Στην «πρέσα» η τιμή του λαδιού για την επόμενη πενταετία
Για το δημογραφικό πρόβλημα αλλά και για την τιμή του λαδιού μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο οικονομολόγος, Γιώργος Καβρός.
Σύμφωνα με τον κ. Καβρό, ο πληθυσμός της χώρας θα έπρεπε κάθε 40 χρόνια να διπλασιάζεται. «Θα έπρεπε να υπάρχει μια αύξηση 1,9 το έτος. Η Ελλάδα είναι κάτω από το μισό της εκατό. Από το 1940 βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο απ’ ότι θα έπρεπε. Η χώρα θα έπρεπε να έχει πληθυσμό 27 εκ. κανονικά. Τις επόμενες δεκαετίες θα φτάσουμε στα 7 εκ. από το 2040 μέχρι το 2080, θα χάσουμε το 30% του πληθυσμού. Η μείωση οφείλεται στη μετανάστευση, υπολογίζουμε και τον Εμφύλιο Πόλεμο, φεύγουν και οι επιστήμονες γιατί εδώ δεν έχουν να κάνουν τίποτα».
Όπως τόνισε ο κ. Καβρός, θα γειωθεί ο πληθυσμός και στην Ευρώπη. «Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, αν υπολογίζουμε τις οικογένειες στην Ελλάδα και τους θανάτους, οι προσφυγικές ροές είναι 500 άτομα καθαρά. Σε μια δεκαετία χωρίς γεννήσεις θα είναι 2 εκ. η ροή, αν βάλουμε και τις γεννήσεις θα είναι στο 40% οι πληθυσμοί σε 10 χρόνια. Ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται συνέχεια, τα μόνα κράτη που θα αυξηθούν λίγο είναι η Γαλλία και η Δανία.
Για την Ελλάδα είναι περισσότερο ανήσυχος ο κ. Καβρός διότι όπως δήλωσε: «Εμείς έχουμε την κρίση που ο κόσμος, πιστεύει ότι είναι οικονομική, μέγα ψέμα. Είναι πολιτικοκοινωνική. Τα άλλα κράτη δεν έχουν τέτοια προβλήματα, μπορεί να έχουν άλλα προβλήματα αλλά όχι τα ίδια με εμάς, σε εμάς κάθε χρόνο αλλάζουν τα πάντα. Και όσον αφορά τα μέτρα γονιμότητας δεν μπορούν να αποδώσουν. Πρέπει αρχικά να αλλάξουν τα πρότυπα. Πρέπει όλοι να κοιτάξουν να φτιάξουν την οικονομική τους κατάσταση και μετά όλα τα άλλα. Γίνεται να έχουμε καταρχάς 300 χιλ. εκτρώσεις το χρόνο; Έχουμε γονιμότητα 1.2 με 1.3, για να υπάρχει ισορροπία όμως πρέπει να είναι 2.3 και πάνω, αυτό πως θα γίνει όταν έχουμε 25% ανεργία; Το βασικότερο όλων είναι η αλλαγή του προτύπου που έχει περάσει, όταν λέει η δημοσκόπηση ότι πολλοί δεν θέλουν για γείτονες πολύτεκνους, ο άλλος μετά σου λέει όχι δεν κάνω παιδί».
Στην Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Καβρό, ο πληθυσμός αυξάνεται αλλά η αύξηση δεν είναι μεγάλη. Δεν θα έχουμε όμως το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη χώρα, όσον αφορά τον πληθυσμό μας.
«Το λάδι είναι εμπόριο, θα έπρεπε να εμφιαλώνεται και να φεύγει στο εξωτερικό»
Για το λάδι αλλά και για την τιμή του μίλησε ο κ. Καβρό λέγοντας: «Λόγω αλλαγής περιβάλλοντος, λόγω ξηρασίας κλπ, όσο περνούν τα χρόνια μειώνεται η παραγωγή. Δεν θα φτάσουμε την παραγωγή που είχαμε πριν 15 χρόνια και αυτό μας θλίβει. Τα στρέμματα αυξάνονται αλλά δεν καλλιεργούν όπως πρέπει με αποτέλεσμα να έχει λιγότερο λάδι. Με 2,30 ευρώ που είναι το λάδι, πως θα καλλιεργήσει ο άλλος; Το 2018 ήταν 2,08 σε εθνικό επίπεδο. Για το 2019 στην Κρήτη η ποσότητα θα είναι 92χιλ. και η τιμή γύρω στα 2,94 το λίτρο. Σε σύγκριση με το 2018 αυξάνεται αλλά θα έπρεπε κανονικά είναι με την μέση τιμή από 3,20 και πάνω».
Σύμφωνα με τον κ. Καβρό: «Αυξάνεται η τιμή λόγω μείωσης ποσότητας. Η ποσότητα απέχει πολύ από τον μέσο όρο, αυτό ευθύνεται στην καλλιέργεια, στην δακοκτονία και σε πολλούς άλλου λόγος. Πχ το 2019 η τιμή θα έπρεπε να ήταν 3,32 ενώ θα αρχίσει από το 2,94, η διαφορά αυτή είναι λόγω συμφερόντων. Το λάδι είναι εμπόριο, θα έπρεπε να εμφιαλώνεται και να φεύγει στο εξωτερικό. Αρχίζει λόγω της αλλαγής του περιβάλλοντος και μειώνεται, αρχίζουν και μπαίνουν νέες χώρες στην αγορά. Η Κίνα σε 4 με 5 χρόνια θα είναι πρώτη στον κόσμο στα αμπέλια. Οι έμποροι θα αρχίσουν να αγοράζουν από άλλες χώρες και θα παραγκωνίζουν το δικό μας το λάδι».
Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Καβρού: