Στους δρόμους και πάλι για την Υγεία οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Σε νέες κινητοποιήσεις καλούνται στις 27 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς εξακολουθούν να αποδυναμώνονται καθημερινά λόγω και της λήξης συμβάσεων των ατόμων που κάλυπταν νευραλγικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ και σε άλλα νοσοκομεία και όπως καταγγέλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Βρύσαλης, που μίλησε στην εκπομπή”Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη στον politica 89.8, οι 6 προσλήψεις νοσηλευτών, που η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ ανέφερε ότι θα γίνουν, τελικά κατέληξαν να είναι μόνο 2 και ότι δεν προβλέπεται να γίνει σύντομα καμία άλλη πρόσληψη -έστω συμβασιούχου- νοσηλευτή.
Οπως ανέφερε ο κ. Βρύσαλης όποιες προσλήψεις (αν γίνουν) θα πραγματοποιηθούν μετά τον Ιανουάριο του 2020 και τονίζει μεταξύ άλλων: “Για άλλη μια φορά η διοίκηση προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάσταση, μιλώντας για κάποιο προγραμματισμό μελλοντικών μόνιμων προσλήψεων (33 για ΠΑΓΝΗ και 25 για Βενιζέλειο), οι οποίες -όταν και αν γίνουν- θα είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα εκατοντάδες κενά και στα δύο νοσοκομεία. Η στήριξη των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό όλων των κατηγοριών είναι λόγια του αέρα, αφού το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία μόνιμη θέση προσωπικού και η μοναδική προκήρυξη για το 2019 (2Κ/2019) αφορά την αντικατάσταση κάποιων από τους ήδη υπηρετούντες επικουρικούς (δηλαδή δεν προστίθεται ούτε ένας επιπλέον εργαζόμενος στα δημόσια νοσοκομεία). Τη στιγμή που, για να λειτουργήσει με ασφάλεια το ΠΑΓΝΗ, χρειάζεται άμεσα τουλάχιστον 100 νοσηλευτές, δεκάδες γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους, οι προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού για το πρώτο 6μηνο του 2019 ήταν μόνο 2, ενώ οι αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις – μετατάξεις) 6.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι απολύσεις συμβασιούχων νοσηλευτών, εργαζομένων στη καθαριότητα και σίτιση καθώς και επικουρικών γιατρών πανελλαδικά (μόνο στο ΠΑΓΝΗ απολύονται τον Νοέμβρη του 2019 7 γιατροί), ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, πολλοί από τους οποίους δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019.
Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Τμήματα και κλινικές λειτουργούν πλέον με το ελάχιστο προσωπικό, στο όριο ασφαλείας. H λειτουργία τους θα ήταν αδύνατη, αν οι εργαζόμενοι δεν εργάζονταν πάνω από 8 ώρες ημερησίως με περικοπές των εβδομαδιαίων ημερών ανάπαυσης και των κανονικών αδειών. Λόγω της υποστελέχωσης συχνά οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα ή να καλύπτουν ταυτόχρονα πολλαπλά πόστα. Τα κενά καλύπτονται και από την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, που σημαίνει αλλεπάλληλες βάρδιες για το προσωπικό και πληρωμές όχι από το κράτος αλλά από τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς του νοσοκομείου. Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της εντατικοποίησης λόγω των ελλείψεων προσωπικού, έχουν σαν αποτέλεσμα την εξουθένωση και την επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων.
Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα δυσλειτουργίας τμημάτων λόγω υποστελέχωσης:
- Στην παιδοψυχιατρική, μετά την απόλυση 4 εργαζομένων, υπάρχει αδυναμία να δοθούν άδειες στους εναπομείναντες συναδέλφους, ενώ οι βάρδιες καλύπτονται με εργαζόμενους από άλλα τμήματα. Η ενίσχυση, στην οποία αναφέρθηκε η διοίκηση της ΥΠΕ, είναι μόλις 1 νοσηλεύτρια.
- Στη ΜΕΘ, χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων, λειτουργεί 1 επιπλέον κρεβάτι χωρίς το απαραίτητο προσωπικό
- Στη ΜΕΠΚ η απόλυση 2 εργαζομένων το Σεπτέμβρη, οι αναρρωτικές άδειες, οι απαιτήσεις για εξειδικευμένη νοσηλεία και το άνοιγμα επιπλέον καρδιοχειρουργικών κρεβατιών καθιστούν την άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό επιβεβλημένη
- Στην Παιδιατρική κλινική οι βάρδιες το πρωί καλύπτονται από την προϊσταμένη, 1 νοσηλευτή και 1 βοηθό νοσηλευτή για 30 παιδιά
- Σύμφωνα με τον μνημονιακό οργανισμό πάνω από 400 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού είναι κενές
- Παράλληλα είναι κενές περίπου το 50% των οργανικών θέσεων σε μεταφορείς και βοηθούς θαλαμου
- Βοηθοί θαλάμου υπάρχουν στα τμήματα μερικές μέρες της εβδομάδας, τις υπόλοιπες μέρες καθήκοντα αναλαμβάνουν οι νοσηλευτές και οι καθαρίστριες.
- Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στο Βενιζέλειο, όπως στην παθολογική κλινική, τη μαιευτική, τα χειρουργεία κ.ά.
Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το χειμώνα με συνέπειες σε ασθενείς και εργαζόμενους. Καθιστούμε υπεύθυνους το Υπουργείο, την 7η ΥΠΕ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για:
- μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ξεκινώντας από την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων
- μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου), πρόσληψη των συμβασιούχων συναδέλφων με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα
- να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζομένος γιατρός, νοσηλευτής, καθαρίστρια, τραπεζοκόμος
- ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων
- πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας,
- να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας
Προειδοποιούμε ότι θα κλιμακώσουμε με πολύμορφες, επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με άλλα σωματεία υγειονομικών και μαζικούς φορείς της περιοχής, ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, τους ασθενείς σε πελάτες και τους εργαζόμενους σε φθηνό ευέλικτο και αναλώσιμο προσωπικό”.
Ακούμε τον κ. Βρύσαλη: