Στην τελική ευθεία για τη σύνταξη του φακέλου αποζημιώσεων

Δημοσιεύτηκε στις 04/03/2020 10:03

Στην τελική ευθεία για τη σύνταξη του φακέλου αποζημιώσεων

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επισκεφτεί την Κρήτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιας για την σύνταξη φακέλου αποζημιώσεων για τους Ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, καθηγητής κ. Χρήστος Αυγουλάς μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, έπειτα από την απόφαση αναβολής της επίσκεψης του στην Κρήτη (Χανιά – Σητεία)  με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστου Στρατάκου και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, λόγω των αυξημένων μέτρων πρόληψης για περιορισμό της εξάλειψης του κορονοϊού. 

Ωστόσο όπως επεσήμανε ο κ. Αυγουλάς, “την Παρασκευή στις 10 το πρωί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση στην οποία, θα συγκεντρωθούν όλα τα κείμενα που έχουν γραφτεί κι ενταχθεί στο φάκελο, προκειμένου να γίνει μία τελική σύνθεση και καταγραφή συμπερασμάτων  που θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή επιτροπή και θα αποδεικνύουν πως η κακή ελαιοκομική περίοδος είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής.” 

Στην συνάντηση θα είναι η καθηγήτρια γεωργικής μετεωρολογίας κ. Καίτη Χρονοπούλου, με στοιχεία από το Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2019, ο καθηγητής Φυτοπαθολογίας Επαμεινώνδας Παπλωματάς από το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών που εξέτασε όλα τα δείγματα που εστάλησαν από την Κρήτη, ο κ. Ανδρέας Ντούλης από το ινστιτούτο  υποτροπικών φυτών και ελαίας, ο κ. Παναγιώτης Καλαιτζής από το ΜΑΙΧ, η κ. Ελένη Τσουράκη, προισταμένη του τμήματος ελαίας και βρώσιμων ελαιών του υπουργείου και βέβαια ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Μανόλης Χνάρης από την περιφέρεια Κρήτης και ο σύμβουλος του υπουργού Αντρέας Στρατάκης.

“Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ώστε στο τέλος του μήνα να αποσταλεί ο φάκελος στην Ευρώπη προκειμένου εκείνη να αποφασίσει για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγουλάς, συμπληρώνοντας πως: “Θέλουμε να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση ως προς τα στοιχεία και τις αποδείξεις τους στο φάκελο που θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γι αυτό το λόγο και επικεντρωνόμαστε στην Θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις και πως επηρεάστηκαν τα φύλα της ελιάς από τις παραπάνω καιρικές συνθήκες. Οι χαμηλές τιμές μεγιστοποίησαν το δράμα των παραγωγών που είδαν το λάδι τους να κυμαίνεται σε κακή ποιότητα και μικρή ποσότητα και ζητάμε γι αυτό το λόγο και μέσω του φακέλου λύσεις για να αποτραπούν ανάλογα προβλήματα στις καλλιέργειες των ελαιοπαραγωγών.”

Ακούμε τον κ. Αυγουλά: