Στον “αέρα” η σύνδεση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι με το Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης

Η κατασκευή των οδικών συνδέσεων για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση της παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα «Χανιά – Ηράκλειο». Αυτό επισημαίνει η Όλγα Κλώντζα σε άρθρο της στην ιστοσελίδα businessdaily.gr.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, η οικονομική στενότητα περιορίζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των οδικών συνδέσεων του νέου αεροδρομίου με τον Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΝΟΑΚ). Οι αυξημένες απαιτήσεις για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 60 εκατ. ευρώ, η σύνδεση των γύρω οικισμών με τον βιολογικό καθαρισμό του αεροδρομίου, καθώς και η κατασκευή νέας σήραγγας προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ για την πρόσβαση στο αεροδρόμιο, καθιστούν αβέβαιη την υλοποίηση των νότιων συνδέσεων.
Οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες για το αεροδρόμιο, σε συνδυασμό με εκείνες για την κατασκευή της παραχώρησης του ΒΟΑΚ «Χανιά – Ηράκλειο», επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, η επέκταση του έργου του διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι, βάσει των προβλέψεων για την επιβατική κίνηση ώστε σε 20 χρόνια να εξυπηρετεί 11,7 εκατ. επιβάτες ετησίως, κόστισε επιπλέον 105 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, το μέγεθος του αεροδρομίου αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, με τον τερματικό σταθμό να φτάνει τα 93.572 τ.μ. από τα αρχικά 68.000 τ.μ., ενώ οι χώροι για εμπορικές χρήσεις αυξήθηκαν κατά 282.000 τ.μ. Μέχρι σήμερα, η πρόοδος του έργου, που υλοποιείται από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR, έχει ξεπεράσει το 40%.
Ωστόσο, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δίνει προτεραιότητα στη μελέτη για τη σύνδεση του αεροδρομίου με τη Μεσαρά. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), θα προχωρήσει η οριστική μελέτη του έργου, ώστε στη συνέχεια να αναζητηθεί η πηγή χρηματοδότησης, πιθανώς μέσω του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος (ΠΕΠ) Κρήτης.
Εξάλλου, περιθώρια ένταξης στο ΠΔΕ αναζητούνται και για τα αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 60 εκατ. ευρώ, στην Πεδιάδα, που δεν έχουν όμως περιληφθεί στη σύμβαση παραχώρησης. Την προκαταρκτική μελέτη εκπόνησε, παρόλα αυτά, ο παραχωρησιούχος, μετά από αίτημα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεδομένης της αδυναμίας της Περιφέρειας να την αναλάβει.
Όμως, τα έντονα πλημμυρικών φαινομένων των τελευταίων ετών στην ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι ανέκαθεν προβληματική σε θέματα απορροής υδάτων χτύπησαν καμπανάκι. Κατά την αυτοψία και εξέταση της υφιστάμενης κατάστασης των ρεμάτων, διαπιστώθηκε ότι στην κύρια κοίτη τους είχε αναπτυχθεί έντονη βλάστηση, καθώς και καλυφθεί από φερτά υλικά. Επίσης, τα υφιστάμενα τεχνικά χαρακτηρίζονται γενικώς ως ανεπαρκή λόγω των μικρών διαστάσεών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε προηγούμενη φάση, ο ΟΑΚ είχε αναφέρει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι η ανάγκη χάραξης από τον κόμβο Πραιτωρίων έως το αεροδρόμιο Καστελίου θα πρέπει να τεκμηριωθεί τεχνοοικονομικά.
Δείτε το άρθρο-πηγή ΕΔΩ