Στρατηγός ε.α Κ.Λουκόπουλος: «Γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας εάν η Λάρισα καταστεί βάση για την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα – Αδικαιολόγητοι οι πανηγυρισμοί για τα F35»

Δημοσιεύτηκε στις 01/02/2024 16:35

Στρατηγός ε.α Κ.Λουκόπουλος: «Γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας εάν η Λάρισα καταστεί βάση για την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα – Αδικαιολόγητοι οι πανηγυρισμοί για τα F35»

Για Γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας εάν η Λάρισα καταστεί βάση για την επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και για αδικαιολόγητους πανηγυρισμούς για τα F35, έκανε λόγο στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Στρατηγικός Αναλυτής και Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος. 

Για την πρόταση της κυβέρνησης να γίνει η Λάρισα στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα ο κ. Λουκόπουλος, αναφέρει:  Βεβαίως έχει βάση η άποψη για βάση στη Λάρισα. Είναι σημαντικό ότι το στρατηγείο αυτό,  έχει τις δυνατότητες να αναλάβει την διοίκηση της θαλάσσιας επιχείρησης που σχεδιάζεται και πρόκειται να πραγματοποιηθεί κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και ίσως και στη θάλασσα,  στα στενά Μπαμπ Ελ Μαντέμπ. Πρόκειται, για μια επιχείρηση διασφάλισης των θαλάσσιων συγκοινωνιών, της θαλάσσιας δηλαδή ασφαλείας, που άπτεται κυρίως των συμφερόντων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και πρωτίστως και της Ελλάδος, διότι η Ελλάδα, έχει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο ή καλύτερα ας το πούμε ελληνόκτητο. Άρα πολύ σωστά στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών προσφέρθηκε η κυβέρνηση, να διαθέσει αυτό το στρατηγείο. Αυτά τα στρατηγεία, είναι 5 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη το στρατηγείο αυτό έχει αναλάβει και το 2014 τέτοια επιχειρησιακή αποστολή. Άρα θέλω να σας πω, για να το βάλουμε σωστά, δεν είναι κατά των Χούθι, που είναι αντάρτες και σύμφωνα με αυτά τα οποία κάνουν, κάνουν τρομοκρατικές ενέργειες. Είναι αντάρτες, δεν είναι κατά της Υεμένης, έχουν καταλάβει μια πολύ μεγάλη περιοχή στην Υεμένη υπάρχει νόμιμη κυβέρνηση στην Υεμένη στα ανατολικά, δεν έχει άμεση σχέση να προστατεύσουν όπως κάποιοι βγήκαν τα συμφέροντα του Ισραήλ ή κάποιων άλλων και τελειώνοντας, διακρίνεται από όσα κάνουν οι αμερικανο Βρετανοί, δηλαδή τις  τις προσβολές στόχων μέσα στις περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις απειλές που υπάρχουν  για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες ειδικά αν σημειωθεί πως 12% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται από εκεί και διακινείται  μάλλον από κει και 40% των εφοδίων που έρχονται πρώτων υλών, που έρχονται από την Ασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το αν μπαίνουμε  σε μία διαδικασία αντιπαράθεσης με απρόβλεπτες διαστάσεις με τον μουσουλμανικό κόσμο ο κ. Λουκόπουλος αναφέρει: Πρώτα απ όλα οι Χούθι δεν εκπροσωπούν το μουσουλμανικό κόσμο. Δεύτερον, κατά των Χούθι, έχουν προσφύγει και η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος  σημαντικό δηλαδή άλλες χώρες της περιοχής, να προσφύγουν εναντίον τους, ενώ και η  Ελλάδα. Άρα με αυτό θέλω να πω ότι δεν ισχύει πως μπαίνουμε σε μια διαμάχη με τον Μουσουλμάνικό κόσμο. Το Ιράν έχει μεγάλο συμφέρον να δημιουργήσει αυτή την αναταραχή και να πιέσει επίσης το Ισραήλ προς τα εκεί. Η χώρα μας ακόμα ανήκει στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει πως  με βάση αυτό έχει υποχρεώσεις εκτός από δικαιώματα. Επομένως, η Ελλάδα με αυτό κάνει μια κίνηση ματ για την αναβάθμιση της γεωστρατηγικά.  Άλλωστε γι αυτό κάναμε και τα στρατηγεία.

Για το αν είναι δικαιολογημένοι οι πανηγυρισμοί της Ελλάδας για την υπόθεση των F 35 ο κ. Λουκόπουλος σημειώνει πως: «Οτιδήποτε ενισχύει την άμυνα είναι θετικό. Η κυβέρνηση έπρεπε να πιέσει να μην συνδεθεί το θέμα των f 35 με το πρόγραμμα των f16 της Τουρκίας. Το μέχρι 40 δεν σημαίνει ότι είναι και 40, το άλλο ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι τα όπλα τα οποία  επιτρέψουν οι Αμερικανοί να έχουν διότι δεν έχουν σημασία τα f 35 ως πτητικά μέσα, ενδιαφέρουν τα όπλα με τα οποία θα είναι εξοπλισμένα αλλά και  οι υποδομές. Η Ελλάδα αφενός μεν θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, να καλύπτει συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες που έχουν προσδιοριστεί από τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό κι από κει και πέρα να προμηθευθεί, αλλά θα πρέπει να προσέξει το πως θα τα συντηρήσει και κυρίως αυτά που θα αγοράσει να μην είναι ακατάλληλα. Επομένως δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί, σαφώς ότι ενισχύει την άμυνα είναι θετικό, χρειάζεται όμως και η  συνεκτική μακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία να εξυπηρετεί συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook