Συγκίνηση στο ταφικό μνημείο της Θάσου για τον αεροπόρο Ιωάννη Εμμανουήλ Λογιάδη

Δημοσιεύτηκε στις 27/09/2020 15:21

Συγκίνηση στο ταφικό μνημείο της Θάσου για τον αεροπόρο Ιωάννη Εμμανουήλ Λογιάδη

Τον πρόγονο της οικογένειας Λογιάδη, τον Ιωάννη Λογιάδη του Εμμανουήλ, τίμησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, που πριν μερικές ημέρες βρέθηκε στη Θάσο.

Ο Ιωάννης Λογιάδης, γιος του Εμμανουήλ, Υπουργού Οικονομικών επί Κρητικής Πολιτείας, ήταν αξιωματικός της αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γεννήθηκε το 1897 στην Αθήνα. Τον Νοέμβριο του 1917 ορκίστηκε έφεδρος Σημαιοφόρος αεροπόρος και στη συνέχεια κατατάχθηκε στη Ναυτική Αεροπορική Υπηρεσία.

Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από το αεροδρόμιο Πρίνου, Θάσου. Συγκεκριμένα το Αεροδρόμιο του Καζαβητίου (1916 – 1918), που έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, και τους δικούς του νεκρούς, στις μάχες για την ελευθερία.

Ο μόλις 20 ετών αεροπόρος, επιστρέφοντας από πολεμική αποστολή στην Καβάλα στις 2 Δεκεμβρίου 1917, βρήκε το θάνατο όταν το αεροσκάφους του Bristol συγκρούστηκε με άλλο ελληνικό κοντά στο αεροδρόμιο της Θάσου.

Τη ζωής τους έχασαν επίσης, ο Σημαιοφόρος Βασίλειος Σακετόπουλος και ο Δίοπος Γεώργιος Οικονόμου.  Εκείνη τη μοιραία ημέρα επέστρεφαν από διατεταγμένη πολεμική αποστολή στην περιοχή της Καβάλας.

Σπουδαία κεφάλαια της ιστορίας, διέσωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Θάσου, και όσοι υπηρετούσαν εκείνη την εποχή στο αεροδρόμιο του Καζαβητίου.

Το πρώτο μνημείο για να τιμηθεί η μνήμη Ελλήνων και ξένων πεσόντων ανεγέρθηκε το 1957. Κάτω από τη βάση του, θάφτηκαν και οστά στρατιωτών.

Τον Ιούνιο του 2012, κατασκευάστηκε ένα νέο μνημείο, στο λιμάνι της Θάσου όπου τιμήθηκαν οι πεσόντες που έπεσαν υπέρ πατρίδος, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Μόνο δέος και συναισθήματα που δεν μπορούν να καταγραφούν νιώθει κανείς μπροστά στο μεγαλείο αυτών των ανθρώπων» ανέφερε ο κ. Γιώργος Λογιάδης, τονίζοντας ότι οι μνήμες πρέπει να μένουν πάντα ζωντανές.