Συνάντηση «Λαϊκής Συσπείρωσης» με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΠΑΝΑΛ

Δημοσιεύτηκε στις 14/11/2020 18:51

Συνάντηση «Λαϊκής Συσπείρωσης» με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΠΑΝΑΛ

Συνάντηση των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε, μετά από πρόσκληση του Σωματείου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην επιχείρηση, τα προβλήματα λόγω της πανδημίας, οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων της ΔΕΠΑΝΑΛ και η αβεβαιότητα των εργαζομένων στο κατάστημα «ΜΑΡΙΝΑ» στο ενετικό λιμάνι.

Aναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αφού ευχήθηκαν στο νέο ΔΣ καλή θητεία, αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, εντός Δημοτικού Συμβουλίου και Βουλής, αλλά κυρίως στους εργασιακούς χώρους, για την ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων, τη συμβολή στην οργάνωση της πάλης για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας, για αξιοπρεπές εισόδημα, ενάντια στο ξήλωμα εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που επιχειρεί η κυβέρνηση ΝΔ συνεχίζοντας από κει που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ανάδειξαν τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και των άλλων πολιτικών δυνάμεων στο δημοτικό συμβούλιο, τη σύμπνοια με την κυβερνητική πολιτική, την άρνηση να εφαρμοστούν ουσιαστικά υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς.

Αναφερόμενοι στην αβεβαιότητα στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε σχέση με τη διαχείριση του καταστήματος «ΜΑΡΙΝΑ», σημείωσαν ότι πρόκειται για ζήτημα που τοποθετείται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την επιχειρηματική εκμετάλλευση των πιο κερδοφόρων τμημάτων της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Ηρακλείου. Κατάδειξαν ότι η διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε, υπερασπιζόμενη τον διαχειριστή Δήμο στη επιχειρηματική διαμάχη αυτή, προτάσσει διάφορα επιχειρήματα υπέρ της μακροχρόνιας παραχώρησης του καταστήματος από τον ΟΛΗ. Προσπαθεί να κερδίσει τη λαϊκή γνώμη και να στοιχίσει τους ίδιους τους εργαζόμενούς της πίσω από τα συμφέροντά της, αναφέροντας πως έχει πραγματοποιήσει αναβάθμιση του καταστήματος από την περασμένη άνοιξη, ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ότι ως δημοτική επιχείρηση «κατά τεκμήριο» θα σεβαστεί τον αρχαιολογικό χαρακτήρα του ενετικού λιμανιού, λειτουργώντας με ηπιότερες παρεμβάσεις σε σχέση με έναν «ιδιώτη» εργολάβο στον οποίο θα ανάθετε τη διαχείριση ο ΟΛΗ, ότι μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας στους εργαζόμενους.

Αναφερόμενοι στις θέσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων στο δημοτικό συμβούλιο, ενημέρωσαν πως όλες στηρίζουν τη γραμμή αυτή, εμφανίζοντας τον ΟΛΗ ως εμπόδιο στην «ανάπτυξη της χερσαίας ζώνης προς όφελος των πολιτών», ως θιασώτη της άκριτης ιδιωτικοποίησης, στον αντίποδα, υποτίθεται, του Δήμου.

Η πραγματικότητα, είπαν, είναι πως και οι εργαζόμενοι και ο ηρακλειώτικος λαός θα είναι τα θύματα και στη μια περίπτωση και στην άλλη. Ο λόγος είναι ότι και η ΔΕΠΑΝΑΛ και ο ΟΛΗ αποτελούν Ανώνυμες Εταιρείες που λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία των μετόχων τους και όχι την προσφορά «κοινωφελών υπηρεσιών», τον σεβασμό στα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων. Άλλωστε, η ίδια η μορφή της ΔΕΠΑΝΑΛ, δεν αποτελεί «παραφωνία» στη λειτουργία και την πολιτική του Δήμου, αφού λειτουργεί ως «Δήμος-επιχείρηση», στη ρότα της εμπορευματοποίησης και ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών.

Το ζήτημα αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη της χρεωκοπίας της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και οργανισμών του Δήμου. Ειδικότερα, η μορφή της ιδιωτικοποίησης μέσω μετατροπής σε Α.Ε. και για τη ΔΕΠΑΝΑΛ αλλά και για τον ΟΛΗ, καλείται κάθε φορά στα «δύσκολα» ο ηρακλειώτικος λαός να «ξελασπώσει», ακυρώνοντας στην πράξη και τη διακηρυγμένη λειτουργία τους, όπως την υπερασπίζονται και όλες οι άλλες, ανεξαιρέτως πολιτικές δυνάμεις στο δημοτικό συμβούλιο.

Τέλος, κάλεσαν τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους με κριτήριο τις ανάγκες τους, την υπεράσπιση της υγείας και του εισοδήματός τους, να συμπορευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να δυναμώσουν το απεργιακό μέτωπο της 26/11, σε συντονισμό με όλες τις δυνάμεις των εργαζομένων ΟΤΑ και ευρύτερα.

Παραπέρα, ως «Λαϊκή Συσπείρωση», θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να παλέψουν :

  • ενάντια στην παραπέρα πορεία ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και υποδομών,
  • για πρόσληψη όλων των εργαζόμενων ως υπαλλήλων του Δήμου, ανεξαρτήτως σημερινών εργασιακών σχέσεων, με μόνιμη και σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα,
  • να απαιτήσουν -όσο παραμένει αυτό το καθεστώς- από τη δημοτική αρχή και τη διοίκηση του ΟΛΗ Α.Ε να διασφαλίσει ρήτρα στις προκηρύξεις των σχετικών διαγωνισμών, να παραμείνει αυτούσιο το προσωπικό σε όποιον εργολάβο παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του «ΜΑΡΙΝΑ», χωρίς δυσμενείς μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις.

Στη δίκαιη αυτή πάλη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δημοτικό συμβούλιο, το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη βουλή, θα είναι στο πλάι τους.