Χρήστος Αυγουλάς: Στο 1/3 έπεσε η φετινή ελαιοπαραγωγή της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε στις 16/01/2020 08:57

Χρήστος Αυγουλάς: Στο 1/3 έπεσε η φετινή ελαιοπαραγωγή της Κρήτης

 Στην συλλογή των στοιχείων για τον σχηματισμού του φακέλου που θα στείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα εγκρίνει τις αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης,βρίσκονται οι ΔΑΟΚ σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Αυγουλά, Καθηγητή πρόεδρο της επιτροπής σύνταξης του φακέλου, που μίλησε στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη.

Τόνισε πως τα στοιχεία που συγκεντρώνονται πρέπει με προσοχή και απόλυτα επιστημονική τεκμηρίωση να συγκεντρωθούν για να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει την αποζημίωση για τους ελαιοκαλλιεργητές. 

Ο Καθηγητής Γεωργίας στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Αυγουλάς

Ο περιβόητος φάκελο που θα κατατεθεί στο Υπουργείο κι έπειτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατασκευάζεται, καθώς εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στοιχεία, τα οποία πρέπει να ακριβή και καταλλήλως επιστημονικά τεκμηριωμένα. Η εκτιμώμενη φετινή παραγωγή είναι κάτω από το ένα τρίτο σε σχέση με τις χρονιές  2017 και 2018, έπειτα από στοιχεία που του έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα Μανώλης Χνάρης, και αφορούν στο διάστημα έως 31.12.2019.

Μάλιστα ο κ. Αυγουλάς τόνισε πως για να κλείσει ο φάκελος που θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αποζημιώσεις, πρέπει να κλείσουν όλα τα ελαιουργεία ώστε να έχει πλήρη στοιχεία για την εφετινή ελαιοκομική περίοδο. Μάλιστα έχει ζητήσει από τις ΔΑΟΚ, να του παρουσιάσουν στοιχεία για τις ελαιοκομικές περιόδους από το 2012 κι έπειτα, ώστε στον φάκελο που θα κατατεθεί να υπάρχουν όλα τα στοιχεία πλήρως και με πλήρη τεκμηρίωση, προκειμένου να μην τεθεί κανένα ζήτημα αμφισβήτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο αποζημιώσεων.

Πρέπει να αποδειχτεί με τα απαραίτητα στοιχεία πως κατά την φετινή ελαιοκομική περίοδο, με βάση και την εκτιμώμενη παραγωγή κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά για διάφορους λόγους, όπως τις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, την δακοκτονία και την καταστροφή του ελαιοκάρπου λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μόνο με ακριβή και τεκμηριωμένα στοιχεία θα μπορέσουμε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την φετινή ζημιά στην ελαιοπαραγωγή, προκειμένου να αποφασίσουν να αποζημιώσουν τους παραγωγούς της Κρήτης.

Το Κρητικό ελαιόλαδο ανέφερε ο κ. Αυγουλάς, είναι διαθέτει άριστο όνομα στο εξωτερικό και για μένα θα έπρεπε να πωλείται σαν άρωμα.  Γι αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε αφενός να κρατήσουμε την φήμη του κρητικού ελαιολάδου σε υψηλά επίπεδα, αλλά και σε υψηλές τιμές. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται η συνεργασία των Αγροτικών Συνεταιρισμών , τον τοπικών φορέων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες ο κ. Αυγουλάς θα ξεκινήσει περιοδεία σε όλη την Κρήτη και μάλιστα θα έρθει στο νησί και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Γιώργος Στρατάκος.

Ακούμε τι είπε ο κ. Αυγουλάς: