών  κατά το ξημέρωμα και την ολοκλήρωσή τους μόλις η θερμοκρασία ανέβει. Επεσήμανε, αναφέροντας τα συμπεράσματα πειραματικών ερευνών, την ανθεκτικότητα πλέον του εντόμου σε κάποιες πυρεθρίνες, επομένως θα χρησιμοποιηθούν στους ψεκασμούς μόνο τα πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα με  δραστικές ουσίες όπως η beta-cyfluthrin στις οποίες δεν έχει εμφανισθεί  ανθεκτικότητα. Από φέτος καταργείται η χρήση του dimethoate και αντικαθίσταται με το  επίσης οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο επαφής Phosmet το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όταν οι καρποί έχουν αποκτήσει το 50% του τελικού μεγέθους έως και την ωρίμανση. Τέλος, μας ενημέρωσε ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί θα ξεκινήσουν στην παραλιακή ζώνη εντός των ορίων του δήμου μας, την ερχόμενη εβδομάδα, υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για τις δύο πρώτες διαβροχές, ενώ αναμένεται και η πρόσληψη των γεωπόνων-τομεαρχών τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του ο Γεωπόνος και Εργολάβος Παγιδοθεσίας, Παπαγιαννάκης Αντώνης, τόνισε πόσο σημαντική είναι εκτός της παρακολούθησης γενικά του πληθυσμού του δάκου και η σωστή παρακολούθηση των γενιών του εντόμου και ειδικά των ώριμων και ωοτοκίσαντων θηλυκών που πρέπει κυρίως να καταπολεμηθούν για να είναι αποτελεσματικός ο ψεκασμός. Απευθυνόμενος στους προέδρους των κοινοτήτων, θεωρώντας ότι είναι οι πλέον γνώστες των περιοχών, δέχτηκε τις παρατηρήσεις τους και ζήτησε την συμβολή τους και πάντα σε συνεργασία με τους αντίστοιχους παγιδοθέτες στην σωστή τοποθέτηση των παγίδων, ώστε να αποτυπώνονται οι πραγματικοί πληθυσμοί.

Μετά από ερωτήματα, παρατηρήσεις και ευνόητους προβληματισμούς των προέδρων και ανταλλαγή απόψεων με τους άμεσα εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα Δακοκτονίας, κατέληξαν στην αναγκαιότητα της βοήθειάς τους με άμεσο και έμμεσο τρόπο και της συμβολής τους κατά την διάρκεια των ψεκασμών.

Ο Δήμος, θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή και σε συνεχή επικοινωνία με την ΔΑΟΚ Χανίων, τους Επόπτες, Τομεάρχες και Εργολάβους, θα ενημερώνουμε άμεσα τα τοπικά συμβούλια για τους πληθυσμούς του εντόμου, τις εντολές έναρξης ψεκασμών ανά κοινότητα και ό,τι άλλο κρίνουμε απαραίτητο, ώστε να έχουμε μία όσο γίνεται πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του Προγράμματος.