Στην Κρήτη ο Σεφ Σωτήρης Κοντιζάς – Το θραψανιώτικο λάδι “ταξιδεύει” σε όλο τον κόσμο (photos)

Δημοσιεύτηκε στις 15/11/2024 11:12

Στην Κρήτη ο Σεφ Σωτήρης Κοντιζάς – Το θραψανιώτικο λάδι “ταξιδεύει” σε όλο τον κόσμο (photos)

Μία μοναδική γαστριμαργική εμπειρία με πρωταγωνιστή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με την ονομασία «Θραψανό Ηρακλείου Κρήτης», το οποίο έχει αναγνωρισθεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες στη Φάρμα Πεσκέσι στο Χαρασό Χερσονήσου όπου έγινε ένα από τα γυρίσματα που έκανε σε διάφορα σημεία της Κρήτης ο γνωστός Σεφ, Σωτήρης Κοντιζάς, με αφορμή την εκπομπή με τίτλο «Γεύσεις από Ελλάδα».

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου:

Ο κ. Κοντιζάς και το κινηματογραφικό του συνεργείο βρέθηκαν στη Φάρμα Πεσκέσι  συνομιλώντας στα γυρίσματα με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Καλλιόπη Αποστολογιωργάκη, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θραψανού Μανώλη Λυπαράκη και την κυρία Μαρια Δοργιομανωλακη η οποία έφτιαξε με τον δημοφιλή σεφ μία νόστιμη σαλάτα με ωμά χάρτα από το Θραψανό. Ο κ. Κοντιζάς έδειξε ενθουσιασμένος από την απλότητα του πιάτου που όμως χάρη  στο εξαιρετικό θραψανιώτικο λάδι, είχε μοναδική γεύση. 

Τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα εξάλλου αφηγούνται στους καταναλωτές μια «ιστορία» από τον τόπο που τα παράγει και το Θραψανο είναι μεταξύ των περιοχών υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων με το λάδι του να φέρει ετικέτα ΠΟΠ και τη φήμη του να ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, “επιβιώνοντας” λόγω των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, στις αγορές του κόσμου. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου που παράγεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό  Ελαιοπαραγωγών Θραψανού, είναι συνυφασμένα τόσο με τις ποικιλίες της καλλιεργούμενης ελιάς (ψιλολιά και κορονέικη), τη σύσταση του εδάφους και το ευνοϊκό κλίμα της περιοχής, όσο και με τον τρόπο συγκομιδής και κατεργασίας του ελαιοκάρπου. Από τον ελαιόκαρπο παράγεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με ελαφρύ πράσινο χρωματισμό, ευχάριστα γλυκόπικρη γεύση και φρουτώδες άρωμα.

Στα πλαίσια της εξωστρέφειας των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εκπονήσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει κινηματογραφήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα συνδυάζοντας την παρουσίαση των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων με τις μαγευτικές εικόνες της χώρας μας. 

Στόχος είναι η διεθνή προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στα ΠΟΠ, ΠΓΕ, παραδοσιακά και καινοτόμα προϊόντα της ελληνικής παραγωγής. Τα βίντεο που γυρίστηκε για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με την ονομασία «Θραψανό Ηρακλείου Κρήτης», μαζί με επιπλέον υλικό (συνταγές, άρθρα, κλπ) θα ανέβουν και θα παραμείνουν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Greek Farms”. Επιπροσθέτως το υλικό θα προωθηθεί μέσω ψηφιακής επικοινωνίας σε επιλεγμένες διεθνείς πλατφόρμες και αγορές (ενδεικτικά στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σκανδιναβικές χώρες, Γερμανία, Κατάρ, Ινδία κλπ).