«Στόχος του ΙΤΕ η ανανέωση του ερευνητικού δυναμικού»

Δημοσιεύτηκε στις 14/01/2020 18:24

«Στόχος του ΙΤΕ η ανανέωση του ερευνητικού δυναμικού»

Μαζί με το νέο έτος, μπήκαμε και σε μια νέα δεκαετία. Για την προοπτική του ΙΤΕ, μέσα σε αυτή την δεκαετία, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερνάρακης.

Ο κ. Ταβερναράκης, μίλησε για την προοπτική του ΙΤΕ αλλά και την ίδρυση των δύο νέων Ινστιτούτων, το Ινστιτούτο Αστροφυσικής αλλά και το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας με έδρα τα Χανιά, λέγοντας: «Πραγματικά, είχαμε την ίδρυση των δύο νέων αυτών Ινστιτούτων που προστέθηκαν στην οικογένεια. Το επόμενο στοίχημα είναι η στελέχωση των δύο Ινστιτούτων, ώστε να συνεχιστεί η παράδοση της αριστείας που έχουμε στο ΙΤΕ αλλά επίσης το μεγάλο στοίχημα είναι η ανανέωση του ερευνητικού δυναμικού του ιδρύματος, είναι κάτι που πρέπει να δώσουμε έμφαση, ειδικά τώρα που πρέπει να προσελκύσουμε άτομα από το εξωτερικό, να αναστρέψουμε το brain drain. Υπάρχει εξαιρετικό ερευνητικό δυναμικό που διαπρέπει στο εξωτερικό, θέλουμε να προσφέρουμε ένα περιβάλλον, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Για το αν θα χαρακτήριζε «γερασμένο» το ερευνητικό προσωπικό, ο κ. Ταβερναράκης, σχολίασε: «Δεν θα το χαρακτήριζα «γερασμένο» το προσωπικό, αλλά αυτό που θα ήθελα είναι ένας εμπλουτισμός με νέο επιστημονικό δυναμικό, με νέες κατευθύνσεις που θα έρθουν από νέους ερευνητές. Οι άνθρωποι που εκπαιδεύονται στο εξωτερικό, εκπαιδεύονται σε θέματα που ίσως εδώ στην Ελλάδα, δεν τα έχουμε. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να εμπλουτίσουν το ερευνητικό δυναμικό, να αναπτύξουν δραστηριότητες που δεν υπάρχουν ακόμη. Πχ. Για το Ινστιτούτο Αστροφυσικής, θα χρειαστούμε νέους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό».

Ερωτηθείς γιατί ένας ερευνητής, να επιλέξει να γυρίσει πίσω για την ερευνητική του καριέρα, ο κ. Ταβερναράκης, απάντησε: «Θεωρώ ότι θα πρέπει εμείς να έχουμε ελπίδες, να προσφέρουμε ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να κάνουν έρευνες με αξιώσεις, χωρίς να τους λείπει κάτι. Να μπορούν εδώ να κάνουν αυτό που θα έκαναν σε άλλο ερευνητικό κέντρο, θα μπορούσαμε έτσι να τους προσελκύσουμε. Πολλοί από τους Έλληνες της διασποράς, θα ήθελαν να γυρίσουν αν τους δινόταν το κατάλληλο περιβάλλον. Η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός και για τους ερευνητές. Η ποιότητα ζωής μπορεί να είναι καλύτερη εδώ, όλοι οι Έλληνες αγαπάμε την πατρίδα μας και το λέω από προσωπική εμπειρία γιατί έζησα κι εγώ στο εξωτερικό και το όνειρο μου ήταν να βρω τις προϋποθέσεις για να γυρίσω. Πιστεύω ότι έτσι σκέφτονται και άλλοι επιστήμονες. Να επιστρέψουν με αξιώσεις όχι απλά να γυρίσουν επειδή πρέπει να έρθουν, αλλά να κάνουν αυτό που θα έκαναν και στο εξωτερικό».

Ο κ. Ταβερναράκης, μίλησε για τις προϋποθέσεις, που διαμορφώνουν το κατάλληλο κλίμα, λέγοντας: «Θα πρέπει να υπάρχει ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον, το οποίο να ευνοεί την ανεξάρτητη έρευνα, ώστε να ασχοληθεί ο καθένας με αυτό που τον ενδιαφέρει. Σε ότι αφορά στο ΙΤΕ αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, θεωρώ ότι υπάρχει, αυτό το έχουμε καθιερώσει την ακαδημαϊκή ελευθερία των ερευνητών, χωρίς να πρέπει να κάνει πράγματα τα οποία επέλεξε κάποιος άλλος για αυτόν. Εκείνο που επίσης, πρέπει να αναπτύξουμε και είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει είναι οι ερευνητικές υποδομές, που θα επιτρέπεται να γίνει έρευνα αιχμής. Το έχουμε πετύχει σε ένα βαθμό, θέλει όμως ακόμη δουλειά αυτό. Στο ΙΤΕ  προσπαθούμε να διατηρήσουμε έναν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και να το διαθέτουμε στους ερευνητές, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να μην λείπει κάτι. Να υπάρχουν τα απαραίτητα. Αυτό είναι ένα δεύτερο κομμάτι του περιβάλλοντος, που θέλουμε να διαμορφώσουμε και το οικονομικό κομμάτι που έχει να κάνει όχι μόνο με τα μισθολογικά αλλά να υπάρχει χρηματοδότηση αρκετή ώστε να γίνει η έρευνα. Η έρευνα κοστίζει σαν δραστηριότητα, χρειάζεται χρηματοδότηση. Πρέπει να εξασφαλίζεται από ανταγωνιστικά προγράμματα, αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο βαθμό προέρχεται από την Ε.Ε. αλλά θα θέλαμε και εθνικούς πόρους αν υπάρχουν διαθέσιμοι. Η Ελλάδα ξοδεύει γύρω στο 1,1% του ΑΕΠ στην έρευνα ενώ άλλες χώρες ξοδεύουν γύρω στο 2.5%. Υπάρχει δρόμος ακόμη για να έχουμε ένα περιβάλλον όπου η χρηματοδότηση να αρκεί για να κάνουμε έρευνα με αξιώσεις. Το μισθολογικό θα έλεγα είναι το τελευταίο γιατί οι επιστήμονες και οι ερευνητές δεν κάνουν αυτό που κάνουν για να γίνουν πλούσιοι. Η επιστήμη είναι κάτι που το κάνεις γιατί θες να το κάνεις».

Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Ταβερναράκη: