Στο επίκεντρο η διάσωση παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων

Δημοσιεύτηκε στις 27/11/2019 15:36

Στο επίκεντρο η διάσωση παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων

Με επιτυχία η εσπερίδα με θέμα: “Η διάσωση των παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων κεντρικό ζήτημα στις μελλοντικές αναπλάσεις της πόλης του Ηρακλείου” που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη Συν + Πράξη Δημοτών Ηρακλείου στην αίθουσα Καρούζου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (Κορωναίου 9).

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

“Η διάσωση των παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων, κεντρικό ζήτημα στις μελλοντικές αναπλάσεις της πόλης του Ηρακλείου”, ήταν ο τίτλος της εσπερίδας που διοργάνωσε χθες το απόγευμα η δημοτική παράταξη «ΣΥΝ+Πραξη Δημοτών Ηρακλείου», στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικού διαλόγου που αναπτύσσει σε θέματα οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Σε μια συζήτηση “στρογγυλής τραπέζης” και “δημοκρατικού διαλόγου”, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Καρούζου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, αναδείχθηκε το ζήτημα της ένταξης των ιστορικών κτιρίων της πόλης στον ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό αστικού χώρου.

Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις είχαν μια κοινή κατεύθυνση: την καλλιέργεια συνείδησης για την προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, η οποία αποτελεί μια ανεκτίμητη μαρτυρία του παρελθόντος της πόλης του Ηρακλείου.

Οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν επίσης με θέματα προστασίας και διάσωσης της μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας του κτιριακού αποθέματος της πόλης του Ηρακλείου και της ομαλής ένταξης αυτού σε κάθε πολεοδομική και αστική παρέμβαση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.

Στην εσπερίδα προκλήθηκαν κι έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός καθώς κι άλλοι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων (ΤΕΕ/ΤΑΚ, ΟΕΕ/ ΤΑΚ, ΕΒΕΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΟΕΒΕΝΗ), ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, η αθέατη πόλη κι αρκετοί δημότες.

“Ήταν ένα ωραίο πρώτο βήμα…” σχολίασε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΣΥΝ+Πραξη Δημοτών Ηρακλείου», Πέτρος Ινιωτακης.

“Θα ακολουθήσουν κι άλλα βήματα…” πρόσθεσε.

Τονίζοντας τον καταλυτικό ρόλο των “κατάλληλων διεργασιών και συνεργασιών”, ο κ. Ινιωτακης κατέθεσε την άποψη του για τις άμεσες κινήσεις – – εξελίξεις που πρέπει να γίνουν εκ μέρους της δημοτικής αρχής και που μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά. Κυριότερη, σύμφωνα με τον ίδιο είναι η στρατηγική κι αποφασιστική διεκδίκηση (με την παραχώρηση της κυριότητας από το κράτος ή και από ιδιώτες) της ανάδειξης και της αξιοποίησης διατηρητέων – παραδοσιακών αλλά και βιομηχανικών κτιρίων, έπειτα από μελέτες του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Κομβικής σημασίας, όπως πρόσθεσε, είναι η αύξηση της επισκεψιμοτητας στο κέντρο του Ηρακλείου, με την δημιουργία διαδρομών, που θα εξάρουν τον τεράστιο αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης: Με την διάσωση και την προστασία δηλαδή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με σεβασμό προς το Περιβάλλον.

Όπως ανέφερε ο κ. Ινιωτακης, με το να βγουν από τη λήθη εμβληματικά κτίρια της πόλης, και με το να δοθούν σε χρήση, “θα υπάρξει μια νέα αναπτυξιακη ώθηση” και θα δημιουργηθούν μεταξύ άλλων οι προϋποθέσεις εκείνες για την αξιοποίηση και του επιστημονικού δυναμικού της πόλης, με το άνοιγμα θέσεων εργασίας για αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους.”

Στο επίκεντρο η διάσωση παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων