Στις 10 Ιουνίου οι υπογραφές για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής
Στις 10 Ιουνίου θα πέσουν οι υπογραφές σε όλες οι συμβάσεις για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, σύμφωνα και με τον δημοσιογράφο Χρήστο Κολώνα, ο οποίος μίλησε στον Politica 89.8 και στην εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη.
“Καταρχάς να πω ότι και για φέτος, θα ενοικιάσει η ΔΕΗ ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, για να καλύψει τις ανάγκες παρόλο που φέτος ο τουρισμός θα είναι μειωμένος, το νησί αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας. Το δεύτερο είναι ότι πράγματι τις 10 Ιουνίου θα υπογραφούν οι συμβάσεις του ΑΔΜΗΕ με τις εταιρίες που έχουν αναλάβει τα έργα και από τότε θα αρχίσει να μετρά ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης του έργου αντίστροφα, δηλαδή σε 36 μήνες θα πρέπει να έχει τελειώσει το έργο και να πάρει πρόσθετη ισχύ ρεύματος η Κρήτη. Στους σχεδιασμούς του ΑΔΜΗΕ είναι να γίνουν και κοινωφελή έργα στο Ηράκλειο, γι’ αυτό φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με τους τοπικούς φορείς, όπως επίσης είναι στο πρόγραμμα και μια τροποποίηση του σχεδιασμού έτσι ώστε γραμμές που θα ήταν εναέριες θα είναι υπόγειες, κι αυτό θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο κόστος στον διαχειριστή. Το άλλο το θέμα είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη που θα έχει το έργο, θα έχουμε μείωση των ρύπων διοξειδίων του άνθρακα στην Κρήτη κατά 60% κι όταν γίνει και η μικρή διασύνδεση της Πελοποννήσου θα κλείσουν οι σημερινές ρυπογόνες μονάδες” ανέφερε ο κ. Κολώνης.
Πρόκειται για ένα έργο ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία θα υπογραφεί στην Κρήτη από τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection, και τους αναδόχους, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, πρόκειται να υπογραφεί και δανειακή σύμβαση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ καθώς ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να έχει συμφωνήσει με εγχώρια τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο. Το δάνειο αυτό θα προστεθεί στη χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια της Αριάδνη Interconnection.
Επιπρόσθετα, υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον των επενδυτών για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα υλοποιήσει τη διασύνδεση. Η κινεζική State Grid, που ελέγχει το 24% του ΑΔΜΗΕ, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσει μερίδιο έως 20% στη θυγατρική, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται Ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύων όπως η ιταλική Terna και η βελγική Elia, αλλά και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Ακούμε τον κ. Κολώνα: